Top 10 makkelijke kamerplanten: ijzersterke kamerplanten voor iedereen

Ben je op zoek naar makkelijke kamerplanten? Beschik jij niet echt over groene vingers, maar houd je wel van een natuurlijke leefomgeving? Dan zijn de onderstaande 10 hippe kamerplanten vast aanraders voor jou. De volgende 10 ijzersterke kamerplanten hebben namelijk niet zoveel zorg nodig, en blijven ook in leven als je hen af en toe vergeet water te geven. Hieronder geven we je wat tips waar je op moet letten bij het kopen van kamerplanten en noemen we 10 makkelijke kamerplanten voor in huis.

Welke kamerplanten moet je kiezen?

Ook midden in de grote stad op 10 hoog is er altijd wel een kamerplant te vinden. Psychologen zeggen dat de mens nog altijd onbewust verlangt naar de natuur. Maar kamerplanten zijn ook mooi en momenteel erg trendy. De specialisten op het gebied van inrichting adviseren zo veel mogelijk groen in huis. Niet alleen voor het raam maar overal. Met kamerplanten kan je op voordelige wijze je interieur een boost geven. Er is echter ook een duidelijke maar.

Waar moet je op letten bij het kopen van kamerplanten?

Als jij jouw groene rakkers alleen op uiterlijk selecteert, voor een raam zet en het beste ervan hoopt, wordt dat vaak en snel een teleurstelling. Planten kunnen ook veeleisend zijn en horen nu eenmaal niet binnen te staan. Groene vrienden hebben behoefte aan de juiste hoeveelheid licht en water. Maar ook zaken als luchtvochtigheid, voeding en temperatuur zijn van belang. Als jij een druk leven hebt, zal het vaak niet mogelijk zijn om voldoende tijd te besteden aan je kamerplanten. Maar wees gerust, er zijn ook planten die wel tegen een stootje kunnen en het liefst zoveel mogelijk met rust gelaten willen worden. Hieronder staan 10 hippe kamerplanten vermeld die tot de echte diehards mogen worden gerekend.

Lees ook: Zijn planten in huis echt gezond?

10 makkelijke kamerplanten

Op zoek naar 10 makkelijke kamerplanten? Dan zal je met de onderstaande ijzersterke kamerplanten een goede koop doen.

1. Aloë Vera

Hoewel licht erg belangrijk is voor planten, zijn er maar weinig die de volle zon kunnen verdragen voor het raam. De Aloë Vera komt uit de woestijn en is er daar eentje van. Die hoef je niet af te schermen tijdens de lange zomerdagen. Water wordt opgeslagen in de dikke elegante bladeren. In de zomer is 1 keer een beetje gieten in de week of twee weken voldoende en in de winter nog minder vaak. Als de plant te weinig water krijgt, worden de punten van de bladeren rood. Dan is het tijd om te gieten.

Aloë Vera als makkelijke kamerplant

2. Sanseveria

De mooie geel groene sanseveria werd  een tijdje ‘ouderwets’ genoemd maar is volledig terug. De elegante vorm past uitstekend in een modern strak interieur maar ook als vanouds bij een romantische inrichting. Deze woestijnplant is oersterk en kan in de volle zon, maar ook in de schaduw. Tot 4 meter van een raam kan je deze plant plaatsen zonder dat deze daaraan ten ondergaat. Ook tocht en temperatuurverschillen doen deze taaie plant weinig. Het enige ‘zwakke’ punt is dat een sanseveria te veel water kan krijgen. Dan rotten de wortels. In de winter is eenmaal in de zes weken voldoende. Tijdens een warme zomer is een scheutje water eens in de twee weken voldoende. Controleer altijd of de grond kurkdroog is voordat je giet of sla anders een keer over.

Sanseveria

3. Yucca

Op zoek naar makkelijke kamerplanten die groot worden? De yucca of palmlelie is ook een woestijnbewoner. Indien je nog een zonnig plaatsje overhebt, neemt de yucca die graag in. In de stam wordt water opgeslagen, dus ook deze mooie plant vergeeft het je indien je het gieten een keertje vergeet. In de natuur zijn de groene bladeren vaak messcherp om vraat van dieren te voorkomen. De meeste kweekvormen zijn minder riskant, maar let altijd op met kleine kinderen en huisdieren.

Makkelijke kamerplanten: 3 Yucca

4. Cactussen en vetplanten

Zelfs in een studentenhuis doen deze planten het vaak nog goed. Ze komen immers uit de meest onherbergzame streken op aarde waar ze maar moeten hopen op water en andere noodzakelijke voeding. Denk er wel aan dat cactussen en vetplanten vaak een rustperiode nodig hebben in een vorstvrije maar niet verwarmde kamer. Kies voor de sterke soorten en vergeet niet dat de doorns gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen en huisdieren.

Cactussen zijn makkelijke kamerplanten

5. Zamioculcas

Deze plant met de mooie donkergroene bladeren kan behoorlijk goed tegen licht, maar voelt zich nog beter op een plaatsje met indirect licht. Een Zamioculas is geschikt om verder in de kamer neer te zetten en beloont je dan met een uitbundige groei. Veel water heeft de plant niet nodig. Het is wel van belang om deze eens in de 3 jaar te verpotten. Door het toegenomen gewicht kan de plant anders omvallen.

Makkelijke kamerplanten Zamioculcas

6. Lepelplant

Zoek je makkelijke kamerplanten met bloemen? De lepelplant of spathiphyllum is een mooie plant die opvalt door de witte bloembladen die in feite beschermbladen vormen voor de onopvallende bloemetjes. De lepelplant kan je het beste plaatsen voor een raam waar deze geen last heeft van te veel zon, ook tocht en kou is niet besteed aan deze plant. Daarbij lust de lepelplant best veel water. Waarom dan in dit rijtje makkelijke planten? Het bijzondere is dat zodra de plant water wil hebben, deze de bladeren laat hangen om dit duidelijk te maken. Na een gietbeurt is dat probleem weer snel verholpen. Ideaal voor mensen die een signaal nodig hebben om in actie te komen.

Lepelplant ijzersterke kamerplanten

Andere makkelijke kamerplanten met bloemen zijn bijvoorbeeld Kaapse viooltjes. Deze hebben wel voldoende licht nodig, maar overleven met heel weinig water.

7. Dracaena

Voor sommige planten is het locatie, locatie en nogmaals locatie. Dat geldt zeker voor de drakenbloedboom. Als je die op een plek in de halfschaduw neerzet en af en toe een scheutje water geeft, heb je daar jarenlang plezier van. In de natuur kunnen deze stoere jongens wel 20 meter worden, maar thuis is 2 meter wel genoeg voor ze. Ze beschermen zichzelf met een rood sap dat licht giftig en irriterend is voor mens en huisdier. Oppassen geblazen derhalve en laat het drakenbloed je huid niet raken.

8. Monstera

Ook de Monstera wil het liefst een licht plekje uit de zon, maar kan ook verder de kamer in. Met relatief weinig water weet de plant toch flink te groeien. Het zijn dus sterke kamerplanten die weinig licht nodig hebben. Het is een feest om te zien hoe een nieuw blad zich ontrolt en dat kan wel een paar dagen duren. Voor een Monstera heb je wel ruimte nodig. Niet alleen omdat de bladeren steeds groter worden, maar ook voor de luchtwortels die een gezonde plant de kamer instuurt.

Monstera

9. Peperomia

Er is een grote keuze in deze leuke plant. Het is een van de makkelijkste kamerplanten qua verzorging. Een plaatsje waar geen direct zonlicht komt, maar genoeg licht om een beetje te groeien, dat is wat een peperomia verwacht. Met af en toe wat water erbij, blijft dit een plant zonder poeha, gewoon een stukje groen in jouw woonkamer of elders. Ook wanneer je niet echt groene vingers hebt, zal dit plantje bij jou stralen. Het zijn hippe kamerplanten die maar weinig onderhoud nodig hebben, en die het eigenlijk overal in huis goed doen.

Peperomia

10. Luchtplanten

Heb je weleens van tillandsia’s gehoord? Deze luchtplantjes hebben geen wortels en ook geen grond nodig. Ze halen water en voedingsstoffen uit de lucht. Het enige wat ze van jou verwachten is een sproei-beurt eens in de twee weken. Met deze grappige plantjes kan je overal experimenteren. Groeien doen ze nauwelijks en makkelijker kan het echt niet. Het zijn sterke kamerplanten die maar weinig licht nodig hebben.

Bonustip: Aspidistra elatior

De Aspidistra wordt ook wel kwartjesplant genoemd. Vroeger werd deze vaak geplaatst in de gezellige Engelse pubs. Dat zegt al veel over de plek waar deze plant zich thuisvoelt: het mag best wat verder van het raam en ook qua temperatuur is de plant niet veeleisend. Water slaat de Aspidistra op in wortelstokken. Wees voorzichtig met gieten en doe dit alleen als de grond goed droog is. In het Engels wordt deze plant ook wel cast iron genoemd oftewel gietijzeren plant. In de natuur moet de Aspidistra het opnemen tegen de ruige omstandigheden in de bergen en heeft daarvoor speciale bescherming ontwikkeld.

Tip: Als je een mooie kamerplant wilt kopen, kijk dan eerst op internet. Daar is enorm veel informatie en op basis daarvan weet je precies waar je aan begint.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Bladwijzer maken Permalink.

3 reacties

  1. Pingback: 7 populaire vleesetende planten voor je woning, verzorging en tips - Rose-an

  2. Pingback: 10 bijzondere schaduwplanten voor binnen (luchtzuiverend) - Rose-an

  3. Pingback: Top 10 bloeiende kamerplanten, een gevarieerd overzicht - Rose-an

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *