Wat is vliegangst en wat kan je ertegen doen

Wat is vliegangst en wat kan je ertegen doen?

Vliegen is minder gebruikelijk dan een aantal jaren geleden. Vanwege de aandacht voor het milieu kennen we nu ook de term ‘vliegschaamte’ waarmee aangegeven wordt dat de ecologische voetstap van een overbodig vliegreisje behoorlijk groot is. Maar vliegen is voor grote afstanden bijna onvermijdelijk om tijd te besparen. En dan is het bijzonder vervelend als iemand last heeft van vliegangst. Iedereen kent wel de voorbeelden van bekende sporters of andere beroemdheden die door vliegangst niet het optimale uit hun carrière hebben gehaald. Maar ook voor de ‘gewone’ passagier is vliegangst een lastig verschijnsel dat een hoop problemen kan veroorzaken.

Vliegen is extreem veilig

Na de lift is het vliegtuig het meest veilige vervoermiddel dat door mensen wordt gebruikt. Er is een kans van 1 op vier miljoen dat een vliegtuigpassagier betrokken raakt bij een ongeluk. Als je een vliegtuigongeluk meemaakt, bestaat er 96% kans dat je dat gaat overleven. Ondanks de vliegtuigongelukken die af en toe plaatsvinden, is de commerciële luchtvaart bijzonder veilig en wordt er alles aan gedaan om passagiers zoveel mogelijk te beschermen. Indien je een vliegreis maakt, is dat veie malen minder riskant dan in de auto stappen om in de supermarkt wat boodschappen te gaan doen.

Wat is vliegangst?

Niemand wordt geboren met vliegangst. Er is een verschil tussen het nooit in een vliegtuig stappen, omdat iemand dat niet durft of besluit het nooit te proberen en vliegangst. Het wordt door de wetenschap aangenomen dat vliegangst ontstaat na een traumatische ervaring in een vliegtuig. Daarbij gaat het meestal om een vlucht met zware turbulentie.

Van de 100 passagiers die iets dergelijks meemaken, blijft ongeveer 5% daarna bang voor het vliegen. Echter zijn dat meestal ook mensen die vooraf niet echt goed in hun vel zaten. Het meest voorkomende probleem is daarbij controledwang. Iemand die het ook altijd moeilijk heeft om in de auto een ander aan het stuur te zien, heeft een grotere kans om vliegangst te ontwikkelen dan wie dat niet heeft. Ook (latente) gevoelens van hoogtevrees of claustrofobie kunnen leiden tot vliegangst.

De rol van adrenaline

Ongeacht welke angst de hoofdoorzaak is, reageert je lichaam extreem op een min of meer gewone gebeurtenis, namelijk een vliegreis. Alle signalen in je lichaam komen op rood te staan en het gevoel dat je in gevaar bent, is beslist reëel. Door een overmaat aan adrenaline wordt je waarneming scherper en ten dele ook minder objectief. Plotseling denk je ieder bijzonder geluid van de motor te horen en zie en voel je bewegingen die er eigenlijk niet zijn. Angststoornissen zijn beslist geen pretje om mee te maken en kunnen je gezondheid negatief beïnvloeden. Er zijn diverse therapieën bekend om deze te bestrijden.

Wat kan je zelf doen tegen vliegangst?

Wat helpt tegen vliegangst? De volgende tips zijn bij milde vliegangst de moeite van het proberen waard:

1. Gebruik vooraf geen cafeïne.

Cafeïne zorgt onder andere voor een licht verhoogde hartslag en dat kan in combinatie met angstgevoelens je onrust vergroten.

Vliegangst tips

2. Besef dat veilig is.

Lees nog eens hoe klein de kans is op een ongeluk tijdens een vliegreis. Dat kan je onzekerheid verminderen.

3. Maak je geen zorgen bij vertraging.

Veel vliegangst neemt toe als er een vertraging wordt gemeld. Dit heeft echt vrijwel nooit te maken met problemen met het vliegtuig maar met de drukte in het luchtruim.

4. Negeer vliegtuiggeluiden.

Een vliegtuig is een technisch vehikel, net als een auto. De motoren zullen andere geluiden gaan maken als de toeren toe of afnemen. De vleugels of de romp kan piepen of kraken in sommige omstandigheden maar die zijn erop berekend. Leid jezelf af zodat je deze geluiden niet waarneemt.

5. Turbulentie ‘overleven’.

Als de piloot vraagt om de riemen vast te maken vanwege turbulentie is dat niet omdat hij verwacht dat het vliegtuig gaat neerstorten. Het is uitsluitend bedoeld om te voorkomen dat mensen zich bezeren en op hun plaats blijven zitten. Turbulentie voelt voor niemand prettig, maar is in feite niets anders dan wanneer je met de auto van wegdek verandert.

6. Gebruik geen alcohol of medicijnen tegen vliegangst.

Deze middelen helpen je niet van je angst af en onderdrukken alleen de symptomen. Probeer liever tot rust te komen op eigen kracht. Dat zal een volgende keer dan eenvoudiger worden.

Waar kun je het beste in het vliegtuig zitten bij turbulentie?

Je kunt het beste een plaatsje kiezen aan het gangpad en dan voorin of in het midden van het vliegtuig. Bij de staart voel je meer turbulentie, mocht zich dat voordoen tijdens je vlucht. Realiseer je in ieder geval dat het vliegtuig gebouwd is om turbulentie goed te doorstaan en dat de piloten precies weten hoe ze ermee om moeten gaan. Turbulentie is in principe niet gevaarlijk, maar wel oncomfortabel.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *