Dodelijke schimmels einde van de mensheid

Dodelijke schimmel in opmars, het einde van de mensheid?

Over het algemeen weten we niet zoveel van schimmels (ook wel zwammen of fungi genoemd). Het is ook een soort wezens waar we weinig van zien omdat ze voornamelijk onder de grond leven. Soms komen ze erg opvallend in de vorm van paddenstoelen boven de grond. Ook thuis zijn ze er, bijvoorbeeld op vochtige muren. Ze zijn ook erg belangrijk voor de menselijke beschaving, omdat men bijvoorbeeld schimmels (gist) gebruikt voor bakken van brood en het brouwen van bier. Sinds een paar eeuwen vormen schimmels ook een belangrijk onderdeel van de medicijnen die men inzet om infecties van bacteriën te bestrijden. Dat begon met penicilline. Er zijn echter ook dodelijke schimmels. Hieronder lees je meer over schimmels in het algemeen en de dodelijke schimmel uit Amerika.

Schimmels zijn de opruimers in de natuur

Onze natuur zou verstikken onder de grote hoeveelheid dood materiaal indien er geen opruimers beschikbaar waren. Voor dierlijk materiaal wordt die taak in het algemeen vervuld door bacteriën. Plantaardig materiaal wordt vaker verteerd door schimmels. In de natuur zitten in iedere bodem een groot aantal schimmels. Deze zetten dood plantaardig materiaal weer om in bouwstoffen voor planten. Schimmels kunnen zonlicht niet gebruiken voor fotosynthese en zitten qua evolutie ergens tussen de planten en dieren in. De voortplanting geschiedt in het algemeen via sporen. Schimmels zijn vooral verbonden met de plantenwereld.

Vaak hebben ze een symbiotische relatie met planten. Er zijn veel schimmels die samenwerken met bomen. De schimmel zorgt voor aanvoer van mineralen en krijgt daarvoor suiker voor de voeding terug van de boom. Sommige schimmels zijn parasitair, ze voeden zich met levend materiaal van een gastheer. Vaak zijn het zwakte-parasieten die planten en in zeldzame gevallen dieren gebruiken die minder afweer hebben dan normaal. Schimmels kunnen ook schadelijk zijn voor mens en dier vanwege de giftige stoffen die ze kunnen afscheiden.

Schimmels

Dodelijke schimmel uit Amerika baart grote zorgen

In het algemeen spelen schimmels een veel beperktere rol in de bedreiging van de gezondheid van mensen dan bacteriën. Een kalknagel is het gevolg van een schimmelinfectie. Een lastig probleem, maar ook relatief eenvoudig te bestrijden. Echter is in de VS  nu alarm geslagen over de schimmelziekte Candida Auris. In een jaar tijd is het aantal gevallen in de VS verdubbeld van ongeveer 750 naar 1.500 en heeft het zich over het hele land verspreid. De ziekte werd voor het eerst vastgesteld in Japan in 2009. In 2016 werd het eerste ziektegeval in de Verenigde Staten gevonden en inmiddels zijn er 1.500 diagnoses in een jaar tijd gesteld. De ziekte komt vooral voor in zieken- en verzorgingshuizen. De schimmel slaat toe als het immuunsysteem is verzwakt.

Een groot probleem is dat de schimmel resistent lijkt te zijn tegen de bekende bestrijdingsmiddelen. De afloop van de infectie is vaak de dood, waarbij moet worden opgemerkt dat de doodsoorzaak vaak niet eenduidig is vast te stellen omdat de patiënten ook andere medische problemen hebben. In Europa zijn inmiddels ook enkele honderden gevallen ontdekt. Indien er geen oplossing wordt gevonden, kan de schimmelziekte wereldwijd een groot probleem worden, al vormt deze momenteel geen gevaar voor mensen met een gezond immuunsysteem.

Schimmel van boom stapt over naar mens?

In India hebben artsen voor het eerst een besmettingsgeval van een mens met Chondrostereum purpureum vastgesteld. Dat is bijzonder, omdat deze schimmel overal in de natuur voorkomt maar tot dusverre alleen bomen als gastheer kende. De 61-jarige Indiër had last van hoesten, slikproblemen en vermoeidheid. In zijn keel werd een abces ontdekt met daarin Chondrostereum purpureum als ziekteverwekker. De man had een gezond immuunsysteem en is het eerst bekende geval waarbij deze schimmel voor een infectie zorgt. Indien dit een evolutie is waarbij deze veelvoorkomende schimmel ook mensen kan besmetten in plaats van bomen, is er reden voor grote bezorgdheid.

Er zijn vele miljoenen soorten schimmels op de wereld waarvan er slechts enkele raakvlakken hebben met mensen of dieren. Het feit dat er in enkele jaren twee potentieel voor mensen dodelijke schimmels zijn ontdekt, is reden voor snel onderzoek.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Dodelijke schimmel in opmars, het einde van de mensheid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *