Zomervakantie activiteit

Gratis & goedkope activiteiten voor de zomervakantie – Deel 1

De zomervakantie is perfect voor leuke en creatieve activiteiten met je kinderen. Geniet van het lekkere weer en neem de tijd om samen nieuwe dingen te ontdekken. Wij hebben een aantal ludieke en leerzame zomervakantie activiteiten en uitjes voor kinderen op een rijtje gezet. Het is tijd om met het hele gezin een to do list voor de zomervakantie te maken.

Openlucht bioscoop in eigen tuin 

Dit is één van onze favoriete gratis activiteiten in de zomervakantie. Geniet van de warme zomeravonden door met het hele gezin een leuke film in de tuin te kijken. Zet je tv buiten met een verlengsnoer of hang een wit laken op en gebruik een beamer. Een paar grote kussens om op te zitten en wat lekkere snacks mogen natuurlijk niet ontbreken! 

Kamperen in eigen tuin

Om je filmavond nog leuker te maken zet je een tent in je tuin en ga je gezellig kamperen. Als de kinderen wat ouder zijn kunnen ze ook zelf buiten slapen, dat is natuurlijk super spannend! Met een vuurpit, marshmallows en wat (zelf gespeelde) muziek maak je je kampeeravond in eigen tuin helemaal compleet.

Kamperen in eigen tuin

Een museum in je woonkamer

Dit is een leerzame activiteit voor kinderen van alle leeftijden. De eerste stap is het kiezen van een thema voor je thuismuseum.

Een paar voorbeelden van thema’s:

  • Mexico, Egypte of een ander land waar je weinig over weet
  • Honden, katten of boerderijdieren
  • Bloemen en planten
  • Computers

Hierna ga je op zoek naar informatie over het gekozen onderwerp. Natuurlijk kunnen wat oudere kinderen hier bij helpen, waardoor het nog leerzamer wordt. Probeer iets te vinden over de geschiedenis van de computer, de verschillende hondenrassen of over hoe de mensen honderden jaren geleden leefden in Egypte. Je kunt het natuurlijk zo uitgebreid maken als je zelf wil.

puppy

Hierna komt een van de leukste stappen: museumposters maken. Neem een stapel A4 of A3 vellen en maak mooie posters met alle informatie die je hebt kunnen verzamelen. Probeer zo veel mogelijk plaatjes te gebruiken, en korte stukjes tekst. Afhankelijk van de leeftijd van je kinderen kunnen ze plaatjes die je print uitknippen, de hond waarover de poster gaat tekenen of helemaal zelf een museumposter maken.

Je hoeft nu alleen nog maar de posters op te hangen en een rondleiding door je eigen museum te geven. Wil je dit graag delen met de vriendjes en vriendinnetjes van je kinderen, of neefjes en nichtjes? Nodig ze dan uit voor een virtuele museumtour via videocall of stuur ze een leuk filmpje. 

Speurtocht in huis organiseren – Een leerzame activiteit

Dit is een leuke en gratis activiteit waarbij je je zelfgemaakte museumposters opnieuw kunt gebruiken. 

Hoe organiseer je een speurtocht in huis?

  1. Verzin vragen over de informatie die je op de posters hebt gezet. Zet elke vraag op een stukje papier met een nummer erbij en verstop deze ergens in huis of in de tuin. Schrijf op waar je welk papiertje hebt verstopt.
  2. Verstop een klein cadeautje, een zakje snoep of een andere leuke ‘schat’.
  3. Geef je kinderen een tip over de locatie van de eerste vraag. Bij een goed antwoord krijgen ze de tip voor de locatie van vraag nummer 2. Bij een fout antwoord zeg je op welke poster ze de juiste informatie kunnen vinden, waarna je ze alsnog de tip geeft. 
  4. Na de laatste vraag mogen ze op zoek naar de ‘schat’.

Samen naar de kringloop

Als je van knutselen houdt is de kringloopwinkel een echte uitkomst. Bij de meeste winkels vindt je knutselspulletjes of dingen die je kunt versieren. Ook van stukjes stof en dergelijke maak je de mooiste dingen met je kinderen. Ga dus samen op zoek naar echte kringloopschatten. Koop bijvoorbeeld een paar goedkope theekopjes om zelf kaarsen te maken, bloempotten om te schilderen of stof om een bibliotheektas, knuffeltje of rokje met elastiek te leren naaien om maar een paar voorbeelden te noemen. Zo wordt het niet alleen een leuke, maar ook een leerzame activiteit. 

Theekopjes kaarsen maken activiteit

Je koopt er ook (voor)leesboekjes voor alle leeftijden, vaak voor 50 cent of 1 euro. Zo kan iedereen rustig lezen ‘s avonds om bij te komen van een dag vol zomeractiviteiten.

Vlieger maken en versieren – Je eigen speelgoed maken

Ook dit is weer een goedkoop knutselidee. Je hebt maar een paar dingen nodig om zelf een vlieger te maken, en het meeste heb je waarschijnlijk al in huis. Hoe maak je een vlieger? Dat wordt in deze video heel goed uitgelegd. Je kunt de zelfgemaakte vlieger versieren met stiften of door er kraaltjes aan te hangen met een dun draadje. Zorg er wel voor dat je je nieuwe speelgoed niet te zwaar maakt. 

Strijkkralen knutselen activiteit

Knutselen met strijkkralen – Activiteit voor jong en oud

Spelen met strijkkralen kan zowel binnen als buiten aan de tuintafel. Maak samen een paar mooie onderzetters of sleutelhangers. Op Pinterest staan veel leuke plaatjes die je als inspiratie kunt gebruiken, maar zelf iets verzinnen kan natuurlijk ook. Voor peuters zijn er speciale extra grote strijkkralen, en tegenwoordig bestaan er zelfs hele kleine strijkkralen, perfect voor volwassenen. Hiermee maak je kunstwerken met veel meer detail. Dit is dus de ideale knutselactiviteit voor het hele gezin!

Lees ook onze knutseltips voor moederdag.

Hobbymax.nl

Wandelen met het hele gezin – Een sportieve activiteit

Een sportieve activiteit mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Wil je graag een nieuw stukje Nederland ontdekken? Volg dan een van de vele wandelroutes die ons land rijk is. De Andreas Schotel Route is een goed voorbeeld van een leuke wandelroute voor kinderen. Onderweg kom je mooie kunstwerken tegen en zelfs een enorme koe gemaakt van hout. Als 10 km wat te veel is, kun je met de auto of de fiets naar de verschillende kunstwerken gaan en daar een stukje rondwandelen. 

Wil je nog meer inspiratie opdoen voor leuke activiteiten voor de zomervakantie? Deel 2 staat nu online


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.

Gerelateerde berichten

3 gedachten over “Gratis & goedkope activiteiten voor de zomervakantie – Deel 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *