Top 10 bloeiende kamerplanten, een gevarieerd overzicht

Top 10 bloeiende kamerplanten, een gevarieerd overzicht

Op zoek naar kamerplanten met kleur? Na 1980 werden bloeiende kamerplanten een paar decennia als ouderwets en ‘stoffig’ beschouwd. Niet voor niets kreeg achter de geraniums zitten een negatieve klank. Maar zoals voor meer zaken geldt, zijn ook ouderwetse bloeiende kamerplanten momenteel weer trendy. Daar kan je van profiteren voor je interieur. De felle kleuren kun je combineren met mooie sierpotten. Kleur voegt warmte toe aan je interieur en jij kunt precies bepalen hoeveel dat gaat worden. Een uitdaging die beloond gaat worden met een interieur dat er ineens heel anders uitziet. Iets voor jou? Hieronder vind je 10 trendy bloeiende kamerplanten en wat handige tips.

Tips voor het verzorgen van bloeiende planten

Misschien waren de ouderwetse bloeiende kamerplanten bij oma thuis altijd ook veel mooier dan dat je zelf voor elkaar kon krijgen en zijn ze daardoor tijdelijk uit de gratie geraakt. Bloeiende planten hebben net als de groene collega’s die niet bloeien in onze huiskamer allemaal een eigen karakter en vragen om aandacht. Een bloeiende plant kost meer tijd en verzorging dan de meeste groene exemplaren. In de top 10 hieronder vind je per plant een korte toelichting. Voor de meeste bloeiende planten geldt echter het volgende:

  • In de ochtend genieten ze graag een paar uurtjes zonlicht, de middagzon moet worden afgeschermd.
  • De grond moet bij voorkeur vochtig blijven en de waterbehoefte is sterk afhankelijk van de temperatuur.
  • Vrijwel iedere bloeiende plant heeft behoefte aan een regelmatige sproei-beurt. Dat zorgt voor een betere luchtvochtigheid.
  • De meeste bloeiende planten staan graag een tijdje in een milde zomerregen.
  • Een bloeiende plant heeft regelmatig voedingsstoffen nodig om de inspanning te blijven volhouden.
  • Als bloemen zijn uitgebloeid, moet je die verwijderen zodat de plant daar geen energie meer hoeft in te steken.

Top 10 bloeiende kamerplanten

Ben je nog niet afgeschrikt? Ga dan naar de onderstaande lijst van 10 aanraders als het om bloeiende kamerplanten gaat.

1. Vlinderorchideeën

Een orchidee is vooral bloem en de bladeren zijn van ondergeschikt belang. In tegenstelling van wat vaak wordt gedacht, kunnen deze planten ook in de huiskamer relatief lang mooi blijven zonder dat ze veel aandacht nodig hebben. Deze prachtige bloeier die je vooral in roze en wit ziet, heeft voldoende licht nodig maar mag niet in de volle zon. Een keer per week water is  meestal voldoende. Er zijn speciale voedingsstoffen voor orchideeën in de handel.

Top 10 bloeiende kamerplanten vlinderorchidee

2. Cyclaam

De fel gekleurde bloemen van de cyclaam die ook wel alpenviooltje wordt genoemd, lijken wel op vlinders die bovenop de plant zitten. Daarmee is de plant een eyecatcher. Voor een cyclaam moet je geduld hebben. De plant kan niet tegen de zon en moet drie keer per week water hebben. Een cyclaam is zeer gevoelig en het kan zomaar gebeuren dat de bloemstelen slap worden of de bladeren vergelen.

Ouderwetse bloeiende kamerplanten Cyclaam

3. Flamingoplant

De ‘bloemen’ van deze plant zijn eigenlijk schutbladeren maar ze zijn mooi en te koop in de kleuren rood, roze en wit. Met enige fantasie doen de bladeren aan de exotische vogels denken waaraan ze de Nederlandse naam danken. De overige bladeren zijn donkergroen en glanzend. Een Flamingoplant of anthurium kan niet tegen felle zon. De potgrond moet altijd licht vochtig blijven. Hieronder een voorbeeld van deze kamerplant met rode bloem.

