Makkelijk schilderen voor beginners: 4 handige tips

Het programma ‘De nieuwe Vermeer’ zal ongetwijfeld vele mensen inspireren om te gaan  schilderen als hobby. Dat kan op nummer met een voorbewerkt doek, maar ook uit de losse pols. Schilderen is een hobby waar je creativiteit in kwijt kunt en een tijdbesteding voor veel uren. Wil jij beginnen met schilderen? Hieronder geven we 4 tips voor beginnende schilders. Makkelijk schilderen voor beginners start bij de materialen.

Zelf schilderen? 4 tips voor beginnende schilders

Iedereen kan in principe schilderen al zal het weinigen lukken om een niveau te bereiken als Vermeer of de amateurs die hem de afgelopen weken hebben nagevolgd. Wat de creativiteit betreft kan je bij jezelf te rade gaan of bijvoorbeeld schilderlessen gaan volgen. Vrijwel overal zijn er schilderclubs waar je de eerste beginselen kan leren of juist je kennis kan uitbreiden. Maar voordat je begint met je nieuwe hobby zijn er ook een aantal praktische zaken waarover je na zou moeten denken. Welke verf is het meest geschikt voor jou, hoe kies je de beste penselen en waarop ga je schilderen? 4 x makkelijk schilderen voor beginners

1. Schilderen met acrylverf

Pas in de 19e werd olieverf in tubes verkocht. De 17e-eeuwse meesters maakten de verf die ze gebruikten zelf. Dat was een behoorlijke klus waarbij veel malen, verpulveren en mengen aan te pas kwam. De pigmenten kwamen vaak uit de bodem, maar waren er ook van plantaardige of dierlijke oorsprong. Deze moesten met precies de juiste hoeveelheid olie vermengd worden om de juiste pasta te krijgen voor de verf. Ook in de 17e eeuw kende men al technische trucjes. Vermeer gebruikte gepolemiseerde lijnzaadolie. Deze werd eerst verhit tot 300° C. Hierdoor werd de verf gladder, gloedvol en was deze beter aan te brengen.

De olieverf die in tubes te koop is, bevat veel chemische toevoegingen. Hierdoor zijn ze niet goed voor het milieu of de mens. Gebruik daarom alleen olieverf in een ruime en goed geventileerde kamer.

Wil je een dekkende verf zonder de nadelen van olieverf, dan is acrylverf een goed alternatief. Schilderen met acrylverf is voor beginners eigenlijk de beste keuze. Acrylverf kan je in alle kleuren krijgen. Voor wie zich liever aan aquarellen wijdt, zijn er ook diverse verfsoorten beschikbaar. Uiteraard zijn deze op waterbasis en ook beter voor het milieu. Dekkend is deze verf echter niet. Verf voor schilderen is vaak te koop in diverse kwaliteiten en prijzen. Als je begint, is een goedkope verf eerder een goede keuze dan kunstenaarskwaliteit. Daarom wordt voor beginners schilderen met acrylverf doorgaans aangeraden. Hieronder zie je een voorbeeld van schilderen met acrylverf op Youtube.

2. Penselen voor beginners

De grote meesters uit de 17e eeuw moesten het doen met wat de natuur hen bood voor de haren in het penseel. Nog steeds zijn deze varianten in de handel. Daarbij kan je denken aan de haren uit oren van koeien en varkens, maar ook de staart van een eekhoorn of een vergelijkbaar pelsdier. Vaak komen deze beschikbaar als slachtafval van vee maar er zijn ook fokkerijen uitsluitend met het doel om deze ‘natuurlijke’ haren te verkrijgen. Het is uiteraard een subjectieve kwestie, maar er zijn momenteel zoveel synthetische vezels dat de kwaliteit vergelijkbaar is met de natuurlijke penselen. Koop derhalve geen penselen waarvoor dierenleed de basis vormt. Goed omgaan met penselen is eenvoudig. Maak je na gebruik  schoon en breng ze weer in vorm. Hang ze daarna te drogen. Penselen in een potje laten staan is niet goed voor de kwaliteit.

3. Het doek: schilderen op canvas voor beginners

Deze keuze moet je zelf maken als jij eenmaal weet wat je wilt schilderen. Oplopend in prijs zijn er de volgende opties: schilderkarton, schilderdoek en hout. Probeer eens uit wat jou het beste ligt. Schilderen op canvas voor beginners? Dat is een prima idee. Je zal even aan het materiaal moeten wennen, dus laat je niet ontmoedigen als het niet meteen lukt. Bloemen schilderen voor beginners? Dat is net zo makkelijk of moeilijk als een landschap schilderen voor beginners. Maar met de onderstaande tips van Youtube heb je alvast een mooi begin.

4. Schilderen voor beginners: dit heb je nodig

Veel heb je naast verf, penselen en doek niet nodig om je hobby te beginnen. Een ezel kan je zelf eenvoudig maken, maar uiteraard ook in de handel kopen. Hetzelfde geldt voor een mengpalet, een oud bord voldoet vaak ook al. Zet daarna een potje water klaar om de penselen te wassen en een oude doek om deze te drogen en je kan aan de slag. Hou er wel rekening mee dat je je kleding goed beschermd met een schildersjas of dat je oude zaken draagt. Ook acrylverf valt vrijwel niet te verwijderen uit textiel.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Bladwijzer maken Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *