Kleurcodes bij vakantie, dit moet je erover weten

Momenteel is het razend actueel: kleurcodes bij vakantie. Op de bekende nieuwssites lezen we van alles over deze kleurcodes. Stel dat Nederland rood kleurt? En wat gebeurt er als je vakantieland plotseling op oranje of zelfs rood gaat? In dit artikel vertellen we je meer over de kleurcodes van vakantielanden en waar je rekening mee moet houden met je verzekeringen.

Kleurcodes in het algemeen

Momenteel zijn de kleurcodes voor het reizen heel actueel, maar ze zijn er natuurlijk al heel erg lang. De kleurcodes betreffen niet alleen corona, maar gaan simpelweg over de veiligheid om naar een land te reizen. Een land kan bijvoorbeeld ook onveilig zijn door veel criminaliteit.

Wat betekent de kleurcode groen?

Als je ergens groen licht voor krijgt, dan weet je het wel. Deze code is dus helemaal goed. De veiligheid in dit land is vergelijkbaar met Nederland. Wat corona betreft: er kunnen dus wel coronagevallen zijn, maar er zijn er waarschijnlijk maar heel weinig. Houd wel altijd goed in de gaten aan welke maatregelen je je moet houden. Als toerist dien je je aan te passen naar de regels van het land waar je naartoe gaat.

Wat betekent de kleurcode geel?

Geel is eigenlijk een ‘twijfelgeval’. Je mag gewoon vrij reizen, maar er zijn wel risico’s aan verbonden. Dit kan op verschillende vlakken zijn. In het algemeen is er bijvoorbeeld risico op criminaliteit of extreem natuurgeweld. Op het gebied van corona zijn er redelijk wat besmettingen per dag, en zou het kunnen dat het land naar oranje gaat of dat er bijvoorbeeld nieuwe coronamaatregelen aangekondigd worden in het land waar je naartoe reist. Je hoeft bij terugkeer naar Nederland geen negatieve test te overleggen, maar je kunt gewoon vrij reizen. Je hoeft ook niet in quarantaine.

Wat betekent de kleurcode oranje?

Bij kleurcode oranje gelden alleen noodzakelijke reizen. Een reis voor vakantiedoeleinden is dus not done. Dit kan om verschillende redenen zijn. In het algemeen gelden er behoorlijke veiligheidsrisico’s, bijvoorbeeld op het gebied van criminaliteit of terrorisme. Ook kan er zwaar natuurgeweld verwacht worden.

Op het gebied van corona betekent het dat er heel veel besmettingen zijn, wellicht in combinatie met zware maatregelen, zoals een avondklok. Heb je de reis al geboekt, wordt het land oranje en wil je toch op vakantie gaan? Dan moet je echt goed kijken wat er van je verwacht wordt. Het is waarschijnlijk dat je bij terugkeer in Nederland een negatieve testuitslag moet laten zien of in Nederland in quarantaine moet. Is je coronatest positief, dan kun je dus niet terugreizen naar Nederland en zal je ter plaatse een quarantaineplaats moeten zoeken. Heb je medische zorg nodig, dan wordt dit doorgaans niet vergoed. Hieronder kun je meer lezen over kleurcodes en verzekeringen.

Het kan bij een oranje gebied ook zijn dat er een inreisverbod geldt voor reizigers uit bepaalde landen. Wanneer je als Nederlandse reiziger tegen een inreisverbod aanloopt, dan kun je het land dus absoluut niet in, ook niet als je reis wel om noodzakelijke redenen is.

Wat betekent de kleurcode rood?

Bij de kleurcode rood kun je helemaal niet naar het land of gebied reizen. In het algemeen geldt dat het er levensgevaarlijk is en dat er zware veiligheidsrisico’s aan je reis verbonden zijn. Dit kan op het gebied van criminaliteit en terrorisme zijn, maar ook extreem natuurgeweld betreffen. Als we het over corona hebben, dan zijn er heel veel besmettingen of vergaande coronamaatregelen getroffen in het land. Reis je toch naar een land met een rode kleurcode, dan is dit voor je eigen verantwoordelijkheid. De Nederlandse overheid haalt reizigers uit rode gebieden niet terug. Het kan zijn dat je het gebied niet meer uit kunt reizen en dat je vast komt te zitten.

Reisadviezen

Het is voor je vertrek in ieder geval belangrijk om de huidige reisadviezen te checken. Op Nederlandwereldwijd.nl kun je dat eenvoudig vinden.

Reisadvies

Kleurcodes van landen & verzekeringen

Wanneer het land groen of geel is, zijn er weinig zorgen die jij je hoeft te maken. Natuurlijk kun je voor de zekerheid altijd even navragen hoe je verzekering hiermee omgaat, maar in principe ga je gewoon verzekerd op reis. Kleurt een land oranje of zelfs rood, dan is dit echter anders. Reisverzekeringen dekken dan vaak de kosten niet. In principe vergoeden verzekeraars niets als de problemen coronagerelateerd zijn en je verblijft in een rood of oranje gebied. Je zal dus de kosten voor een eventuele quarantaine of voor het ziekenhuis zelf moeten betalen. Uiteraard verschilt dit per situatie. Neem dus altijd even contact op met je verzekeraar om dit zeker te weten. Zorg er in ieder geval voor dat je niet onverzekerd op reis gaat in deze onzekere periode.

Je reis annuleren

De verwachting is dat Nederland vandaag op rood gaat. Wil je je reis annuleren, formuleer dit dan net even anders. Geef aan dat je de overeenkomst wilt ontbinden. Wanneer je aangeeft dat je de reis wilt annuleren, is dit namelijk je eigen keuze en komen de kosten vrijwel zeker op jouw bordje. Als je de overeenkomst wilt ontbinden omdat niet aan je verwachtingen wordt voldaan (je moet bijvoorbeeld gedurende je hele vakantie in quarantaine), dan is dat iets heel anders.

Nu nog boeken?

Ga je nu een reis boeken, terwijl Nederland rood kleurt? Dan is dat uiteraard helemaal op je eigen risico. De gevolgen daarvan zijn nu nog niet duidelijk. Het kan zijn dat je vakantie gewoon doorgaat, maar het kan ook zijn dat die in het water valt. Wil je voor zeker gaan, kies dan voor dagjes uit in Nederland, zodat je op het laatste moment kunt plannen en precies weet waar je aan toe bent. Er is inmiddels volop perspectief, dus wellicht kun je komend najaar of komende lente gewoon die vakantie beleven waar jij echt aan toe bent!

Bekijk ook: Een luxe personeelsfeest organiseren – 5 tips

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *