Welke invloed heeft volle maan?

Welke invloed heeft volle maan en zijn dat nu feiten of fabels? Wij zochten het voor je uit en keken tot welke conclusies de wetenschap is gekomen.

De invloed van volle maan

Ben jij bang voor volle maan? Veel mensen vinden de maan geheimzinnig en denken dat deze een grotere invloed op ons heeft dan andere hemellichamen. Welke invloed heeft volle maan dan? Dit fenomeen zou zich uiten in een aantal zaken die jou misschien ook bekend voorkomen:

  • Slechter slapen bij volle maan
  • Er worden meer kinderen geboren bij volle maan
  • Tijdens volle maan neemt de criminaliteit toe
  • Ons humeur wordt beïnvloed door volle maan
invloed volle maan

Welke invloed heeft volle maan?

Welke invloed heeft volle maan nu echt? De wetenschap heeft alle zaken uitgebreid onderzocht en dit zijn de uitkomsten.

Slechter slapen

De maan heeft een grote invloed op de aarde en trekt de enorme watermassa’s in de zee en oceaan aan. De mens bestaat ook voor het grootste gedeelte uit water dus is het logisch dat er invloed van de maan wordt gevoeld, dat is de belangrijkste theorie. Echter is de hoeveelheid water in de mens te beperkt om invloed van de maan te ondervinden. Tijdens vele slaapstudies werd ontdekt dat de gemiddelde slaaptijd tijdens volle maan beperkt korter is dan in andere nachten. Daarvoor is er een zeer eenvoudige verklaring. Onze inwendige klok reageert op de hoeveelheid licht. Indien je slaapt zonder verduisterende gordijnen zal je gemiddeld eerder wakker worden door het ongewone licht van de volle maan. Misschien dus een kwestie van verduisterende gordijnen kopen?

Meer baby’s geboren

In de jaren 50 werd er in de VS een onderzoek gedaan naar dagen waarop relatief gesproken extreem veel baby’s werden geboren. Al voordat er enige uitkomst bekend kon worden gemaakt, vermeldden meerdere kranten dat er een verband was met de volle maan. Het onderzoek leverde niets op, maar de gedachte nam mythische proporties aan. Ook nadien is er zonder resultaat vaker gezocht naar een verband tussen hoge geboortecijfers en volle maan. Ook in de geboortestatistieken is hier niets van te bespeuren.

Toename criminaliteit bij volle maan

Het zou logisch zijn om minder criminaliteit te verwachten bij volle maan omdat extra licht nu eenmaal geen voordeel is bij zaken die men liever in het duister doet. Toch bestaat al eeuwenlang de gedachte dat bij volle maan er meer gewelddadige misdrijven plaatsvinden zoals moorden, verkrachtingen en overvallen. De achtergrond hiervan is wellicht de mythe van de weerwolf die in grote delen van Europa bekend is. Bij volle maan veranderen sommige mensen in een weerwolf, moorddadig en gewelddadig.

Dat er een feitelijke gedaanteverandering plaatsvindt, wordt tegenwoordig maar zelden gedacht. Maar wel is het idee blijven bestaan dat mensen tijdens volle maan zich wilder en agressiever gaan gedragen. Die roekeloosheid zou tot extra misdrijven leiden en de politie zou tijdens volle maan altijd extra alert zijn. Een uitgebreid onderzoek van de University van New York toonde aan dat er geen enkele statistische toename van criminaliteit is tijdens volle maan.

Een slecht humeur tijdens volle maan

Merk je het misschien zelf ook dat je een kort lontje hebt bij volle maan of dat het zien daarvan je melancholisch maakt of zelfs licht depressief? Het lijkt een algemeen aanvaard idee te zijn dat de maan onze emoties beïnvloedt en het effect daarvan het meest waarneembaar is tijdens volle maan. Maar wat denkt de wetenschap daarvan?

“Ik weet niet waar die theorie zelfs vandaan zou komen”, zegt psycholoog Marieke Impens van expertisecentrum The Human Link. “Dat slaat helemaal nergens op.” Psychologische centra zien ook geen toename van patiënten.”

Maar theorie is maar theorie en hoe komt het dan dat mensen zich anders voelen tijdens bepaalde maanstanden? De psychologen spreken over een self-fulfilling prophecy. Net als bij de gedachte over toename van criminaliteit is het geloof in verband tussen emotie en de stand van de maan erg diep verankerd in de menselijke geest en daardoor lost de verwachting zich vaak vanzelf in.

Conclusie: welke invloed heeft volle maan nu echt?

De meeste zaken lijken eerder fabels dan feiten te zijn. Geniet dus gewoon van de volgende volle maan als deze zichtbaar is. Je hoeft je nergens zorgen over te maken.

Lees ook:


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *