Smaken verschillen, maar lasagne is populair bij veel Nederlanders en er zijn verschillende varianten mogelijk. Persoonlijk mag er iedere week bij mij wel een lasagne op tafel komen en hieronder staat mijn favoriet. Soms wordt er wel eens getwijfeld of het lasagne of lasagna moet zijn. In principe maakt het niet zoveel uit, als het maar lekker is. Maar voor de taalpuristen: lasagna betekent pasta-vel, dus enkelvoud. Het meervoud is lasagne en zo heet het gerecht dan ook officieel.
Inhoudsopgave
De geschiedenis van lasagne
Het waren de oude Grieken die het eerst pastavellen maakten. Deze werden gevuld met groenten en specerijen en later werden er meerdere vellen gebruikt om smaken te combineren. De Romeinen keken de kunst af. Later voegden zij ook vlees toe aan de lasagne. Dat was vaak het goedkopere varkensvlees maar ook kip en zelfs vis. De lasagne leek echter in het geheel niet op de lasagne zoals wij die kennen. Als de Italianen het dan ook hebben over de originele lasagne zoals zij die maken, bedoelen ze daarmee eigenlijk de lasagne sinds de 16e eeuw. Vanaf die periode werden er namelijk pas tomaten gekweekt in Europa. Net als de aardappel komt de tomaat uit de nieuwe wereld en zorgde deze voor het smeuïge gerecht dat we nu allemaal kennen.
Recept Lasagne alla bolognese
Dit heb je nodig:
- pakje lasagne bladen
- 400 gr tomatenblokjes
- 300 gr gezeefde tomaten
- 300 gr rundergehakt
- 150 gr peen julienne
- 2 el tomatenpuree
- 1 bleekselderij stengel
- 100 gr spek/bacon
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 tl oregano
- 1 tl basilicum
- geraspte kaas
- bechamelsaus
- snuf zout en peper
De bechamelsaus kan je kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken. Een recept is eenvoudig te vinden.
Het bereiden van de lasagne:
- Verwarm de oven voor op 200° C.
- Snipper de ui, snij de bleekselderij en de knoflook snij je in kleine stukjes.
- Doe wat olie in de pan en fruit het mengsel samen met gesneden wortel en spek.
- Breng het gehakt op smaak met peper en zout.
- Na 3-4 minuten voeg je het gehakt toe en bak je dit rul.
- Daarna gaat de tomatenpuree erin en bak je dat even mee.
- Nu is het tijd voor de tomatenblokjes, de gezeefde tomaten en de kruiden.
- Laat alles 10 minuten goed sudderen.
- In een ovenschaal begin je met een pasta-vel vervolgens een laagje van de warme massa, weer een vel enzovoort tot de schaal bijna vol is of de vellen op zijn. Op het laatste vel giet je de bechamelsaus en strooi je geraspte kaas naar behoefte.
- De schaal kan nu voor 30-35 minuten de oven in.
- Prik nog even voor de zekerheid in de pasta-vellen om te checken of deze lekker zacht zijn. Als alles goed is gegaan, heb je een heerlijke lasagne die makkelijk is te snijden en waar de saus op je bord niet uitloopt.
Tip: Lasagne is goed te bewaren in de vriezer en is heerlijk als je deze even opwarmt. Maak een grotere portie indien je later nog een snel een maaltijd op tafel wilt zetten.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.