Strandvakantie - strand opruimen

Gratis & goedkope activiteiten voor de zomervakantie – Deel 2

Een paar weken geleden deelden we al een aantal leuke, goedkope en gratis activiteiten voor de zomervakantie. Omdat we nog veel meer ideeën hebben, is hier deel 2! 

Heb je deel 1 nog niet gelezen? Dan vind je die hier

Wat is jouw favoriete activiteit voor de zomervakantie? Laat het ons weten via de reacties.

Strandvakantie - strand opruimen
Cap Ferret, Frankrijk

Een dagje strand met een twist

Noordwijk, Kijkduin, Wassenaarseslag, Zoutelande en natuurlijk de mooie plekjes op de waddeneilanden, er is genoeg keuze qua strand en kust in Nederland. Helaas laten veel mensen afval achter op het strand, en spoelt er veel plastic en dergelijke aan. 

Om je dagje strand een leerzame twist te geven neem je een vuilniszak en wat handschoenen mee zodat de hele familie helpt het strand op te ruimen. Doe dit ‘s morgens vroeg of aan het begin van de avond wanneer het rustig is. Op deze manier leer je je kinderen van jongs af aan dat we samen verantwoordelijk zijn voor onze mooie planeet. 

Je kunt dit natuurlijk ook doen tijdens je strandvakantie in Frankrijk of op een tropisch eiland. Het is zelfs mogelijk om mee te doen met een speciale Beach Cleanup Day in Nederland of in je vakantieland.

Geocaching, op schattenjacht in je eigen regio

Je hebt de naam van deze activiteit misschien al eens voorbij zien komen, maar wat is Geocaching precies? Geocaching is een moderne versie van de schattenzoektocht. Je hebt geen oude papieren kaart met een mysterieus rood kruis in je handen, maar een smartphone. Via de speciale app kies je een cache (een schat) die je wil vinden en volg je de aanwijzingen. Eenmaal aangekomen op je juiste coördinaten ga je op zoek naar een vaak heel klein doosje. Dit is een leuke activiteit voor zowel kinderen als volwassenen.

Geocaching - activiteit voor het hele gezin

Kun je iets winnen met geocaching? Het doel van de activiteit is het wandelen en (samen) ontdekken van een specifieke regio, en natuurlijk gewoon plezier hebben. Maar in sommige gevallen kun je een klein souvenir ‘winnen’. In bepaalde geocaches zitten meerdere kleine objecten zoals sleutelhangers en beeldjes. De bedoeling is dat je iets leuks achterlaat in het doosje en eventueel iets hieruit meeneemt. Je ruilt dus eigenlijk de mini schatten. Bij andere caches vind je enkel een papiertje en een pen. Hierop schrijf je je geocaching gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je de cache hebt gevonden. 

Het leuke is dat je bijna overal ter wereld aan geocaching kunt doen. Zo is het een unieke manier om je vakantieland te ontdekken.

Een kindermoestuin maken – Leerzame activiteit voor de zomervakantie

Het is niet altijd makkelijk om je kinderen groenten en fruit te leren eten. Een leuke manier om ze te motiveren meer te proeven is het aanleggen van een kindermoestuin. Wanneer je wekenlang je mooie groeiende plantjes verzorgt wil je die kleine cherrytomaatjes natuurlijk toch wel even proeven! 

zelf radijsjes kweken

Maak een hoekje of een grote bak vrij in je tuin en ga samen met je kinderen naar het tuincentrum. Help ze bij het kiezen van plantjes en zaadjes die makkelijk te verzorgen zijn en redelijk snel groeien. Cherrytomaatjes, radijsjes, snack komkommers, sla en natuurlijk aardbeien zijn echte aanraders. De wat grotere kinderen kunnen de planten helemaal zelf verzorgen, de kleintjes kunnen water geven en natuurlijk al dat lekkers plukken. Het is de ideale manier om te genieten van je tuin tijdens een thuisvakantie! 

Heb je geen tuin of balkon waar je wat bakken kan plaatsen? Laat je kinderen dan een leuke huisplant kiezen. Een pothos groeit heel snel en zal de aandacht van je kleintjes zeker vasthouden. Vetplantjes zijn natuurlijk leuk, maar jongere kinderen vinden deze al snel saai omdat ze ze niet echt zien groeien. 

Op zoek naar simpele recepten voor kinderen zodat ze met hun eigen groenten en fruit leren koken en bakken? Bekijk kookboeken nummer 3 en 7 in onze top 10 beste kookboeken

Met water in de tuin spelen – verkoelende activiteiten voor de zomer

We hopen natuurlijk altijd op een lekker warme zomer, maar hoe zorg je voor wat verkoeling tijdens het spelen? 

Ijsblokjes met bloemen maken

Dit is een leuke gratis activiteit voor peuters. 

Laat je kinderen mooie bloemetjes plukken in de tuin en kook ondertussen wat water (hierdoor blijft je ijs helder). Giet het water in een ijsblokjesvorm zodra het iets is afgekoeld en laat je kinderen er met een lepeltje of een pincet bloemblaadjes in stoppen. Zet ze in de vriezer en wacht een paar uur. Eenmaal bevroren kun je de ijsblokjes uit de vorm halen en op een grote schaal leggen. Nu is het tijd voor de kleintjes om met de ijsblokjes in de zon te spelen tot ze de mooie bloemblaadjes kunnen bevrijden. 

Heb je een grote mal die je in kunt vriezen? Dan kun je zelfs klein speelgoed in de ijsblokken verwerken, zoals een autootje of poppetje.

Iets oudere kinderen leer je op deze manier over water, ijs en temperatuur. Peuters kunnen gewoon lekker kliederen met smeltend ijs op een hete zomerdag.

Lees ook: Hoe help je je kind meer te bewegen?

Met water tekenen

Het is natuurlijk super leuk om iedereen nat te spuiten met een waterpistool, maar je kunt er ook tijdelijke kunst mee maken. Gebruik het waterpistool om een mooie tekening of ‘tag’ op de buitenmuur, poort of schutting te maken. Als je een foto wil maken van het kunstwerk van je kind moet je wel snel zijn, want het droogt natuurlijk snel op in de zomer! Het is in ieder geval één van de schoonste activiteiten voor de zomervakantie uit dit lijstje. Heerlijk toch, als je na het spelen niets hoeft op te ruimen of schoon te maken?

Waterballonnen gevecht zonder ballonnen

We hebben vroeger bijna allemaal wel eens met waterballonnen gespeeld, maar tegenwoordig zijn we bewust van het afval dat daar bij komt kijken. Je kunt waterballonnen natuurlijk slechts één keer gebruiken, en erg ecologisch is dat niet. Daarom geven we je een tip voor een milieuvriendelijk alternatief op waterballonnen: sponzen! Dit behoort zeker tot de goedkoopste activiteiten voor de zomervakantie.

De grote gele sponzen (zonder schuurkant) die je gebruikt voor het wassen van de auto zijn ideaal. Ze nemen veel water op en worden best zwaar, perfect dus om je vriendjes en vriendinnetjes (of papa en mama) mee aan te vallen. Na het spelen laat je de sponzen drogen en leg je ze in de kast voor de volgende warme dag. Ze zullen jaren meegaan. 

Bezoek een lokale boerderij of molen – leerzame activiteiten voor jong en oud

Er zijn steeds meer boeren die bijvoorbeeld wekelijks een rondleiding over de boerderij aanbieden om kinderen (en volwassenen) kennis te laten maken met hun werk. Ook is het soms mogelijk een workshop te volgen, bijvoorbeeld zelf kaas maken op de lokale kaasboerderij, of koeien melken. Zo’n dagje uit is niet alleen leuk maar natuurlijk ook heel leerzaam.

boerderij bezoeken

Onze tip: als er een boerderijwinkel aanwezig is koop je hier de lekkerste verse producten voor een picknick of om ‘s avonds van te smullen. Zo steun je een lokale boer en maak je kennis met lekkere kazen, super verse groenten en bijvoorbeeld boerenvla. 

Naast boerderijen zijn er ook molens die bezoekers ontvangen. Hoe leuk is het om te ontdekken hoe een molen er van binnen uitziet en hoe alles werkt? Wil je graag eens zelf brood maken? Volg dan een workshop broodbakken of koop heerlijk meel bij de molen.

Om dit soort activiteiten te vinden is het slim om direct telefonisch contact op te nemen met plaatselijke boerderijen en molens, of om er langs te fietsen op zoek naar een bord met wat meer informatie. Er is namelijk lang niet altijd een website of social media pagina aanwezig.

Ecologische DIY activiteiten voor jong en oud

Zoals je ziet zijn we fan van lokale en milieuvriendelijke producten, en dus ook altijd op zoek naar leuke activiteiten die bij deze lifestyle passen. Niemand is perfect, maar als iedereen hier en daar kleine dingen verandert maken we al een groot verschil. Daarom sluiten we dit artikel af met een ecologische / milieuvriendelijke DIY activiteit voor kinderen en volwassenen: zelf papier maken! 

En nee, we gaan geen bomen kappen, maar oud papier recyclen. Verzamel eierdozen, boodschappenlijstjes, notitieblaadjes, folders, kranten en papieren verpakkingen waar geen dun laagje plastic op zit. Yoghurtpakken zijn bijvoorbeeld niet bruikbaar voor dit project door het beschermlaagje aan de binnenkant. 

Hoe maak je zelf papier? Dat zie je in deze video. Het crêpe papier dat gebruikt wordt in de video is een optie om het papier een kleurtje te geven, maar je hoeft het niet per se toe te voegen.

Wil je je zelfgemaakte papier versieren? Laat de glitters dan in de kast staan (of beter nog, in de winkel liggen), en droog wat mooie bloemblaadjes. Deze druk je voorzichtig in het nog natte papier zodat het samen opdroogt.

Wat kun je doen met zelfgemaakt papier? Kinderen maken hier de mooiste kunstwerken van met potloden en stiften, of maken een leuk kaartje voor opa & oma of voor hun vriendjes en vriendinnetjes. 


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Gratis & goedkope activiteiten voor de zomervakantie – Deel 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *