Burenoverlast de 6 grootste ergernissen bij buren

Burenoverlast: de 6 grootste ergernissen bij buren

Thuis wil je tot rust komen. In ons kleine landje moet het dan wel goed zitten met de buren. Een goede buur is beter dan een verre vriend immers. Maar wat als de buren voor overlast zorgen? Wat zijn de 6 grootste ergernissen bij buren en nog belangrijker: hoe ga je om met burenoverlast?

De 6 grootste ergernissen bij buren

Heb je bemoeizuchtige buren? Of terroriseren je buren de hele buurt? Burenoverlast is altijd vervelend. Hieronder vind je de 6 grootste ergernissen bij buren.

1. Geluidsoverlast

Harde muziek die door het hele pand dreunt, harde stemmen, mensen die op straat in de weg staan en met een slok op vervelend doen of voor rookwolken zorgen. Een feestje af en toe is leuk maar wat als het ieder weekend raak is? En wat dacht je van bovenburen die de hele dag op hakken over de harde vloer lopen of een hond die altijd lijkt te blaffen? Geluidsoverlast is met stip ergernis nummer een wat betreft de buren.

2. Kinderen die buitenspelen

Uiteraard horen kinderen lekker te kunnen buitenspelen. Maar wat als die constant lopen te gillen zodra ze vrij zijn? Daarbij kunnen kinderen op een bepaalde leeftijd behoorlijk baldadig worden en geen respect tonen voor andermans eigendom en het is toch niet jouw taak om constant in de gaten te houden wat er gebeurt. Een kinderrijke buurt is niet altijd een zegen.

3. Rommel

Dat er af en toe wat rommel in de buurt wordt geplaatst is nu eenmaal niet te voorkomen. Het zal jezelf ook weleens gebeuren. Maar als het structureel wordt, kan dat zorgen voor stankoverlast en/of ongedierte. Ook is het lastig als je moeite moet doen om de rommel te passeren.

4. Enthousiaste verbouwers

Handige buren zijn vaak een zegen. Maar denk je daar ook nog zo over als jouw buren iedere zaterdag als jij wilt uitslapen in alle vroegte beginnen met klussen? Boren, schuren, drillen en hameren kan verschrikkelijk op je zenuwen gaan werken als het op verkeerde tijdstippen plaats vindt en blijft voortduren.

5. Geur- en stankoverlast

Gezellig hoor zo’n bbq, tenzij de rook natuurlijk in de zomer jouw huis intrekt en mocht je was buiten hebben hangen, dan weet je zeker dat de de geur daar ook in terechtkomt. Roken wordt steeds minder vaak thuis gedaan en is minder hinderlijk als het buiten gebeurt. Maar wat als jouw balkon of terras precies in de baan van de rook ligt?

6. Perceelgrens

Vaak maken we ons niet zo druk waar de grens van ons perceel precies loopt. Dat kan snel veranderen als de buren een nieuwe schutting willen plaatsen of wanneer er onenigheid ontstaat over de plaats van een boom of een nieuwe aanplant.

Burenoverlast

Voorkom een burenruzie

Burenoverlast accepteren is niet de beste manier om ergernissen te voorkomen. Nog onverstandiger is om een probleem te laten uitlopen op een echte burenruzie. Programma’s als De Rijdende Rechter laten zien hoe een klein conflict kan uitlopen op een forse ruzie waarbij de hele buurt wordt betrokken en die leidt tot stress of andere klachten. Op zo’n moment is er vaak geen weg meer terug en zorgen pesterijen over en weer ervoor dat het onvermijdelijk is dat een van beide partijen vertrekt.

Hoe ga je om met burenoverlast?

In de eerste plaats is het verstandig om het probleem bespreekbaar te maken, maar kies dan voor een rustig moment. Gaan klagen bij de buren op het moment dat deze een feest geven of de politie bellen op zo’n moment, werkt meestal contraproductief. Ook eigen rechter spelen of zelf voor overlast zorgen, lost in het algemeen niks op. Als je bereid bent om samen tot een oplossing te komen, bestaat er een betere kans daarop dan wanneer jij eisen gaat stellen. Vraag bijvoorbeeld ook eens welke overlast de buren van jou ondervinden en probeer dat onderdeel te maken van een compromis. Het zou naïef zijn om te verwachten dat alles op te lossen is met goed overleg. We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin egoïsme ook steeds meer toeneemt.

Dit zijn je opties bij burenoverlast

Kom je er niet uit met de buren, dan zijn er nog meer opties:

  • In veel (grotere) steden kan je terecht bij een bureau voor buurtbemiddeling. Dat is vaak laagdrempelig en geschikt voor kleine problemen.
  • Woningcoöperatie of VVE. Vaak zijn er regels ten behoeve van de gehele buurt of een gebouw. Denk bijvoorbeeld bij een probleem met rommel.
  • Vernielingen van eigendommen maar ook geluidsoverlast zijn strafbare feiten. Als het niet anders kan, is het bellen van de politie een optie.
  • Juridische hulp. Niet alleen de rijdende rechter maar ook een kantonrechter kan ingeschakeld worden indien de problemen niet in onderling overleg kunnen worden opgelost.

Indien de overlast niet door praten opgelost kan worden en je een stap verder zet, ligt enige escalatie voor de hand. Dat is een moment om het hoofd koel te houden en je niet te laten meeslepen. Zorg dat jouw kant van het verhaal duidelijk is en goed onderbouwd. Dat maakt het voor derden ook eenvoudiger.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *