5 kersttradities in Nederland, hoe zijn die eigenlijk ontstaan

5 kersttradities in Nederland, hoe zijn die eigenlijk ontstaan?

Van de meest bekende kersttradities in ons land weten we wel waar ze vandaan komen. De kerstboom, verlichting en versiering en de adventskalender zijn zaken die we hebben overgenomen uit het buitenland. Soms gaat dat erg snel en af en toe duurt dat wat langer. Zo is de kerstman nog steeds niet zo ingeburgerd als Sinterklaas al worden er ook bij ons steeds vaker kerstcadeautjes gegeven. Hoe zijn de kersttradities in Nederland eigenlijk ontstaan?

5 Nederlandse kersttradities

Hieronder vind je een aantal  kersttradities waarvan je wellicht dacht dat het puur Nederlandse waren. Als je denkt aan typisch kerst, dan horen onderstaande zaken daar vast bij.

1. De kerststol

Waarschijnlijk zijn er weinig tafels waarop dit brood niet te vinden is op een kerstochtend in Nederland. Toch is dit luxe krentenbrood gevuld met gedroogde vruchten en amandelspijs van oorsprong Duits. De voorloper van deze stol is het Klobebrot dat de Germanen bakten als offerande aan de goden. In de 14e eeuw ontstond een echt kerstbrood dat Weihnachtsstollen of Christusstollen werd genoemd. Dit werd uitsluitend voor de adel en geestelijke hoogwaardigheidsbekleders gemaakt. Vanaf de 15e eeuw werd het ook op de markt verkocht voor het gewone volk. Wanneer de stol ook in Nederland de intrede deed, is niet bekend.

2. Het kerstpakket

In de meer landelijke samenleving van de 19e eeuw was het gebruikelijk dat knechten en meiden inwonend waren op de boerderij waar ze werkten. Tenslotte ging het werk door van het eerste licht totdat de zon weer onderging. Er waren maar weinig vrije dagen,maar op  tweede kerstdag bezochten de werknemers in het algemeen hun familie. Indien de boer tevreden was over het jaar en het verrichte werk kreeg de betrokkene een mand met lekkernijen mee om thuis mee te pronken. Later namen andere werkgevers deze gewoonte over en nog steeds vormen etenswaren de belangrijkste inhoud van de miljoenen kerstpakketten die ieder jaar worden verstuurd. De traditie komt oorspronkelijk uit Engeland en daar zijn ook vandaag de dag nog de meest exclusieve pakketten te koop al moet de baas daarvoor flink in buidel tasten.

Kerstpakket typisch kerst

3. De foute kerstrui

Vandaag de dag heeft iedereen er wel eentje in de garderobe: een foute kersttrui. Hoe bonter hoe beter en er zijn ook exemplaren met verlichting of een matching paar voor een stel. Niemand hoeft zich meer te schamen voor zijn foute trui. Deze traditie komt uit de VS maar het heeft even geduurd voordat het is overgewaaid naar ons land. In de jaren 50 van de vorige eeuw was het aan de overkant van de oceaan heel gebruikelijk voor leden van de showbizz om een foute kerstrui te kiezen. In de zeer populaire Bill Cosby Show uit de jaren 80 droeg de naamgever met enige regelmaat foute truien en met kerst was dat niet anders. Ook in Europa werden deze programma’s regelmatig uitgezonden. Maar als echte start wordt de gruwelijk lelijke trui van Mark Darcy (Colin Firth) gezien die hij droeg in Bridget Jones’ Diary.

4. Gourmetten met de kerst

Ook dit jaar zal in veel Nederlandse gezinnen het gourmetstel weer op tafel staan. Het is een makkelijke manier om elk wat wils te geven en het straalt gezelligheid uit. Het gourmetten komt uit Zwitserland. Het werd in de jaren 70 door 2 chef-koks in ons land geïntroduceerd en dat deden ze zeer professioneel. Ze werden ook gesteund door slagersorganisaties. Eerder was het fonduen ook populair geworden in ons land en slagers vreesden voor minder verkoop van vlees. Door het gourmetten kon vlees aan de man worden gebracht en werd duidelijk dat dit op een eenvoudige en gezellige manier kon worden klaargemaakt. Het werd een succesnummer.

5. All you need is love kijken

Zit je alweer klaar voor Robert ten Brink met de kerstspecial van All you need is love? Dit is nu wel een traditie die in ons land is ontstaan in 1992. Het programma werd gemaakt door de toen nog publieke omroep Veronica. Robert ten Brink probeerde als een soort liefdesdokter partners bij elkaar te brengen of breuken te herstellen. Het werd meteen een enorme hit met in het eerste seizoen rond de 4 miljoen kijkers per aflevering. Met de kerst waren er speciale afleveringen waarbij Ten Brink mensen probeerde samen kerst te laten vieren waarvan vooraf dat onmogelijk leek. De kerstspecial is inmiddels door vele omroepen op het scherm gebracht en bestaat nog steeds, momenteel bij RTL. All you need wordt door experts gezien als start van de emotie-tv in ons land.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “5 kersttradities in Nederland, hoe zijn die eigenlijk ontstaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *