7 tips om af te koelen tijdens een hittegolf

Nederland zit midden in de eerste en wellicht ook enige hittegolf van dit jaar. Het is wel eentje die van wanten weet en temperaturen ver boven de 30° C overdag laat voelen. Indien je niet over airconditioning beschikt (en die is ook niet goed voor het milieu en je portemonnee) zal je andere actie moeten nemen om het een beetje aangenaam te houden. Uiteraard doe je kalm aan overdag en blijf je zoveel mogelijk uit de zon. Hieronder staan nog 7 tips om af te koelen bij een hittegolf.

7 tips om af te koelen bij een hittegolf

Op zoek naar tips om af te koelen bij een hittegolf? Hieronder vind je er 7. De een zal je wat bekender voorkomen dat de ander, maar ze werken mits je een beetje oplet bij het toepassen.

1. Overdag de gordijnen/luiken dicht

In het zuiden van Europa is het heel gewoon en ook in andere landen waar het kwik behoorlijk oploopt,  sluit men overdag ramen en deuren en houdt men  de zon buiten. In ons land zijn we nog steeds gewend om zoveel mogelijk (frisse) lucht binnen te laten in de zomer. Bij de temperaturen waar we nu aan moeten wennen, is dat geen goed idee. Sluit om die reden de warme lucht en de zon buiten. Pas als het voldoende is afgekoeld (dat kan lang duren op zomerdagen) open je weer ramen in deuren.

2. Doe munt in het water

Als het warm is, moet je in ieder geval voldoende drinken. Water is daarbij altijd de meest gezonde keuze. IJskoud water in grote hoeveelheden is geen goed idee. Maar als je gewoon water uit de kraan te saai vindt, kan je er ook blaadjes munt indoen. In munt zit menthol en onze zenuwen worden door die stof een beetje voor de gek gehouden. Menthol verfrist de mond, denk maar aan het effect van een pepermuntje. Bovendien geeft het een smaakje aan het water.

3. Warm of koud eten?

Als het warm is, heb je in het algemeen al minder trek, dat komt omdat je lichaam het al warm genoeg heeft. Er is nog geen wetenschappelijke duidelijkheid in hoeverre warm of koud eten nu het beste is op extra warme dagen. De voorstanders van kou eten lijken het pleit te winnen. Het verteren van voedsel is een zware klus voor het lichaam en dat zorgt voor extra warmte. Een maaltijd met vlees en aardappels of pasta kost meer energie om te verwerken dan een koude soep of salade.

4. Eet meer kleine porties op een dag

Zoals je hierboven kan lezen, is het verteren van voedsel een zware klus voor ons lichaam waarbij ook nog eens extra warmte vrijkomt. Om toch voldoende energie binnen te krijgen, kan je op extra warme dagen beter kiezen voor meer kleine porties. Daarmee hoeft je lichaam minder hard te werken.

tips hittegolf

5. Stop je kussen in de vriezer

Snel in slaap vallen is er in een plaknacht vaak niet bij. Dat kan leiden tot een onrustige nacht met veel woelen. Volgens een onderzoek van het Edinburgh Sleep Center kunnen veel mensen er baat bij hebben hun kussen overdag in de vriezer te doen (in een plastic zak). Leg voor je gaat slapen  het bevroren kussen weer op de plaats en je bed en je bed zal heerlijk koel aanvoelen.

6. Koel de juiste plaatsen

In ons lichaam verliezen we de meeste warmte via ons hoofd, handen en de nek. Van die kennis kan je gebruik maken om af te koelen. Hou je handen met enige regelmaat onder of in koud water. Een zak met ijsblokjes kan je gebruiken in je nek. Wees wel voorzichtig want je wilt immers geen stijve nek overhouden aan deze manier van koelen.

7.  Beperk het gebruik van elektra

Op een normale dag zal je het niet snel merken, maar apparaten die gebruik maken van elektriciteit geven ook altijd warmte af. Zet dus alles af wat elektra gebruikt als het niet ingeschakeld hoeft te zijn. Kies een andere dag om te wassen en koken hoefde immers toch al niet. Je zal het verschil zeker merken.

Bekijk ook: De meest gemaakte fouten bij het autorijden tijdens de hitte.

Wat zijn jouw tips om af te koelen tijdens een hittegolf? Laat gerust hieronder een reactie achter om het ons te laten weten.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Bladwijzer maken Permalink.

Eén reactie

  1. Pingback: 5 tips tegen de hitte in Nederland vanuit de tropen - Rose-an

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *