Hoe is het Eurovisie Songfestival eigenlijk ontstaan

Hoe is het Eurovisie Songfestival eigenlijk ontstaan?

Mia en Dion hebben het niet gehaald in de voorronden van het ESF. Er zijn veel mensen aan wie dit volledig voorbij is gegaan omdat ze geen enkele interesse hebben in het spektakel, maar in de media is er beslist veel aandacht voor. En wees eens eerlijk, heb jij het er deze week ook niet minstens eenmaal over gehad, al was het maar om te zeggen dat het je niet boeit? Maar hoe is het Eurovisie Songfestival eigenlijk ontstaan?

Eurovisie of European Broadcasting Union

De European Broadcasting Union is een netwerk dat onderling beelden uitwisselt op het gebied van nieuws, sport en cultuur. De Eurovisie is ontstaan in de jaren 50. De Fransman Marcel Baison opperde het idee van een songfestival voor leden van de EBU. Zijn inspiratie kwam van het internationale songfestival dat vanaf 1952 in San Remo werd gehouden. In het naoorlogse Europa zou op die manier een aantal landen met elkaar verbonden kunnen worden met behulp van muziek.

Het eerste ESF

Aan het eerste festival deden 7 landen mee: België, Luxemburg, Verenigd Koninkrijk, Italië, Nederland, Bondsrepubliek Duitsland en Zwitserland. De zeven landen mochten twee liedjes inzenden. Plaats van handeling was Zwitserland in 1956. De Zwitserse Lys Assia won met ‘Refrain’. Sindsdien is het festival gegroeid tot het grootste spektakel op dit gebied ter wereld.

Wisselende regelgeving

In de loop van de tijd zijn de regels behoorlijk gewijzigd. In de eerste jaren was het verplicht dat de deelnemers zongen in de taal (of soms talen) van het land van herkomst. Die regel werd in 1999 afgeschaft en sindsdien in Engels de meest gebruikte taal voor de liedjes. Het is nog steeds niet verplicht dat deelnemende landen zich laten vertegenwoordigen door een artiest uit eigen land. Kleine landen zoals Luxemburg kiezen soms voor iemand over de grens. Er zijn ook niet meer uitsluitend Europese deelnemers. Alle leden van de EBU mogen in principe meedoen aan het songfestival en daartoe horen bijvoorbeeld ook Israël en Marokko.

Eurovisie Songfestival

Grote toename van aantal deelnemers

Mochten de deelnemers in 1956 nog met twee liedjes meedoen, inmiddels is het aantal landen dat een vertegenwoordiging wil sturen zo groot, dat er eerst twee voorronden plaatsvinden omdat anders het festival zelfs met een nummer per land meer dan avondvullend zou worden. Er zijn maar vier landen die niet in de halve finales hoeven te strijden: Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje. De reden hiervan is heel eenvoudig: geld. Deze vier landen leveren de grootste bijdrage aan de EBU mede op basis van het aantal inwoners. Het zou dus een probleem zijn als een dergelijk belangrijk land zou afvallen in de voorronde.

Douze points

Er moet natuurlijk een winnaar worden aangewezen en dat is altijd een probleem geweest en zal het wellicht ook altijd blijven. Indien uitsluitend een vakjury de punten per land mag toekennen, zorgt dat voor minder betrokkenheid bij het publiek. Als de kijkers mogen stemmen, wordt er vaak getwijfeld aan de objectiviteit. De stemmen lijken dan vaak politiek gekleurd. Een (relatief onschuldig) voorbeeld was in de jaren 70 waarbij Israël en Nederland elkaar altijd de hoogste score gaven vanwege de goede banden en ongeacht de kwaliteit van de inzending. Het vorige festival waarbij vooraf vaststond dat Oekraïne zou winnen vanwege de Russische inval in het land is een zeer duidelijk politiek gekleurde keuze geweest. Het geeft het songfestival ook altijd wat extra’s omdat niet altijd muziek bepalend is.

Een groot feest voor de homoscene

Wat de finale van de Champions League is voor de meeste heteromannen is het ESF geworden voor de gay community. Het ESF is nog steeds een familieprogramma waar de meerderheid van de kijkers hetero is, maar in de 21e eeuw is het tevens het grootste gay-feestje in Europa geworden. Hoe dat is ontstaan, is de analisten niet geheel duidelijk. Wellicht is het de combinatie van extravagant drama, de diva’s en het gevoel van verbondenheid en broederschap dat een internationaal songfestival heeft gekoppeld aan deze scène.

Bekijk ook:

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Hoe is het Eurovisie Songfestival eigenlijk ontstaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *