Als het lukt is het een heerlijke lekkernij. Een beetje crunchy van buiten en lekker zacht van binnen. Iedere oma weet precies hoe je dat het beste kan maken. Hieronder vind je een makkelijk recept. Borstplaat hoort tegenwoordig echt bij Sinterklaas en de meeste kinderen zijn er dol op. Vroeger moest suiker nog per schip worden aangevoerd en was het een luxe product. Vaak werd voor bruiloften in de ‘betere kringen’ dan borstplaat gemaakt in de vorm van hartjes. Nog steeds zijn er veel vormpjes daarvoor gemaakt. Vandaag kan je in principe borstplaat maken wanneer jij wil. Maar gelet op de hoeveelheid suiker kan je het beter beperken tot het feest van de Sint. Dan blijft het ook exclusief.
Inhoudsopgave
Wat heb je nodig voor borstplaat?
Uitgaande van 6-10 vormpjes (afhankelijk van grootte)
- 200 gram basterdsuiker
- 45 ml slagroom
- Klontje roomboter
Doe de suiker en de slagroom in een steelpannetje en zet dit op een laag vuur. De suiker moet helemaal smelten. Als dat is gebeurd, laat je het mengsel nog 5-7 minuten pruttelen op het laagste vuur. Blijf constant roeren gedurende die tijd anders wordt de massa te dik. Test de vloeistof door het mengsel van je lepel te laten druipen. Als het suikermengsel in orde is, vormt de laatste druppel van de lepel een dun draadje.
Doe het klontje roomboter in het mengsel en haal de pan van het vuur. Blijven roeren tot de boter compleet is gesmolten. Je hebt dan een ondoorzichtige massa. Zorg dat de vormpjes op bakpapier staan in geval je knoeit. Giet het suikermengel voorzichtig in de vormpjes en laat deze 15-20 minuten uitharden. Klaar!
Let op: bewaar de borstplaat niet te lang omdat deze met de tijd wat harder wordt.
Zie je het toch niet zitten om het zelf te maken? Dan kun je ook lekkere, ambachtelijke borstplaat bestellen natuurlijk.
Smaak en/of kleur toevoegen:
Behalve witte basterdsuiker kan je ook bruine of donkere gebruiken. Op de smaak op te peppen zijn er diverse opties:
- 1 tl citroenrasp
- 1 tl citroenrasp plus 1 tl fijngehakte pistachenoten
- 1 tl vanille-extract
- 1tl mokka instant koffie
- 1tl gehakte amandelen
- 1tl cacao
- 1 tl cacao plus 1tl gehalte amarene-kersen
Een trucje van oma
Soms mislukt de borstplaat omdat deze te vroeg wordt uitgeschonken in de vormpjes en stijft deze niet goed op. Dat overkwam zelfs een ervaren kok als oma wel eens. Maar weggooien is er natuurlijk niet bij. Laat dan het mengsel wat opstijven in de koelkast en draai er balletjes van met je handen. Deze doop je in de vloeibare chocolade en daarna bestrooi je ze met poedersuiker en fijngehakte nootjes. Dat levert bonbons op die lijken speciaal feestelijk te zijn gemaakt.
Waarom heet borstplaat eigenlijk zo?
Suiker was gewild maar ook erg duur tot eind 18e eeuw. Het werd ook geacht een medicinale werking te hebben bij verkoudheid en kou op de borst. Suiker werd een lange tijd alleen bij de apotheek verkocht. Het was Napoleon die voor een omwenteling zorgde. Om de vijand Engeland economisch te treffen gebood hij het planten van suikerbieten onder andere in Brabant en Zeeland. Het was al sinds de 17e eeuw bekend dat hieruit suiker kon worden gewonnen, Dat gebeurde nu op industriële schaal en de rietsuiker werd verdrongen. Iedereen kon zich nu suiker permitteren onder andere om borstplaat te maken, niet alleen meer voor de verkoudheid.