Allergisch voor kat of hond, wat te doen

Allergisch voor kat of hond, wat te doen?

In een op de vier huizen loopt een kat rond en een op de vijf huishoudens heeft een of meerdere honden. Dat is geen prettig idee indien je allergisch bent voor huisdieren. Het exacte aantal is niet bekend, maar naar schatting loopt  het aantal mensen dat allergisch is voor huisdieren steeds meer op. Hoe weet je of je allergisch bent voor een kat of hond of andere kleine huisdieren? Waardoor wordt het veroorzaakt en wat kan je ertegen doen?

Allergisch voor kat of hond: rinitis en conjunctivitis

Als je ergens binnenloopt waar een kat of hond als huisdier wordt gehouden en je krijgt meteen kriebel in je neus en moet niezen, dan wordt dat rinitis genoemd. Komen daarbij ook nog zaken als rode, tranende ogen bij dan spreekt de medische wetenschap van conjunctivitis. Sommige mensen krijgen daarnaast ook nog last van astmatische problemen of eczeem. De verschijnselen verdwijnen snel zodra je buiten de ruimte komt waar het huisdier wordt gehouden. Huisdiereigenaren die allergisch zijn kunnen chronische klachten ontwikkelen zoals hoofdpijn, koorts en algemene malaise.

Huisdierenallergie

Symptomen van huisdierenallergie

Hieronder vind je de mogelijke symptomen van een huisdierenallergie nog eens op een rij:

 • Kriebel in de neus
 • Niezen
 • Rode, tranende ogen
 • Astmatische problemen
 • Eczeem

Wat is de oorzaak van huisdierenallergie?

Vaak wordt gedacht dat het de haren van katten en honden zijn die een allergische reactie veroorzaken. Dat is echter maar ten dele waar. Het zijn met name de huidschilfers (epitheel) die allergenen bevatten. Ook het speeksel en de urine van huisdieren bevat deze stoffen. De allergenen van katten zijn het sterkst. De kleine schilfers kunnen daarbij ook zeer diep in het ademhalingsstelsel komen. Maar de allergie kan ook getriggerd worden door honden, konijnen, cavia’s en vogels.

Ben jij allergisch voor kat of hond?

Indien je het idee hebt dat je allergisch bent voor huisdieren of een huisgenoot dit is, kan je beginnen met een online test. Deze kan je al gauw meer duidelijkheid geven of het een allergie voor huisdieren is of een van de vele andere opties. Neem vervolgens de uitkomsten mee naar de huisarts. Deze kan met een relatief eenvoudig onderzoek vaststellen welke allergie aan de orde is.

Allergisch voor kat of hond

Wat te doen tegen een allergie voor huisdieren?

Indien vastgesteld wordt dat je allergisch bent voor huisdieren kan je daarvoor behandeld worden, net zoals dat bij hooikoorts het geval is. De verschijnselen zullen daardoor afnemen maar niet compleet verdwijnen. Indien de symptomen erg onplezierig zijn,  kan  je ook zoveel mogelijk proberen om het contact te vermijden met het soort dier dat jou het meeste last bezorgd.

Wat kan je doen als eigenaar van een huisdier?

Afscheid nemen van een huisdier is niet altijd een optie. De emotionele band met kinderen moet zeker niet worden onderschat. Het is ook niet altijd een directe oplossing omdat de allergenen van een kat zo sterk zijn dan deze nog jaren in een woning aanwezig zijn nadat de kat eventueel is vertrokken. Wil je het jezelf (en anderen) makkelijker maken en het huisdier behouden, zijn er de volgende handige tips:

 • Zorg voor gladde en harde vloerbedekking in de kamers waar het huisdier veel verblijft.
 • Beperk het aantal gestoffeerde meubels zoveel mogelijk, met name in de slaapkamers.
 • Neem gladde oppervlakten regelmatig af met een vochtige doek.
 • Zorg voor een goede ventilatie.
 • Laat de luchtvochtigheid niet te veel oplopen.
 • Hou konijnen, cavia’s en vogels zoveel mogelijk in de kooi.
 • Borstel je huisdier (kat en hond) regelmatig en bij voorkeur buiten.
 • Was je handen nadat je een huisdier hebt aangeraakt.
 • Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter. Voorbeelden van stofzuigers met HEPA-filter vind je hieronder.

Indien je bovengenoemde tips kan volgen, zullen de symptomen moeten afnemen bij iedere lichte vorm van allergie.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *