Het zal niemand zijn ontgaan dat het allemaal anders moet bij Twitter. Althans, als de nieuwe eigenaar Elon Musk zijn zin krijgt. De rijkste man ter wereld, en onder andere grootaandeelhouder van Tesla, heeft de berichtendienst overgenomen voor het lieve sommetje van $ 44 miljard. Welke kritiek heeft Musk op Twitter? Wat betekent de overname van Twitter voor de gewone gebruiker en hoe kun je je account activeren?
Inhoudsopgave
Twitter overgenomen door Musk
Musk, die zelf in de top 10 staat van accounts met de meeste volgers, wil het compleet anders bij Twitter. The bird is free, aldus zijn tweet toen de overname rond was. Vervolgens ontsloeg hij de complete directie en nam zelf de leiding over bij de Twitter-overname. Meer dan de helft van de personeelsleden kreeg vervolgens een mail dat er niet langer gebruik gemaakt zal worden van hun diensten. De overige werknemers werden gewaarschuwd dat een faillissement niet onmogelijk zou zijn. Geen prettig vooruitzicht op de korte termijn.
De chaos die werd veroorzaakt door Musk
Een van de redenen dat Musk Twitter heeft overgenomen is volgens zijn uitleg dat het beleid van de directie steeds meer de vrijheid van meningsuiting zou beperken. Het meest bekende voorbeeld is het uitsluiten van ex-president Trump van de VS toen deze via het medium bleef ontkennen dat hij de verkiezingen had verloren en diverse complottheorieën verspreidde. Musk is een aanhanger van Trump, hoewel het nog niet duidelijk is of Trump weer ruimte krijgt op Twitter, lijkt al wel vast te staan dat Musk meer wil toestaan op het medium. De EU heeft de nieuwe eigenaar al gewaarschuwd dat de de ‘vogel’ in Europa zich aan de strenge regels dient te houden die daar gelden als het gaat om ‘haat-berichten’. Een aantal grote adverteerders heeft de reclame op Twitter tijdelijk stopgezet in afwachting van het verdere beleid van Musk.
Een tweede kritiekpunt van Musk en een reden dat de Twitter-overname bijna niet door was gegaan, is het enorme aantal nep-accounts dat er volgens Musk op het medium aanwezig is. Om deze te weren werd gekozen voor het ‘blauwe vinkje’. Met dit betaalde abonnement voor $ 8 per maand zouden echte leden zich kunnen onderscheiden van de fake accounts. Bovendien zou Twitter daarmee minder afhankelijk worden van advertenties. Na een paar dagen verdween het blauwe vinkje weer, maar inmiddels is duidelijk dat Musk het alsnog wil invoeren. Dat soort wisselingen van beleid maakt veel gebruikers onzeker.
Het bewaren van je data op Twitter
Vanwege de onduidelijkheid op Twitter wordt er steeds meer gemord en zeggen ook in Nederland veel gebruikers over te willen stappen naar een concurrent. Maar wat als je al jaren gebruik maakt van het medium?
Zo kun je je Tweets bewaren
Als jij je account deactiveert kan je zomaar al je tweets kwijtraken. Dat zou jammer zijn, omdat veel gebruikers Twitter als een soort dagboek hebben gebruikt waarop lief en leed is gedeeld. Net als een fysiek dagboek is het wellicht boeiend om dit te bewaren voor de toekomst. Gelukkig kan je alle data die je hebt geplaatst ook binnenhalen en bewaren op je computer.
- Als je toegang hebt gekregen tot je account ga je naar de linkerbovenhoek.
- Onder het kopje ‘meer’ vind je ‘instellingen en ondersteuning’, vervolgens ga je verder naar ‘instellingen en privacy’. Onder dat submenu staat ‘Archief van je gegevens downloaden’.
- Indien je daarvoor kiest, moet je nogmaals je wachtwoord ingeven. Vervolgens krijg je per gekoppelde e-mail of app een code om in te vullen. Het downloaden begint daarna.
Afhankelijk van de periode dat je Twitter hebt gebruikt kan het uren tot een complete dag duren voordat de data zijn verzameld. Indien het is afgerond krijg je van Twitter bericht dat er een ZIP-bestand voor je klaar staat. Als je dit bestand uitpakt zie je diverse mappen waaronder al je originele tweets.
Twitter definitief deactiveren?
Heb jij je data binnen, dan kan je desgewenst de account deactiveren. Dat doe je ook onder instellingen in het menu ‘Jouw account’. De laatste optie daar is het deactiveren van je account. Niet alleen worden alle data verwijderd maar ook je gebruikersnaam. Krijg je spijt, dan biedt Twitter je nog 30 dagen de tijd om je gebruikersnaam weer te herstellen. Daarna ben je definitief weg van Twitter.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.