Als je een tijdje op het internet zoekt, lees je de meest wonderlijke verhalen over honing. Het is verreweg superieur aan iedere andere zoetstof, het is natuurlijk en zit boordevol vitamines, mineralen en andere goede voedingsstoffen. Daarom is het veel beter voor je gezondheid en beschermt je tegen een aantal gevreesde welvaartsziekten. Maar wat is nu eigenlijk waar van die verhalen en wat is wetenschappelijk te onderbouwen? Is honing gezond? 8 weetjes over honing.
Inhoudsopgave
8 weetjes over honing
Is honing echt gezond? Hieronder zie je een aantal weetjes op een rijtje staan.
1. In honing zitten gezonde suikers.
De realiteit is dat de suikers in honing en kristalsuiker in principe vrijwel compleet vergelijkbaar zijn. Ze bestaan beide uit fructose en glucose en worden op dezelfde manier opgenomen door de spijsvertering. Dat gaat erg snel en bij beide stoffen krijg je derhalve een tijdelijk verhoogde suikerspiegel in je bloed. De suiker in honing is een beetje anders van samenstelling. Voor de snelheid waarmee suiker wordt opgenomen in je bloed bestaat een index. Voor kristalsuiker is deze 60 en voor honing een fractie lager met 58.
2. Honing is een natuurlijk product.
Dat is waar maar vooral ook een slogan voor de reclame. Ook de kwalitatief beste honing ondergaat enige bewering voordat deze in de pot gaat, mindere kwalitatieve honing ondergaat zelfs meerdere behandelingen en vaak wordt er zelfs suiker aan toegevoegd voor de smaak. De witte korreltjes die uit het pak suiker uit de supermarkt komen, zijn gefabriceerd uit suikerbieten. Dat is ook een gewone plant waar niks bijzonders mee is of wordt gedaan. Ook kristalsuiker is natuurproduct maar om die reden evenmin per se gezond.
3. Honing bevat minder calorieën.
Dat is een feit. In 100 gram suiker zitten ongeveer 300 calorieën en in dezelfde hoeveelheid honing bevat ongeveer 200 calorieën. Daarbij moet je wel opletten dat honing minder zoet is dan suiker. Indien je derhalve in een recept meer honing gebruikt om dezelfde zoete smaak te krijgen die te vergelijken is met suiker, doe je dat voordeel weer teniet. Honing is op dat punt alleen gezonder mits je dezelfde hoeveelheid gebruikt als bij suiker.
4. Honing zit boordevol vitaminen en mineralen.
Er zitten inderdaad vitamines en mineralen in honing. De hoeveelheden zijn iets groter dan bij gewone suiker (dat is immers ook een natuurproduct). Feit is echter dat de hoeveelheden relatief klein zijn. Als het je te doen is om vitamines en mineralen, zijn er veel betere keuzes te maken met extra fruit of groenten. Vanwege de vitamines en mineralen hoef je de suiker niet te vervangen door honing.
5. Honing bevat veel antioxidanten.
Er zitten in verhouding meer antioxidanten in honing in vergelijking met kristalsuiker. Antioxidanten zijn noodzakelijk in ons lichaam om vrije radicalen te bestrijden. Wetenschappelijk wordt aangenomen dat antioxidanten een rol spelen bij voorkomen van te snelle veroudering en ook de kans op welvaartsziekten, zoals kanker en hart- en vaatziekten verkleinen. Niet alle honing bevat evenveel antioxidanten. De donkere soorten bevatten vaak een grotere hoeveelheid hiervan. Tevens geldt ook hierbij dat er een groot aantal leveranciers van antioxidanten zijn zoals thee, fruit, groente en nog vele andere zaken die vaak voordeliger zijn dan honing.
6. Met honing herstel je sneller na een work-out of training.
Als je flink wat energie hebt verbruikt, heeft je lichaam behoefte aan koolhydraten. Of je die behoefte wegwerkt met honing of een andere stof die snel de suikerspiegel in je bloed verhoogt, maakt geen enkel verschil. Tenzij je een honingdrankje gewoon lekkerder vindt dan andere zoete drankjes, hoef je om die reden niet over te stappen.
7. Honing is goed voor je darmflora.
De darmflora is zeer belangrijk voor je lichaam. Niet alleen moet daar de vertering van je voedsel plaatsvinden, er worden ook allerlei stoffen geproduceerd die elders in je lichaam nodig zijn. Ook je humeur wordt beïnvloed door de stoffen die stammen bacteriën in je buik aanmaken. Probiotica worden de stoffen genoemd die een positieve invloed hebben op je darmflora. Bij muizen is gebleken dat deze inderdaad een gezondere darmfunctie krijgen indien ze wat extra honing bij de maaltijd krijgen. Bij mensen is daar nog onvoldoende onderzoek naar gedaan, maar er zijn aanwijzingen dat ook daar een positieve werking zou kunnen bestaan.
8. Honing bevordert de wondgenezing
Dit voordeel van honing is al sinds de oudheid bekend. Honing is antibacterieel en kan juist bij langzaam genezende wonden zoals bij diabetici of bij resistente bacteriën een goede werking hebben. Echter is dit niet gegarandeerd. In sommige gevallen wordt door honing niet per se de wondgenezing versneld. De wetenschap kan dat niet verklaren en het is derhalve niet iets waarop je kunt rekenen.
Is honing nu gezond?
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is honing beslist geen wondermiddel en zal het gebruik daarvan op zich geen grote verbetering van je gezondheid opleveren. Er zijn echter ook wel (kleine) voordelen ten opzichte van suiker te noemen. Indien je van plan bent om gezonder te gaan leven is de overstap naar honing ook een optie naast andere veranderingen in leefpatroon. Hou er wel rekening mee dat honing in de supermarkt een behoorlijke bewerking kan hebben ondergaan tot en met de toevoeging van suiker. Biologische honing met een erkend waarmerk is een betere (maar duurdere) keuze.
Bekijk ook: Wat zijn antioxidanten en zijn ze echt gezond? Kun je te veel antioxidanten binnenkrijgen?
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Eén gedachte over “Is honing echt gezond? 8 weetjes over honing”