We hebben allemaal wel eens te veel bananen gekocht. Uiteindelijk krijgen ze bruine vlekken en laat iedereen ze in de fruitmand liggen, voor ze uiteindelijk in de compostbak verdwijnen. Zonde! Die ‘overrijpe’ bananen (die eigenlijk nog steeds lekker zoet zijn), zijn perfect voor een bananentaart.
Ik gebruik zelf bijna altijd een springvorm om taarten en quiches te bakken. Dit maakt alles gewoon een stuk makkelijker!
Inhoudsopgave
Bananentaart zonder deegbodem
Ingrediënten voor de bananentaart:
- 250 gram bloem
- 85 gram boter
- 90 gram basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- Een half zakje bakpoeder (7 à 8 gram)
- 2 eieren
- 3 eetlepels melk
- 5 of 6 overrijpe bananen
- Een halve theelepel zout
Tip: Gebruik een mengkom die groter is dan je normaal gesproken zou gebruiken voor deze hoeveelheid beslag. Dit maakt het gebruik van de handmixer een stuk makkelijker.
Bereiding van de bananentaart:
- Verwarm de oven voor op 160° en haal de boter uit de koelkast zodat deze zacht kan worden.
- Meng 150 gram bloem (de overige 100 gram gebruiken we later), de basterdsuiker, de vanillesuiker, het bakpoeder en het zout in een grote kom.
- Leg 2 bananen opzij en prak de rest met een vork in een aparte kom en voeg deze daarna toe aan de droge ingrediënten van stap 2.
- Voeg de zachte boter en melk toe en meng dit alles 2 à 3 minuten met een handmixer.
- Wanneer alles goed gemengd is voeg je de eieren toe en de overige 100 gram bloem. Ook dit meng je met de handmixer.
- Leg een vel bakpapier in een springvorm of gebruik een siliconen bakvorm en giet hier je beslag in.
- Snijd de overige bananen in plakjes en leg deze op je taart.
- Bak je bananentaart gedurende 30 à 45 minuten op 160 graden. Zodra de bovenkant goudbruin wordt steek je een mes in het midden van de taart. Komt deze er schoon (maar vochtig) uit? Haal dan je bananentaart uit de oven en laat deze afkoelen op een rekje met een deksel erop (laat een stukje open aan de zijkant zodat het vocht eruit kan).
Je kunt dit lekkere tussendoortje of toetje 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren, in een afgesloten bakje.
Zin in nog meer zoetigheid? Bekijk dan ook deze makkelijke koekjesrecepten:
Wat te doen met al mijn overrijpe bananen?
Zodra de schil van een banaan niet meer mooi geel is, zien we deze al snel als overrijp. Helaas verdwijnen er veel bananen met gevlekte schil in de compostbak terwijl deze juist perfect zijn om lekkere toetjes en tussendoortjes van te maken, zoals de bananentaart.
Wat kun je maken met overrijpe bananen?
- Bananenpannekoekjes
- Bananen-havermoutkoekjes
- Smoothies (perfect om andere restjes fruit op te maken)
- Bananenijs
- Heel veel gezonde ontbijtjes
Dit zijn allemaal toetjes en tussendoortjes zonder toegevoegde suiker. De overrijpe bananen zijn namelijk al erg zoet. Zo maak je in een handomdraai gezonde hapjes voor je Galentine’s Day feestje of voor een verjaardag.
Als je nog meer overrijpe bananen hebt liggen kun je deze invriezen. Snijd ze in plakjes en bewaar ze in een diepvrieszakje om later een lekkere smoothie te maken.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
5 gedachten over “Bananentaart recept – Het beste recept voor overrijpe bananen”