Hoe zit het met goede voornemens voor het komende jaar? Het is nog steeds een gewoonte in ons land om het nieuwe jaar een goede goed te beginnen. Ter zake 2024 bleek uit een uitgebreide enquête van een landelijk magazine de volgende top 10 van goede voornemens.
Inhoudsopgave
Top 10 goede voornemens
- Afvallen: 59%
- Meer sporten en/of bewegen: 54%
- Meer genieten van het leven: 31%
- Meer water drinken: 31%
- (Meer) spaargeld opbouwen: 26%
- Minder druk maken om dingen, minder stress: 26%
- Beter slapen: 25%
- Vaker nee zeggen: 24%
- Meer groente en fruit eten: 23%
- Familie en/of vrienden vaker zien: 21%
Waar komen goede voornemens eigenlijk vandaan?
De basis van de goede voornemens gaat terug naar 4.000 jaar geleden. De Babyloniërs (die woonden in wat nu Irak heet) vierden in maart een feest dat 8 dagen duurde om de komst van de lente te begroeten. In die periode zwoeren ze weer trouw aan de koning. Om een betere verstandhouding met de goden te krijgen, sloten ze ook een soort pact waarin ze beloofden zich als betere mensen te gedragen. Ook de Romeinen kenden een dergelijke traditie. Ze streefden ernaar om schulden af te lossen en geleende spullen tijdig terug te geven om het nieuwe jaar goed te begingen en de goden daarmee gunstig te stemmen. Julius Caesar zette het begin van het jaar op 1januari in het jaar 46 na Christus. De goede voornemens zijn daarna traditie gebleven, ook toen het christendom zijn intrede deed in onze contreien.
Hoeveel Nederlanders doen hieraan mee?
Volgens de enquête maakt ongeveer 37% van de Nederlanders goede voornemens als het gaat om 2024. Dat is een fractie meer dan 2023. Het aantal mensen dat er voor kiest is echter in de loop van de jaren flink afgenomen. Dat heeft er volgens experts ook mee te maken dat er veel minder wordt gerookt in ons land. Vroeger was stoppen of minderen met roken een van de meest voorkomende goede voornemens bij begin van het nieuwe jaar. In de top 10 komt het nu niet meer voor. Momenteel is er uiteraard ook jaarlijks de stoptober maand waarin rokers worden opgeroepen te stoppen. Minderen met drinken (denk ook aan dry januari) staat ergens rond de 20ste plaats.
Veranderen de goede voornemens ieder jaar?
De nummers 1 en 2 (afvallen en meer bewegen) steken met kop en schouders boven de andere goede voornemens uit, zelfs het meer genieten moet daarvoor wijken. Het geeft een duidelijke indicatie dat in Nederland gezondheid zeer in de belangstelling staat. Ook in 2023 stonden deze twee voornemens duidelijk aan kop van de ranglijst, waarbij de volgorde omgekeerd was. Zijn er wellicht meer buikjes gekweekt in 2023?
Kun je goede voornemens volhouden?
Worden goede voornemens ook daadwerkelijk uitgevoerd? Ongeveer 19% van de ondervraagden gaf aan dat de voornemens van 2023 volledig zijn nagekomen. Bij 70% bestaat het gevoel dat er tenminste een deel van hetgeen was bedoeld ook gerealiseerd is. Een zeer kleine minderheid heeft het gelaten bij voornemens, maar heeft verder niets daar aan gedaan.
Heb jij goede voornemens? Meld die dan gerust hieronder.
Bekijk ook:
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.