Flamingoplant of anthurium, kamerplant met rode bloem

4. Lepelplant

De lepelplant kan je het lelijke zusje noemen van de flamingo-plant al is het geen familie. De witte schutbladen zijn mooi, wit en lijken op een lepel. Ze zijn echter minder exotisch en dat geldt ook voor de lichtgroene bladeren. De lepelplant doet het goed in de halfschaduw en lust wel wat water. Het is beslist een taaie rakker en als er te weinig water in de grond zit, gaan de bladeren opvallend hangen totdat dit probleem is hersteld. De lepelplant is daarmee een makkelijke bloeiende plant.

Lepelplant

5. Medinilla magnifica

Op zoek naar grote bloeiende kamerplanten? Bij de echte plantenliefhebbers zie je ze geregeld staan: Medinilla magnifica. Ze zijn onmiddellijk te herkennen aan de enorme roze bloemen die tussen de donkergroene bladeren hangen. De bloemen worden soms zo zwaar dat de hele plant omvalt. Ook deze bloeier heeft licht nodig maar geen middagzon, behalve in de winter. Medinilla magnifica heeft minder water nodig dan je wellicht zou denken, maar twee keer in de week kan wel. Bij te weinig water gaan de bloemen en bladeren extra hangen en dat herstelt zich niet altijd weer.

6. Primula

De primula is een gezellige bloeiende plant die werkelijk in iedere kleur te koop is. Ook tweekleurige bloemen zijn geen uitzondering. Je haalt deze bloeiende planten bij Intratuin of een ander tuincentrum. Deze vroegbloeier zorgt al voor vrolijke kleuren in de lente. De primula wil graag op een koele plek staan waar geen zon komt. De plant is zeer gevoelig voor de juiste hoeveelheid water en zowel bij te veel als te weinig wordt een primula lelijk. Let bij een primula altijd op of er huisgenoten wellicht allergisch zijn voor de plant. Dat is niet ongebruikelijk en kan tot een felle huiduitslag leiden.

Bloeiende kamerplanten Intratuin Primula

7. Begonia

Er zijn wel 1.000 soorten begonia’s. Ze zijn er met en zonder bloei en voor binnen en buiten. De bloeiende begonia zijn er in diverse kleuren en vallen op door het grote aantal kleine bloempjes. Met een begonia haal je meteen kleur in huis. Deze plant vraagt de standaard verzorging van een bloeiende plant, zoals aan het begin van deze tekst is vermeld.

8. Azalea

De azalea toont een uitbundige bloemenpracht in diverse kleuren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een azalea in de kamer zorgt voor een beter concentratievermogen, maar of je deze plant daarvoor moet aanschaffen? De azalea krijgt graag twee keer per week water en heeft aan halfschaduw genoeg.

Aparte bloeiende kamerplanten

9. Calathea Crocata

Deze plant komt uit de Amazone en houdt van een schaduwrijke omgeving waar de luchtvochtigheid hoog is. Indien je de plant een goed plekje kunt geven en deze goed verzorgt, word je beloond met een soort pilaarvormige oranje bloemen. Deze bloeien afzonderlijk zo’n 3 weken en gedurende een jaar bloeit deze plant vaak 5 keer. Als je naar aparte bloeiende kamerplanten zoekt, dan is de calathea crocata wellicht iets voor jou.

10. Bromelia

De bromelia is eigenlijk een vreemde eend in deze bijt. De plant bloeit een keer, maar dat kan wel een halfjaar duren. Daarna is het een kwestie van stekken, maar het valt niet mee om een bromelia in de huiskamer in bloei te krijgen. De plant komt uit de tropen, maar krijgt daar geen direct zonlicht en wil dat in de huiskamer ook niet. Ook water geven is bijzonder bij een bromelia. Dat giet je namelijk meestal in de kelk. Hierdoor kun je makkelijk zien of er behoefte is aan extra vocht. Reken op 2 maal per week.

Bromelia

Bekijk ook: 10 makkelijke kamerplanten: ijzersterke kamerplanten voor iedereen

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *