Heb je de boze geesten van het oude jaar met vuurwerk verjaagd en mensen het goede gewenst voor 2023 en deze wensen ook ontvangen? Dan heb je naar Nederlandse tradities je best gedaan om het nieuwe jaar goed in te gaan. Maar andere streken, andere gewoonten. Kende je de volgende nieuwjaarstradities al?
Inhoudsopgave
#1. Spanje: een mond vol druiven
In Spanje hebben ze een heel bijzondere nieuwjaarstraditie. Wil je twaalf maanden voorspoed in het jaar, dan begin je in Spanje met een volle mond. Bij iedere klokslag om middernacht op oudjaarsdag neem je een nieuwe druif in je mond.
#2. Schotland: de eerste voet telt
In Schotland bepaalt de eerste bezoeker hoe het jaar eruit komt te zien. Komt deze met de rechtervoet als eerste over de drempel dan zit je goed. Het is wel een kwestie van goede afspraken maken, want deze bezoeker moet ook een cadeautje meebrengen om het jaar extra voorspoedig te laten verlopen.
#3. Denemarken/ Brazilië: spring het jaar in
In Denemarken springt iedereen van zijn stoel als de twaalfde slag klinkt op oudejaarsavond. Zo beginnen ze het jaar goed. Brazilianen besteden er nog meer tijd en moeite aan. Die gaan naar het strand en springen over 7 golven. Bij iedere sprong wordt er een wens gedaan voor het nieuwe jaar.
#4. Rusland: de smaak van as in je mond
De Russen nemen de wensen voor het nieuwe jaar zeer serieus en hopelijk is vrede een gedachte die bij veel van hen leeft. Ze schrijven hun wens op een dun papiertje en verbranden dit. De as wordt dan in een glas champagne of ander drankje gestrooid en daarna wordt het glas leeggedronken. Proost.
#5. Colombia: voor wie van reizen houdt
Colombianen zijn schijnbaar erg reislustig, anders is de nieuwjaarstraditie moeilijk te verklaren. Om twaalf uur pakken Colombianen een lege koffer en lopen daar een rondje mee in de buurt. Dat verzekert je van een jaar vol mooie reizen.
#6. Brazilië/China: let op je outfit
Op oudejaarsdag is het in Brazilië traditie om wit te dragen. Daarmee jaag je de geesten van het oude jaar weg en begin je het nieuwe jaar goed. In China moet je het nieuwe jaar beginnen in het rood, dat is immers de kleur van het geluk. Wel even opletten dat in China het nieuwe jaar in februari begint. En wist je dat in veel landen wordt geloofd dat je aan de hand van de kleur ondergoed die je draagt tijdens de jaarwisseling kan voorspellen hoe je nieuwe jaar er gaat uitzien? Zo maar een voorbeeld: draag je rood, dan verlang je naar liefde, passie en romantiek.
#7. Italië: weet wat je eet
Wil je voorspoed in het nieuwe jaar, dan is het in veel landen gebruikelijk om ronde dingen te eten op oudejaarsavond. In Italië worden daarvoor speciale worstjes gemaakt: cotechino en lenticchi. De linzen in deze worst zien er immers uit als geld. Een traditie voor oud en nieuw in het buitenland die we ook in Nederland best over zouden kunnen nemen.
#8. Duitsland: een toekomst uit lood
Vraag je je af wat ze in Duitsland voor nieuwjaarstradities hebben? In Duitstalig Europa wordt je toekomst voor het nieuwe jaar niet gelezen in theebladeren, maar in lood. Er wordt een klein beetje lood gesmolten en dit laat je in een kom water vallen. De vorm die het lood aanneemt, bepaalt hoe jouw nieuwe jaar eruit zal zien.
Geloof jij in dit soort nieuwjaarstradities en wil je er zelf nog eentje aan toevoegen? Dat kan hieronder bij de reacties.
Bekijk ook:
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Eén gedachte over “8 nieuwjaarstradities: hoe begin je het nieuwe jaar goed?”