Hooikoorts, de oorzaak en wat doe je eraan

Hooikoorts, de oorzaak en wat doe je eraan?

In ons land heeft ongeveer 25% van de inwoners last van hooikoorts. Van die groep zijn de klachten ongeveer bij 50% zo ernstig dat het gevolgen heeft voor het dagelijks functioneren. In principe kunnen er diverse soorten pollen de allergische reacties oproepen die hooikoorts uiteindelijk is. Graspollen zijn echter de grootste boosdoener en als de lucht verzadigd is van graspollen treden de meeste klachten op. Het hoogtepunt van de graspollen ligt eind mei en duurt ongeveer 2 weken.

Voorjaar 2023 krijgen patiënten waarschijnlijk de volle laag

Indien jij last hebt van hooikoorts hebt, zal je de afgelopen dagen waarschijnlijk al wel de eerste verschijnselen hebben ondervonden. Helaas moet je ervan uitgaan dat het de komende week veel erger zal worden. De laatste paar jaar werden gekenmerkt door een droge en relatief warme lente. Hierdoor bloeide het gras meer gelijkmatig en was de concentratie pollen minder groot dan normaal.

Nog belangrijker was dat op het hoogtepunt van de graspollen het weer regenachtig was. Bij regen verdwijnen veel graspollen uit de lucht en is de overlast beduidend minder. In 2023 is het helemaal anders. Het voorjaar was nat en relatief fris. Het gras bloeit wat later dan normaal en dat gebeurt nu op volle kracht. En juist dit jaar lijkt het erop dat het weer tijdens het hoogtepunt droog en helder blijft. Ideaal voor de verspreiding van de pollen, maar niet voor mensen die last hebben van hooikoorts.

Er is veel nog niet bekend over hooikoorts

Een allergische reactie houdt in dat het immuunsysteem van het menselijk lichaam (heftig) reageert op een stof die niet schadelijk is voor de gezondheid. Dat kunnen pollen zijn, maar ook (uitwerpselen van) huisstofmijten of voedingstoffen. Wetenschappers denken dat allergie ook te maken heeft met de toegenomen hygiëne en ons woongebied. Op een boerderij komt de mens veel meer in aanraking met allergenen dan in een stad. In stedelijke gebieden komt hooikoorts ook vaker voor. Het is echter geen oplossing om mensen meer in contact te brengen met allergenen. Daarnaast is de reactie vaak ook complexer dan uitsluitend de aanraking van een bepaalde stof. Sommige hooikoorts patiënten hebben geen enkel probleem met een hoge concentratie pollen totdat deze wordt gecombineerd met een andere stof, bijvoorbeeld uit voeding.

Hooikoorts op latere leeftijd

Kun je zomaar hooikoorts krijgen?

Ja, hooikoorts kan zomaar ontstaan en je kunt het dus ook op latere leeftijd pas krijgen.

Kun je echt ziek worden door hooikoorts?

Het is nooit bewezen dat je bijvoorbeeld griep kan krijgen door hooikoorts. Wel is het zo dat je immuunsysteem hard aan de slag gaat om de klachten die met de allergische reactie samengaan, tegen te werken. Je kunt je dus wel grieperig voelen. Ook vermoeidheid is een van de veelgenoemde klachten bij extreme hooikoorts.

Kun je ook binnen last hebben van hooikoorts?

Ja, je kunt ook in huis last hebben van hooikoorts. Dit is echter wel te voorkomen. Hou de ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten om hooikoorts binnen tegen te gaan. Als er geen tocht in huis is, dan valt het stuifmeel dat binnenkomt in principe neer op de grond. Een keer extra stofzuigen kan dus verstandig zijn. Verder zijn er ook mensen die luchtreinigers gebruiken tegen pollen in huis.

De pollentellingen zijn belangrijk

Op twee ziekenhuizen in ons land staat een pollenmeter. Deze worden eens per week in het laboratorium onderzocht en uitgelezen. Aan de hand daarvan en gegevens uit ons omringende landen wordt een verwachting opgesteld. Deze wordt gedeeld bij het weerbericht en diverse weersites. Op het internet kan je deze gegevens ook vinden. Kies wel een betrouwbare site indien hooikoorts voor jou een probleem vormt. Behalve voor de verwachtingen worden de tellingen ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Zo lijkt het erop dat de klimaatverandering zorgt voor hogere concentraties pollen en een langere periode van overlast.

Wat te doen bij hooikoorts?

Indien de verschijnselen van hooikoorts je belemmeren in je dagelijks functioneren is een bezoek aan de huisarts een goed idee. De afgelopen drie jaar is huisartsbezoek om die reden fors afgenomen en dat heeft ook alles te maken met milde jaren. De huisarts kan je medicijnen voorschrijven  als antihistamine of corticosteroïden. Deze verminderen de verschijnselen maar nemen ze niet compleet weg. Zelf kan je ook een aantal zaken doen om pollen te vermijden om dagen dat de concentratie hoog is:

  • Blijf binnen als dat mogelijk is.
  • Hang kleding niet buiten te drogen.
  • Indien je naar buiten gaat, gebruik dan een mondkapje en zonnebril.
  • Tijdens een regenbui neemt de concentratie tijdelijk af.
  • Hooikoortsvrij op vakantie? Kies dan voor een verblijf aan zee. Hier is de concentratie pollen het laagst.

Heb jij extreme hooikoortsklachten? Sterkte! Als je nog tips hebt die je met anderen wilt delen, kun je die achterlaten in een reactie.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Hooikoorts, de oorzaak en wat doe je eraan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *