10 soorten cactussen voor in huis

Bij cactussen denk je waarschijnlijk aan westerns en de enorme exemplaren in de woestijnen op het Amerikaanse continent. Dat is ook juist, want vrijwel iedere cactus is inheems in Amerika. Ze zijn inmiddels wel ook overal te vinden waar het erg droog en vaak ook heet is. Maar niet alle 1.500 cactussoorten staan de hele dag in de brandende zon, er zijn ook exemplaren die hoog in de bergen groeien en kou verdragen. Er zijn dan ook allerlei soorten cactussen voor in huis te vinden, waaronder heel bijzondere cactussen.

Wat kenmerkt een cactus?

Het meest opvallend zijn de stekels die de meeste cactussen hebben. Deze beschermen de plant tegen diervraat maar spelen ook een rol bij de regeling van de temperatuur en het verzamelen van water. Cactussen onderscheiden zich van andere succulenten door de aanwezigheid van areolen. Dat zijn viltige plekjes op de plant waaruit stekels, bloemen of soms bladeren groeien.

Verschillende soorten cactussen voor in huis

Cactussen hebben diverse vormen waarmee ze afwijken van de ‘gewone’ planten en dat maakt ze interessant in de huiskamer. Omdat cactussen in de natuur in de meest onherbergzame streken leven, kunnen ze ook in de huiskamer wel tegen een stootje. In het algemeen kunnen veel cactussen in de volle zon staan en nemen ze genoegen met weinig water, vooral in de winter. De meeste cactussen gaan in de huiskamer dood door wortelrot omdat ze te veel water krijgen. Dat is behoorlijk triest omdat deze planten juist erg oud kunnen worden. Het zijn ook vaak zeer trage groeiers en dat houdt in dat een groot exemplaar een behoorlijk prijskaartje kan hebben.

Bekijk ook: 10 succulenten, bijzondere vetplanten voor binnen.

10 bijzondere cactussen voor in huis

Hieronder vind je een korte beschrijving van de meest populaire cactussen voor in de huiskamer.

1. Schijfcactus (Opuntia)

In de natuur kunnen deze cactussen wel meters hoog worden en zijn de schijven zo groot als tennisrackets. In de huiskamer zijn ze wat meer bescheiden, maar groeien ze met voldoende licht sneller dan de meeste andere cactussen. De schijfcactus kan ook in de huiskamer bloeien met gele of witte bloemen. Daarna ontstaan in de natuur meestal vruchten die op vijgen lijken. In de kamer zal dat niet snel gebeuren. De schijfcactus heeft een beperkt aantal naalden. Deze zijn echter voorzien van weerhaakjes en moeilijk te verwijderen uit de huid. Het is dus oppassen met kinderen en huisdieren. Ook bij het verplaatsen of verplanten moet je voorzichtig zijn.

2. Schoonmoedersstoel

De bijnaam van de Echinocactus Grusonii is beslist verzonnen door een man. Het is een mooie bolvormige cactus die zo groot als een poef kan worden. Daarvoor is dan wel heel veel zon en nog meer geduld nodig. Voordat het bolletje in de vensterbank volwassen is geworden, verstrijken er tientallen jaren. Deze cactus kan ook bloeien maar doet dat eigenlijk alleen onder ideale omstandigheden in de Mexicaanse woestijn. De naalden van een groot exemplaar zijn beslist indrukwekkend en daardoor wil je niet geprikt worden.

3. Saguaro

Dit zijn de cactussen waarlangs de cowboys rijden in westerns als ze in de woestijn komen. Deze reus kan in de natuur wel 20 meter hoog worden met een doorsnede van een meter. Als ze dat hebben bereikt, zijn ze inmiddels bejaard met een leeftijd van 80 jaar. In de huiskamer heb je ongeveer 50 jaar nodig om een saguaro van 2 meter te laten groeien. Waarschijnlijk zal het niet lukken om deze te laten vertakken. Deze reus bloeit met witte bloemen maar doet dat in de nacht. Op die manier zorgt de plant ervoor dat de bestuiving plaatsvindt door vleermuizen. In de huiskamer hoef je er niet voor op te blijven, bloei blijft beperkt tot de woestijn.

