Dresscode begrafenis of crematie

Dresscode voor een begrafenis of crematie

Een uitvaart is een zeer emotioneel moment. Het is dan ook niet vreemd om je de dagen ervoor een beetje nerveus te voelen. Om een deel van die nervositeit weg te nemen, geven we je graag wat tips over de dresscode voor een uitvaart. Zo kun je je outfit op tijd klaar leggen en je verder focussen op het verwerken van je verlies en het voorbereiden op de emotionele dag. 

Uitvaart dresscode voor mannen

Veel mannen kiezen voor donkere en sobere kleding, zoals een zwart pak met donkere nette schoenen. Tegenwoordig is het echter geaccepteerd om voor een outfit te kiezen die wat minder chic is. 

Tenzij anders aangegeven op de rouwkaart, door de familie van de overledene of in de uitvaartwensen die voor het overleden zijn vastgelegd, is de meest veilige keuze:

  • Conservatief
  • Sober
  • Donker
  • Niet opvallend / discreet

Een donkerblauw pak is een mooie en moderne variant op het klassieke zwarte pak. Je kunt er ook voor kiezen een blazer op een nette donkere broek te dragen. 

Gepaste schoenen uitvaart

Uitvaart dresscode voor vrouwen

Ook van vrouwen wordt vaak verwacht dat ze conservatief en sober gekleed zijn. Een jurk tot aan de knieën of langer, eventueel met een huidskleur of zwarte panty, is bijna altijd een veilige keuze. Wanneer het koud is draag je hier een blazer of vestje op. Een broekpak is ook zeer gepast en netjes. 

Qua handtas kies je voor een klein, discreet model. Met je schoenen moet je vooral opletten dat ze niet te veel geluid maken wanneer je loopt. Draag je pumps met open neus? Vermijd dan fel gekleurde teennagels. Wanneer het koud is ga je voor een effen sjaal.

Wat dragen kinderen naar een uitvaart?

Voor jonge kinderen is het vooral belangrijk dat ze zich fijn voelen in hun kleding. Een net jurkje of pakje staat heel chic en deftig, maar op zo’n emotionele dag moeten ze vaak lang zitten en voelen ze zich al niet zo lekker. Daarom is het beter om voor een zwarte spijkerbroek of legging met een simpel shirt, een truit of een soepel jurkje te kiezen. Vermijd felle kleuren, glitter, tekst en plaatjes.  

Oudere kinderen willen wellicht hun eigen kleding kiezen. Wanneer het om de uitvaart van een familielid gaat, is het voor kinderen vaak fijn iets te dragen wat die persoon mooi vond, of een kledingstuk dat ze van de overledene hebben gekregen voor hun verjaardag. 

Lees ook: Rouwen als gezin met kinderen, hoe doe je dit?

Mag je gekleurde kleding dragen naar een uitvaart?

Veel mensen zouden meteen ‘nee’ zeggen, maar toch zien we tegenwoordig steeds vaker gekleurde kleding tijdens begrafenissen en crematies. Het is namelijk mogelijk, wanneer je je uitvaartwensen vastlegt, aan te geven wat de genodigden zouden ‘moeten’ dragen. Iemand voor wie de kleur blauw veel betekent, kiest er bijvoorbeeld voor om iedereen in het blauw te laten komen. 

Ook is vooral de jongere generatie minder conservatief qua kledingkeuze voor een uitvaart. Het dragen van een poloshirt op een nette pantalon of zwarte spijkerbroek is zeker niet meer schokkend. De uitvaart dresscode is dus lang niet meer zo streng en conservatief als pakweg 20 jaar geleden. Maar dat betekent niet dat je je outfit niet met veel zorg moet kiezen, vooral wanneer je naar een religieuze dienst gaat. 

dresscode uitvaart mannen

In sommige culturen is het juist heel normaal om felle kleuren en vrolijke kleding te dragen naar de uitvaart. Het draait dan namelijk om het vieren van het leven, in plaats van het treuren van de dood. Ook wanneer dit misschien vreemd aanvoelt als het niet je eigen cultuur en traditie is, is het beter om je volgens de gebruiken te kleden. Zo toon je respect en val je niet op. 

