10 fabels over gezond eten

Het nieuwe jaar is weer begonnen en ongetwijfeld zullen velen gezond eten in 2023 als een goed voornemen op het lijstje hebben staan. Dat is iets om toe te juichen en hopelijk gaat het je lukken om dit vol te houden. Lees dan wel eerst de volgende punten even door. Het zijn 10 fabels over gezond eten waarvan echter wijdverspreid wordt gedacht dat ze bijdragen aan een gezond voedingspatroon.

10 x feit of fabel gezond eten

Op zoek naar weetjes over gezond eten? Waarschijnlijk ben je deze ‘feiten’ over gezonde voeding al een aantal keer tegengekomen. Toch zijn de onderstaande zaken misvattingen. 10 fabels over gezond eten.

1. Vruchtensap is gezonder dan frisdrank (met suiker)

Fruit is een must als je gezond wilt eten. Maar voor een glas sinaasappelsap zijn in het algemeen 4 tot 5 perssinaasappelen nodig. Dus krijg je daarmee ook de fruitsuikers van die vruchten binnen. Dat is vergelijkbaar met een glas frisdrank met suiker. Als je een sinaasappel in het geheel oppeuzelt, krijg je ook flink wat vezels binnen. Daardoor krijg je minder snel weer trek en verbetert je spijsvertering ook eens.

2. Bruine rietsuiker is gezonder dan witte kristalsuiker

Deze fabel is zo wijdverspreid dat veel lunchrooms bij voorkeur rietsuiker op tafel zetten. De realiteit is echter dat beide volledig bestaan uit glucose en fructose en per gram dezelfde hoeveelheid calorieën bevatten. Rietsuiker is een keer minder geraffineerd dan kristalsuiker en daardoor blijven er sporen mineralen achter. Deze hebben echter geen invloed op jouw spijsvertering. Zelfs honing is vrijwel 100% suiker met enkele gezonde mineralen. Het is echter minder zoet, waardoor je het risico loopt meer te gebruiken en meer calorieën binnenkrijgt dan met suiker.

3. Verse groente is gezonder dan diepvriesgroente

De ‘verse’ groente in de winkel kan al een flink tijdje geleden geoogst zijn. In onze globale economie wordt groente en fruit over de hele wereld vervoerd. Hoe langer groente blijft liggen, hoe meer deze verliest aan goede voedingstoffen. Diepvriesgroenten worden over het algemeen binnen 24 uur na het oogsten verwerkt. Hierdoor blijven voedingstoffen goed bewaart. Slechts bij verse groente die je zelf oogst in de tuin kan je zeker zijn van de versheid en een goed gehalte aan voedingsstoffen. Kies bij diepvriesgroente bij voorkeur onbewerkte producten. In spinazie a la crème zit best veel zout en vet.

Bekijk ook: Wanneer is groente gezonder: vers, uit blik of diepvries?

4. Van bananen word je dik

Als je gezonder wilt eten, hoef je beslist een banaan niet te laten staan. Ondanks dat deze vrucht zoet smaakt, bevat deze maar de helft aan calorieën van een koek als tussendoortje. Daarbij zit een banaan vol met goede voedingstoffen en vult deze behoorlijk zodat het langer duurt voordat je weer trekt krijgt.

5. Het eten van een magnum-ijsje staat gelijk aan een pakje boter

Als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven, is het geen goed idee om regelmatig magnums te eten, hoe lekker deze ook zijn. Ze zitten vol met suiker en bieden verder niets wat betreft goede voedingstoffen. Maar de vergelijking met een pakje boter is absurd. Een pakje boter bevat bijna 1800 calorieën en een magnum 220. Dat argument kan je gebruiken als iemand jou je magnum niet gunt. Natuurlijk kan je zelf ook gezonde ijsjes maken, bijvoorbeeld op basis van water en fruit.

6.  Plantaardige melk is gezonder dan koemelk

Voor deze stelling zal je geen expert vinden die dat wil bevestigen. Koemelk bevat meer calorieën en vet dan plantaardige melk. Daar staat tegenover dat het ook vol zit met goede bouwstoffen. Indien je houdt van een glaasje melk iedere dag, hoef je je dat niet te ontzeggen. Ben je lactose-intolerant, dan is sojamelk het beste alternatief volgens de wetenschap.

7. De combinatie vis en bladgroente is niet gezond

Jarenlang is ook door experts gedacht dat de combinatie niet goed werd verdragen door ons spijsverteringssysteem. Dat was gebaseerd op een onderzoek wat achteraf foutief bleek te zijn uitgevoerd. Alle waarschuwingen zijn dus ingetrokken en spinazie bij je vis kan best en is zelfs echt gezond.

8. Van eten na 20.00 uur word je sneller dik

Alles dat je na 8 uur in de avond eet, gaat direct naar je heupen of andere plaatsen waar je het niet graag ziet. Het is een stelling die je best vaak hoort. Het is ook een fabel, die waarschijnlijk gebaseerd is op de gedachte dat de spijsvertering tijdens het slapen in een lagere versnelling gaat, maar per saldo maakt het tijdstip van eten weinig uit. Dat het afzien van snacks in de avond wel een goed idee is, mag voor zich spreken.

9. Koffie is ongezond

Deze discussie zal nooit eindigen, maar dat koffie in alle gevallen ongezond zou zijn, is een fabel. Er zijn ook voldoende onderzoeken waar juist de voordelen van koffie wetenschappelijk zijn bewezen. Maar de ene mens is de andere niet. Máximaal 2 tot 4 kopjes per dag (zonder melk en suiker) lijkt een juiste hoeveelheid.

10.  Speltbrood is gezonder dan gewoon brood

Het is een feit dat speltbrood momenteel populairder is (en duurder) dan ‘gewoon’ brood. Maar is het ook gezonder? In feite lijken spelt en tarwe zoveel op elkaar dat voor het spijsverteringssysteem van de meeste mensen het geen verschil maakt. Beide soorten graan bevatten ook gluten. Kies je toch voor speltbrood omdat jij dat beter verdraagt, let dan op dat er geen tarwe aan het deeg is toegevoegd.

Ken jij nog fabels over gezond eten? Aarzel niet om hieronder een reactie achter te laten.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “10 fabels over gezond eten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *