Deze symbolische klok bestaat al sinds 1947 en geeft aan hoe ver de wereld nog is van een wereldwijde catastrofe die veroorzaakt wordt door de mensheid. De klok is een initiatief van het Bulletin of the Atomic Scientists. Het draait er vooral om de richting van de klok in de loop der jaren Het is geen exacte wetenschap maar wel een zeer serieuze aangelegenheid waar de grootse geesten van onze planeet aan mee hebben gewerkt zoals Einstein. Ook vandaag de dag zijn er meerdere topwetenschappers waar onder Nobelprijswinnaars betrokken bij het project. Ieder jaar wordt beoordeeld hoe het staat met de politieke en militaire ontwikkelingen in de wereld. Maar ook zaken als klimaatverandering en een pandemie hebben gevolg voor de stand van de klok.
Inhoudsopgave
Twee minuten voor middernacht
Al kort na de invoering van de klok kwam deze op 2 minuten voor middernacht te staan. Dat gebeurde in 1951. Zowel de VS als de Sovjet-Unie ontwikkelden waterstofbommen en de koude oorlog leek op ieder moment warm te kunnen worden. De experts waren er van overtuigd dat een kernoorlog tussen beide kernmachten tot een wereldwijde catastrofe zou leiden en dat die kans behoorlijk groot was. In 1991 was er een moment van grote opluchting. De koude oorlog was voorbij en de Sovjet-Unie viel uiteen. Het leek erop dat er nog slechts een grootmacht over was en die democratisch werd bestuurd. De klok werd teruggezet naar 17 minuten voor middernacht. Een betere stand is er tot dusverre niet geweest.
Dichter dan ooit bij het einde van de wereld zoals wij die kennen
De doomsday clock staat momenteel op 90 seconden voor middernacht. In 2024 is de stand niet aangepast maar de klok heeft nooit dichterbij het einde gestaan. Een blik op het dagelijkse nieuws zegt genoeg: oorlog in Oekraïne en Gaza, spanningen rond Iran en Noord-Korea, Rusland heeft territoriale ambities en verwijt het westen opkomst van nieuw nazisme en uiteraard gaat al die spanning ook ten koste van mogelijke oplossingen van de klimaatcrisis.
Is er een weg terug?
Het is geen toeval dat de klok in 1947 werd ingevoerd. Toen werd duidelijk dat de mens voor het eerst een wapen had ontwikkeld dat een einde kon maken aan haar eigen bestaan. De ontwikkeling sindsdien is niet positief geweest. Steeds meer landen hebben kernwapens gemaakt. Rusland dreigt er zelfs actief mee en lijkt bereikt ze in te zetten als het land zich aangevallen voelt. De vroegere afschrikking van wederzijdse vernietiging schijnt niet meer effectief te zijn.
Veel geschiedkundigen zijn er van overtuigd dat een dictator zoals Hitler niet zou hebben geaarzeld om de hele wereld inclusief Duitsland te vernietigen toen duidelijk werd dat Duitsland de oorlog niet meer kon winnen. De dictators van onze tijd beschikken over middelen die Hitler niet had. Het Bulletin of the Atomic Scientists denkt dan ook dat de enige oplossing voor de wereldwijde dreiging is om te onderhandelen over het terugdringen of het compleet verbieden van kernwapens. Momenteel lijkt dat geen realistisch scenario. Hoor jij de klok in gedachten tikken?
Bekijk ook:
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.