Saguaro cactus

4. Rotskoraal

Maar weinig mensen zullen deze plant als een cactus herkennen. Rotskoraal heeft geen stekels, dunne vertakkingen en is een hangplant. Uiteraard beschikt de plant wel over areolen waaruit de vertakkingen komen. Het is een echte cactus die weinig water nodig heeft en veel licht. Onder de juiste omstandigheden kan de plant dan wel een lengte bereiken van 1 tot 2 meter. Hoewel rotskoraal kan bloeien met gele of rode bloemen gebeurt dat meestal niet in de huiskamer.

Rhipsalis Heteroclada

5. Lidcactus

Ook deze cactus ziet er niet uit als een typisch exemplaar van de familie maar is zeer populair als hangplant. De ‘bladeren’ van dit exemplaar kunnen wel 60 centimeter lang worden en blijven dun. De plant wordt ook wel kerstcactus genoemd omdat deze vanaf november in de huiskamer uitbundig kan bloeien in diverse kleuren. Alleen tijdens de bloei heeft deze cactus wat extra water nodig. Let op dat de bladeren niet te vaak worden geraakt. Deze zijn bijzonder teer en kunnen afvallen indien er tegenaan wordt gelopen.

6. Afrikaanse melkboom

De Euphorbia Trigona is geen cactus, maar behoort tot de wolfsmelkplanten. Dat valt te zien aan de bladeren en stekels die rechtstreeks uit de stam groeien. Toch zal iedere liefhebber van cactussen ook deze plant graag in de kamer halen vanwege de vorm die zo typisch lijkt voor cactussen. De Afrikaanse melkboom kan goed tegen de zon maar neemt ook genoegen met wat minder licht. In plaats van bloemen komen er in de zomer dikke blaadjes aan de stam die in de winter weer afvallen. De Euphorbia Trigona heeft een giftig plantensap.

Euphorbia Trigona

7. Myrtillocactus geometrizans

De Myrtillocactus geometrizans is een opvallende verschijning met een blauwgroene kleur en lange scherpe donkergroene stekels. Er zijn meestal meerdere stammen. Deze cactus wil veel licht, maar dat hoeft niet per se vol zonlicht te zijn. In de zomer is eenmaal per twee weken een scheutje water genoeg. In de winter is maandelijks genoeg en alleen als de grond goed droog is. Indien je per ongeluk een stekel in je vinger krijgt, verwijder deze dan gauw met een pincet.

Myrtillocactus geometrizans

8. Melocactus matanzanus

Het opvallende aan deze bolle cactus is het rode hoedje waaruit soms rode bloemen groeien. Dat hoedje is natuurlijk en niet geënt op de plant. Deze cactussen worden in Nederland opgekweekt en zullen in de huiskamer nooit groter worden dan ongeveer 40 centimeter. Ze zijn bijzonder decoratief.

9. Espostoa guentheri

De zuilcactus zoals de Espostoa guentheri ook wel wordt genoemd groeit maar in relatief klein gebied in het oostelijk berggebied in Bolivia op een hoogte van 800 tot 1300 meter. De cactus is te herkennen aan de frisgroene kleur en de gele stekels. De bovenkant is altijd puntig. In de natuur kunnen ze vertakken en bloeien waarbij ze meer dan 3 meter hoog kunnen worden. In de huiskamer met flink veel zon doen ze het goed maar groeien ze zeer langzaam. Deze cactus kan iets beter tegen kou dan de meeste andere soorten, maar ook dat is maar betrekkelijk.

10.  Mammillaria compressa

Hou je wel van een exotische cactus en heb je daar ook het een en ander voor over dan is de Mammillaria compressa M wellicht iets voor jou. De plant groeit in de natuur in Mexico op een hoogte van tussen de 1.000 en 2.400 meter. De Mammillaria compressa M vormt een soort kolonie van verschillende cactussen in een donkergroene kleur. Ze bloeien met een krans van kleurige bloemen op de top. De verzorging is niet anders dan bij een standaard cactus, derhalve veel licht en weinig water.

Mammillaria compressa

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *