Ik ben Cynthia en fysiotherapeut. Met dit artikel wil ik je leren over wat het vak inhoudt en de opleiding die je moet volgen om dit werk te kunnen doen.
Een opleiding kiezen na de middelbare school is niet makkelijk. De keuze hierin is reuze. Toen ik die keuze moest maken, dacht ik niet direct aan fysiotherapie. Nu ik 17 jaar verder ben en over het algemeen met plezier naar mijn werk ga (heus niet iedere dag, ben ook maar een mens) kan ik zeggen dat dit vak goed bij mij past. Doordat ieder mens anders is blijft je werk afwisselend. Wil je in de sport werken, met kinderen of liever met ouderen? Als fysiotherapeut kun je hierin een mooie rol spelen. De hele dag achter een scherm zitten moet niet je hobby zijn als fysiotherapeut. Met mensen werken en een actieve rol spelen in hun gezondheid, dat wel!
Inhoudsopgave
Wat doe je als fysiotherapeut?
Nee, we masseren niet de hele dag! Dit is wat toch nog veel wordt gedacht door mensen die niet bekend zijn met het vak. Massage kan zeker worden toegepast om het gezamenlijke doel te bereiken, maar fysiotherapie is zoveel meer dan dit! Patiënten komen bij ons met een fysieke klacht waar ze zelf niet meer uitkomen en hebben hulp nodig om de klacht te verminderen. Fysiotherapeuten zien veel soorten patiënten met verschillende klachten bij jong en oud.
De patiënt komt binnen en dan?
Je begint altijd met jezelf voorstellen, klinkt als een open deur, maar dit eerste contact is erg belangrijk. Je start met de intake / anamnese waarin duidelijk moet worden wat er aan de hand is en wat er van jou en de patiënt wordt verwacht. Je communicatieve vaardigheden zijn ontzettend belangrijk als fysiotherapeut. Aan de hand van de anamnese heb je al een idee wat er aan de hand kan zijn. Vanuit deze gedachten ga je het onderzoek uitvoeren. Dit kan heel divers zijn, zoals het bekijken van het looppatroon of hoe een bepaald gewricht beweegt. Vanuit de anamnese en de uitkomst van het onderzoek stel je samen met de patiënt een behandelplan op en ga je hiermee aan de slag!
Wat ga je vervolgens doen?
Aan de hand van je behandelplan ga je beginnen met behandelen. Er zijn velen soorten behandelmethodes die we toepassen. Wat we veel doen is oefentherapie. Soms is er een bepaalde spier die niet doet wat het moet doen en ga je middels krachttraining aan de slag om dit weer goed te krijgen. Vaak krijgt de patiënt oefeningen mee voor thuis. Als diegene weer bij je komt evalueer je hoe het is gegaan en kun je aan de hand hiervan weer verder of moet de therapie worden aangepast.
Wat houdt de opleiding voor fysiotherapeut in?
De opleiding fysiotherapie is een HBO Bachelor opleiding en duurt 4 jaar. De belasting is behoorlijk hoog, net als de verantwoordelijkheid die je krijgt. Er zijn door het hele land opleidingen tot fysiotherapeut. Tijdens de opleiding krijg je verschillende vakken, zoals:
- Hoorcolleges over diverse onderwerpen, zoals anatomie, fysiologie en pathologie
- Praktijklessen. Onderzoek en behandelmethodes
- Communicatievaardigheden
- Casuïstiek. Onderwerpen verder uitzoeken middels beschikbare literatuur en proberen op te lossen
Om de paar weken krijg je toetsen (hoe dit wordt ingevuld is per opleiding verschillend). Dit zijn theoretische en praktijktoetsen.
Je gaat veel stage lopen op verschillende instellingen. Hierdoor kun je mooi meekijken wat er allemaal gebeurt als je eenmaal fysiotherapeut bent en nog belangrijker, in wat voor soort setting zie je jezelf? Als je alles voldoende hebt afgerond is het moment dan eindelijk daar… Je mag jezelf fysiotherapeut noemen!
Waar kun je werken na je studie fysiotherapie?
Er zijn veel opties om te gaan werken na je studie. Vaak maak je hier al kennis mee tijdens je opleiding en door stages. Fysiotherapeut kun je worden in een praktijk zoals je die veel ziet in je omgeving.
Fysiotherapeuten werken ook in ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en revalidatiecentra. Je werk als fysiotherapeut is heel anders in een reguliere praktijk dan in een ziekenhuis. In het ziekenhuis zie je patiënten meestal voor een korte tijd. De aandoeningen lopen enorm uiteen. Je ziet mensen direct na een operatie of als ze zijn opgenomen na een hersenbloeding. Je helpt mensen om zelfstandig naar huis te kunnen of de transfer te maken naar een revalidatiecentrum. Enorm belangrijke rol dus!
Als fysiotherapeut overleg je veel met andere disciplines (artsen, verpleegkundigen, ergotherapeuten etc) om een zo goed mogelijk behandelplan op te kunnen stellen voor jullie patiënt.
Hoe kun je je verder specialiseren als fysiotherapeut?
De opleiding fysiotherapie is een Bachelor opleiding van 4 jaar op HBO niveau. Daarna kun je je Master of Science opleiding gaan doen. Er zijn fysiotherapeuten die meer de wetenschappelijke kant opgaan en zelfs promoveren. Er komen steeds meer Master opleidingen en veel werkgevers willen dat je je uiteindelijk gaat specialiseren.
Vanuit eigen ervaring kan ik vertellen dat de meeste fysiotherapeuten de behoefte om te gaan specialiseren hebben. Het vak is enorm divers en breed. Door een specialisme te kiezen, kun je de expert worden van een bepaald gebied. Masters die veel gekozen worden zijn: kinderfysiotherapie, manuele therapie, sportfysiotherapie en geriatrische fysiotherapie. De Masters duren 3 jaar en zijn in deeltijd. Het is heel fijn om de dingen die je leert direct in de praktijk toe te kunnen passen.
Lees ook één van mijn eerder geschreven blogs: Zonder blessures hardlopen, hoe doe je dat?
Bedankt voor de heldere informatie over de opleiding tot fysiotherapeut. Ik moet volgend jaar beslissen wat ik ga studeren. Fysiotherapie heb ik altijd interessant gevonden. Het is goed om te weten dat je je later nog kan specialiseren door een master te volgen.