Pompoensoep recept

Pompoensoep, het perfecte recept voor de herfst

Echte soepfans weten dat je bijna overal wel een lekker soepje van kunt maken, zo ook van pompoen. En wat is er nu lekkerder dan een warme kop pompoensoep na een herfstwandeling of een dag hard werken? 

Om de soep zo simpel mogelijk te maken gebruik ik vooral alledaagse ingrediënten. Je hoeft dus niet 10 soorten kruiden en specerijen in huis te hebben om een lekkere soep te bereiden. Hierdoor is het ook nog eens geschikt als budget recept. De kleine pompoenen (variëteit: oranje hokkaido) die ik koop kosten meestal € 1 à 2 per stuk. Hiermee maak ik een grote pan, genoeg voor 4 à 6 porties. De rest van de ingrediënten zijn ook redelijk goedkoop, en heb je waarschijnlijk al in huis.

Ps: Heb je onze Chili con carne zonder pakjes en zakjes al geprobeerd?

Pompoen voor pompoensoep
variëteit: oranje hokkaido

Ingrediënten voor de simpele pompoensoep

De hoeveelheden zijn gebaseerd op ongeveer 1 kg pompoen:

  • 1 kg pompoen
  • 1 liter water
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 blokje groentenbouillon
  • 1 à 2 theelepels sambal (naar smaak)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 kipfilet
  • 1 wortel
  • Olijfolie

Bereiding van de pompoensoep

  1. Snijd je pompoen doormidden, vanaf het stengeltje tot de onderkant. Verwijder de zaden.
  2. Leg elke helft van de pompoen plat op je snijplank en snijd ze in plakken van zo’n 2 cm. Deze kun je nu makkelijk schillen met een dunschiller. Snijd de pompoen en wortel hierna in blokjes.
  3. Verwarm wat olijfolie in de soeppan en fruit de knoflook en ui. Na een paar minuten voeg je de sambal en het kerriepoeder toe. Als je kipfilet wil gebruiken bak je deze ook mee, zonder deze eerst te snijden.
  4. Voeg de pompoenblokjes en de gesneden wortel toe aan de pan en roer alles goed door elkaar. Giet 1 liter water in de pan. Als het water niet boven de pompoen uitkomt kun je nog iets meer toevoegen.
  5. Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan, roer even en laat je soep rustig koken tot de pompoen zacht is (check dit met een vork).
  6. Zodra de pompoen gaar is haal je de kipfilet uit de pan. Haal deze uit elkaar met 2 vorken of snijd de filet in kleine blokjes.
  7. Mix de soep (zonder kip!) met een staafmixer en voeg hierna de stukjes kip toe.
  8. Smullen maar! 
Pompoen voor pompoensoep

Waar koop je pompoenen?

Kijk of er een boerderij in de buurt is waar de pompoenen worden verkocht. Zo help je een lokale boer en heb je een product dat niet het halve land door is gereisd met de vrachtwagen. Ook op de markt en in de meeste grote supermarkten kun je pompoenen halen. 

Wil je de hele winter zelfgemaakte pompoensoep eten? Dan zul je in de herfst een grote hoeveelheid moeten maken en deze invriezen. Dit recept is voor een kleine pompoen van ongeveer 1 kg. Weeg je pompoenen en vermenigvuldig je recept met het totale gewicht. Zelf gebruik ik een grote soeppan zodat ik alles in één keer kan bereiden. Hier heb je een aantal voorbeelden van handige grote soeppannen.

Vegetarische pompoensoep – Budget recept

Natuurlijk kun je ook makkelijk vegetarische pompoensoep maken door dit recept een beetje aan te passen. Laat de kipfilet weg en vervang de kippenbouillon door een extra blokje groentenbouillon. Door geen kip te voegen heb je natuurlijk ook een goedkoop pompoensoep recept. Op de website van het Voedingscentrum staan nog meer goedkope maar gezonde recepten.

Bekijk ook ons andere budget recept: Bananentaart met overrijpe bananen

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hier op klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een kleine commissie. Jij betaalt gewoon het normale bedrag.

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Pompoensoep, het perfecte recept voor de herfst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *