Amandelmakronen

Amandelmakronen – Makkelijk koekjes recept met eiwit

Als je enkel eigeel / eierdooier nodig hebt voor een recept, blijf je vaak met het eiwit zitten. Wat kun je doen met overgebleven eiwit? Deze heerlijke amandelmakronen bakken! Met slechts 4 ingrediënten maak je deze lekkere Franse koekjes, waardoor het een handig recept is als je last minute visite krijgt.

Amandelmakronen hebben een krokante laag maar zijn van binnen lekker zacht. Ook is dit een koekjes recept zonder meel of bloem. Mensen die glutenvrij willen of moeten eten kunnen dus alsnog genieten van heerlijke koekjes. 

Tip: Wil je er 100 % zeker van zijn dat je puur amandelpoeder hebt dat glutenvrij is (en dus zonder toevoegingen)? Maal dan zelf 100 gram amandelen in een keukenmachine. 

Wil je deze amandelmakronen bakken maar heb je geen eiwit over en wil je niet met het eigeel blijven zitten? Bak dan ook meteen deze simpele hazelnootkoekjes. Hiervoor heb je 2 eierdooiers nodig. Met 2 eieren maak je dus 2 soorten koekjes. 

Probeer ook deze simpele bananentaart, de perfect manier om bruine bananen te verwerken.

Amandelmakronen

Ingrediënten voor ongeveer 15 amandelmakronen

Je hebt nodig:

 • 100 gram amandelpoeder (dit wordt ook wel als amandelmeel verkocht)
 • 100 gram poedersuiker (dus geen gewone suiker)
 • 2 eiwitten
 • 1 zakje vanillesuiker of een paar druppels vanille aroma
 • Eventueel: wat extra poedersuiker voor de laatste stap van het recept.

Tip: Gebruik een pannenlikker om alle ingrediënten goed te mengen zonder de lucht uit je opgeklopte eiwitten te slaan.

Hoe maak je makronen?

 1. Verwarm je oven voor op 200 °C.
 2. Meng het amandelpoeder, de poedersuiker en de vanillesuiker of de paar druppels aroma.
 3. Klop de eiwitten op tot je schuim met zachte pieken krijgt. Ik gebruik hier een elektrische garde voor. In de onderstaande video krijg je een paar handige tips. Zelf voeg ik geen wijnsteen toe, dat is niet nodig. Blijf kloppen tot je eiwitten ‘schuimig’ zijn, zoals beschreven in de video. 
 1. Voeg je opgeklopte eiwitten met een pannenlikker toe aan je droge ingrediënten. Meng alles rustig door te ‘scheppen’. Als je te snel wil werken sla je de lucht uit je opgeklopte eiwit. 
 2. Gebruik een lepel om ongeveer 15 amandelmakronen te vormen op een vel bakpapier dat je vooraf op een ovenrooster legt. Zorg dat ze niet al te dicht bij elkaar liggen want ze worden wat groter tijdens het bakken.
 3. Voor een extra krokant laagje doe je het volgende:
  1. Maak je vingers nat in een schaaltje lauw water en dep zachtjes op de amandelmakronen.
  2. Strooi een beetje poedersuiker over het vochtige deeg.
 4. Plaats de amandelmakronen in de oven en zet deze meteen op 150 °C. Door de extra hete lucht (200 °C) ontstaat er een krokant laagje. Maar het is belangrijk dat de oven hierna wat afkoelt zodat je koekjes niet verbranden en lekker zacht blijven van binnen.
 5. Na 15 à 20 minuten zijn de amandelmakronen klaar. De randen zijn dan lichtbruin. De bovenkant is nog niet helemaal krokant, maar dat gebeurt vanzelf tijdens het afkoelen. 
 6. Laat ze afkoelen op een rooster voor je ze in de koekjestrommel doet. 
Amandelmakronen recept

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Amandelmakronen – Makkelijk koekjes recept met eiwit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *