December is uiteraard ook bij uitstek de maand van lekker eten. Een beetje spektakel mag daar ook wel bij. Vooral in de wintermaanden zie je vaak dat de kok in een restaurant gerechten aan tafel komt flamberen. Dat ziet er spectaculair uit maar heeft ook een culinair doel. Het is een Franse techniek waarbij door het verbanden van de alcohol de suikers karamelliseren en de smaken meer verfijnen. Het woord komt van het Franse flammes. Wat kan je flamberen en hoe werkt het nu precies?
Inhoudsopgave
Wat kan je flamberen?
Misschien denk je in de eerste plaats aan kersen, maar in principe kan je bijna ieder gerecht op deze manier verfijnen. Denk bijvoorbeeld aan crêpes, maar ook vlees kan je hiermee nog lekkerder maken. Daarnaast is het mogelijk met vis, groente, vele soorten vlees en zelfs paddenstoelen worden nog smakelijker. Slechts jouw fantasie vormt de beperking.
Welke sterke drank kan je gebruiken?
Dat is ook erg simpel. De drank die je gebruikt voor het flamberen moet een alcoholpercentage hebben van 30-40% Daarbij kan je denken aan likeuren, port, cognac of rum. Let goed op het percentage. Is dat te hoog, dan worden de vlammen te groot en dat is niet alleen slecht voor de smaak, maar ook gevaarlijk. Flamberen met bijvoorbeeld wijn lukt niet, omdat daar het alcoholpercentage te laag is.
Voor het eerst flamberen: bereid je goed voor!
Flamberen hoeft niet moeilijk te zijn en ook niet gevaarlijk, maar je werkt met vuur dus wees altijd voorzichtig. Draag bij voorkeur geen synthetische kleding bij het flamberen en kies voor een stevig katoenen schort. Gebruik geen deo of parfum net voordat je gaat flamberen. Deze producten bevatten ook alcohol en dat risico wil je niet nemen. Leg alles wat je aan producten en materiaal nodig hebt klaar zodat je tijdens het flamberen niet afgeleid wordt en ongestoord je gang kan gaan.
Controleer de afzuigkap
Thuis zal je in het algemeen op het gasstel gaan flamberen en niet aan tafel. Controleer dat de afzuigkap uit staat voordat je begint. Een afzuigkap kan de vlammen opzuigen en dat kan leiden tot schade aan het apparaat en in sommige gevallen zelfs tot een brand.
Wat heb je aan materiaal nodig?
Flamberen doe je in een koekenpan met een dikke bodem die niet voorzien is van een anti- aanbaklaag. De pan moet namelijk hoge temperaturen aankunnen. Een lange steel heeft de voorkeur zodat je op voldoende afstand kan blijven. Zorg dat je altijd een deksel bij de hand hebt waarmee je de hele pan kan bedekken. Indien de vlammen te hoog worden of het flamberen te lang duurt, kan je ingrijpen door de pan af te dekken. Door gebrek aan zuurstof doven de vlammen bijna onmiddellijk. Verder heb je een aansteker of speciale flambeerbrander nodig.
En nu aan de slag
Om te flamberen kan je de drank eerst in een pannetje een beetje opwarmen, maar direct in de pan kan ook. Het is even wennen hoeveel je nodig hebt omdat dit afhankelijk is van de pan, het gerecht en de hoeveelheid product. Experimenteer in het begin met een kleine hoeveelheid. Je steekt de drank bij voorkeur aan met een lange aansteker of een maxi lucifer. De eerste vlammen zullen al snel ontstaan. Laat het flamberen ongestoord plaatsvinden. Je bent immers geen topkok of goochelaar waarvan trucjes met het vuur worden verwacht. De vlammen mogen niet te hoog worden en binnen circa I minuut moeten de vlammen vanzelf uitdoven. Indien het niet verloopt zoals verwacht, gebruik dan een deksel om het vuur te doven.
Eet smakelijk, maar let op!
Er heerst een misverstand dat de alcohol door het flamberen vrijwel volledig verdwijnt. Dat is echter niet het geval. Bij experimenten met kort flamberen is gebleken dat tot 75% van de alcohol in het gerecht kan achterblijven. Dus flamberen voor kinderen of gasten die met de auto naar huis moeten, is geen goed idee.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.