Welke kleding is gepast voor een uitvaart in de zomer?

Met warm weer is het vooral opletten dat je niet te bloot gekleed gaat. Een nette linnen broek is bijvoorbeeld een gepaste keuze, terwijl een korte broek niet echt geschikt is. Lange jurken en rokken gemaakt van dunne (maar niet doorschijnende) stoffen zoals viscose en linnen zijn ook erg fijn. Ze beschermen je tegen de zon en houden je koel. Als je je armen wil bedekken voor de (religieuze) dienst zijn dunne ‘kimono’ vestjes met een sobere en effen kleur zeer geschikt. Je kunt ook kiezen voor een omslagdoek.

Het dragen van een zonnebril tijdens een uitvaart blijft een lastig punt. De ene vindt het heel normaal om deze buiten te dragen, de ander vindt het ongepast tijdens de uitvaart. Het hangt voor een groot deel van de cultuur en gewoontes af. Kies je ervoor een zonnebril te dragen tijdens de begrafenis? Draag dan een discreet en donker model. Vermijd monturen met felle kleuren. 

Een stropdas, colbert of jasje worden lang niet altijd meer verwacht. Wanneer het warm is, is het geen probleem om enkel een nette broek en overhemd te dragen. Tip: Draag een katoenen wit t-shirt onder je witte overhemd. Dit neemt vocht op waardoor je minder snel zweetvlekken in je overhemd krijgt. 

Geschikte schoenen voor een uitvaart in de zomer:

Welke kleding moet je niet aantrekken als je naar een uitvaart gaat?

Draag geen kleding of accessoires die mensen als shockerend kunnen zien. Veel bloot, shirts met tekst of afbeeldingen, slippers, glitter… Bij de meeste outfits zul je meteen het gevoel krijgen of het wel of niet gepast is voor een begrafenis of crematie. Het is altijd beter om je extra conservatief te kleding als je niet precies weet wat er verwacht wordt. 

Bij sommige culturen en religies is het niet gepast om korte jurken of rokken te dragen. Ook Horen mannen vaak een lange broek en minimaal korte mouwen te dragen, en is een ‘hemd’ ongepast. Indien je niet precies weet wat de religie of cultuur van de overledene is, omdat het bijvoorbeeld om een collega gaat, is het aangeraden contact op te nemen met de familie. Niemand zal je raar aankijken als je vraagt welke kleding gepast is voor de (religieuze) dienst. 

Wat te dragen naar uitvaart

Welke accessoires draag je naar een uitvaart?

Over het algemeen geldt de regel: kies geen opvallende accessoires. Hoeden zijn een uitzondering. In sommige culturen dragen vrouwen namelijk prachtige hoeden tijdens de dienst. Ook dragen de mannen in sommige religies een hoofddeksel. 

Mannen dragen nette schoenen, zoals loafers of derbies. Vrouwen dragen nette pumps met niet al te hoge hak, ballerina’s, nette laarzen of (leren) veterschoenen. Oxford schoenen in een neutrale kleur met dunne leren zool zijn in de meeste gevallen ook gepast. 

Om te voorkomen dat men elke stap hoort die je zet, vooral in een kerk, is het aangeraden voor pumps met een rubberen zooltje onder de hiel te gaan.

Om er zeker van te zijn geen faux-pas te maken, vermijd je:

  • Grote, opvallende sieraden
  • Niet-religieuze hoofddeksels zoals petten en mutsen
  • Grote en / of een opvallende (hand)tas
  • Slippers, sandalen en sportschoenen
  • Grote gekleurde sjaals

Lees de rouwkaart zorgvuldig

Wanneer er een bepaalde dresscode is voor de begrafenis of crematie, is dit meestal vermeld op de rouwkaart. Lees deze dus zorgvuldig. Mocht de uitleg over de dresscode niet helemaal duidelijk zijn, neem dan contact op met de familie. Het wordt altijd gewaardeerd dat je je uiterste best doet aan de dresscode te voldoen, en men zal het niet vreemd vinden dat je voor de zekerheid wat vragen stelt. 

Voor meer informatie over de rouwperiode: Artikel op Thuisarts.nl

Boeken die kunnen helpen bij het rouwen en het verwerken van een verlies


Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *