5 weetjes over champagne

Vrijwel iedereen heeft wel eens champagne geproefd en het staat bij ons bekend als het feestelijke drankje bij uitstek. Maar wat is nu precies champagne, hoe is het ontstaan, welke soorten zijn er en hoe moet je ermee omgaan? Hieronder lees je meer over deze bijzondere drank en zal je vast ook verrast zijn over enkele van deze weetjes over champagne.

5 weetjes over champagne

Als het over feitjes over champagne gaat, kom je vaak nog voor verrassingen te staan, ook al drink jij dit drankje misschien wel regelmatig. Hieronder staan 5 weetjes over champagne.

Wat is champagne?

Champagne is een mousserende wijn maar mag uitsluitend zo genoemd worden als de drank aan bepaalde voorwaarden voldoet:

  • De wijn moet zijn gemaakt van druiven uit de champagnestreek.
  • De methode champenoise moet zijn gebruikt bij de bereiding.
  • Slechts een bepaald aantal druivensoorten mogen worden toegepast.
  • De flessen moeten minimaal 15 maanden in de kelder bewaard zijn.

Behalve champagne zijn er nog diverse andere soorten mousserende wijnen zoals cava die praktisch op dezelfde wijze worden bereid maar niet met druiven uit de champagnestreek. Omdat het gebied waar de juiste druiven groeien maar klein is, blijft champagne exclusief. Experts zeggen dat de grote hoeveelheid krijt in de bodem verantwoordelijk is voor de specifieke smaak. Overigens wordt champagne gemaakt door 3 soorten druiven te mixen. Daarbij zijn twee blauwe druiven en 1 witte en dat had je op basis van de kleur van het eindproduct vast niet verwacht.

wat is champagne

Hoe is champagne ontwikkeld?

De Romeinen brachten de wijnbouw naar Frankrijk. Met name in zuiden en in centraal-Frankrijk waren er gebieden die daar uitermate geschikt voor waren. Omdat wijn een interessant product bleek om te verhandelen breidde het wijngebied zich ook uit naar het noorden onder andere naar de champagnestreek. De bodem was geschikt en een aantal druivenrassen deden het hier goed ondanks het feit dat ze minder zon kregen. Het probleem ontstond in de winter. Als de kou relatief snel kwam, stopte het gistingsproces van de opgeslagen wijn.

Nadat de wijn was gebotteld in het voorjaar werden de gistcellen weer actief en begon een tweede gisting op de fles. De koolzuur die hierbij ontstond, zorgde voor de bubbels maar voor het ontploffen van veel flessen. Het is niet bekend wie bewust  de eerste mousserende wijn maakte die ook veilig geconsumeerd kon worden, maar waar het champagne betreft is het de monnik Dom Perignon die een aantal methodes heeft ontwikkeld die nog steeds worden toegepast bij het produceren. Perignon is ook degene de muselet ontdekte, dat is het kapje van ijzerdraad waarmee de kurk wordt vastgeklemd op de fles. Nadat de champagne veilig kon worden gebotteld werd deze al snel gewild in de betere kringen in Frankrijk en de rest van de wereld.

feitjes over champagne

Welke soorten champagne zijn er?

De methode champenoise houdt onder meer in dat er suiker aan de wijn wordt toegevoegd op de fles voor de tweede gisting. De hoeveelheid suiker die daarbij wordt gebruikt, bepaalt de soort champagne. Het onderstaande rijtje loopt op qua toegevoegde suiker:

  • Brut
  • Extra sec
  • Sec
  • Demi Sec
  • Doux

Indien je wel eens champagne drinkt, is de kans groot dat het brut is geweest. Ongeveer 98% van de champagne die wordt gemaakt is brut. De zoetere soorten worden nog maar sporadisch gemaakt.

Wanneer serveer je champagne?

Champagne is overal op de wereld de feestdrank bij uitstek, maar kan ook bij de maaltijd worden gebruikt. De lichtere champagne past bij schaaldieren en sushi. Een wat rijpere champagne kan geserveerd worden bij vis of wit vlees. De mousserende wijn is ook geschikt voor cocktails waarvan de Kir Royal de bekendste is.

Hoe oud moet champagne zijn?

Champagne dient in het algemeen jong te worden gedronken. Indien er geen jaartal op de fles staat vermeld kan deze het beste binnen negen maanden worden gebruikt. Ook bij opslag onder optimale omstandigheden verliest de ‘gewone’ champagne aan kwaliteit en smaak na hoogstens een jaar. Prestige champagne die altijd van een jaartal is voorzien, kan 10-15 jaar worden opgeslagen. Een geopende fles verliest zeer snel smaak en kan hoogstens enkele dagen worden bewaard.

Bekijk ook:

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *