Hoe versier je een kerstboom en handige weetjes

Kerstmis is het feest dat sfeer geeft in een periode dat de dagen kort zijn en de temperatuur vaak laag. Het is een feest met allerlei tradities die gezelligheid moeten brengen en een daarvan is uiteraard de kerstboom die gedurende een aantal weken het middelpunt wordt van de huiskamers. Waar sommige gezinnen een routine hebben opgebouwd en het kiezen en versieren van de boom een fluitje van een cent is geworden, valt het anderen vaak nog niet mee om dat zonder veel scherven te realiseren. Hoe versier je de kerstboom? Hieronder vind je een aantal tips waardoor ook jouw boom straks staat te stralen zoals nooit eerder.

Hoe kies je de juiste kerstboom?

Tradities veranderen en dat geldt ook voor het tijdstip waarop de kerstboom wordt geplaatst. Vroeger was er een strakke regel dat een boom pas in huis kwam nadat Sinterklaas was vertrokken. Kerstbomen werden voor die tijd ook mondjesmaat aangeboden.

Kerstboom tips

Een kerstboom met of zonder kluit?

Vandaag de dag begint de verkoop al begin november in de tuincentra en wordt deze ook vaak eerder geplaatst. Hou er dan wel rekening mee dat een kerstboom zonder kluit ongeveer 3 weken mooi kan blijven en dan de naaiden gaan vallen. Een kerstboom met kluit heeft regelmatig water nodig al voldoende grond in het mandje of de pot. Laat de aarde niet uitdrogen.

Een kunstkerstboom

De kunstkerstboom is zeker ook een optie en die lekkere geur van de echte boom kan je ook in een flesje kopen. Als je een kunstboom koopt uit milieuvriendelijke overwegingen, realiseer je dan dat je deze boom de komende 30 jaar moet gebruiken om echt klimaatbewust bezig te zijn.

Tip: Zet een kerstboom nooit meteen in de warme kamer nadat je deze hebt gekocht. Een paar uur wennen in de schuur of een andere koele ruimte voorkomt een te grote schok.

De plaats van de kerstboom

Zodra je een goede plaats voor de kerstboom hebt gevonden (denk aan kinderen en huisdieren) is het van belang om die stevig neer te zetten. Bij een kerstboom zonder kluit kan die met een pin die in de stam wordt gestoken of een standaard die om de stam gaat. Een kerstboom met kluit gaat in een stevige mand of pot en de kunstboom in de bijgeleverde standaard. Het gaat echter wel om stevigheid. Beoordeel of de boom stabiel genoeg staat en verzwaar indien nodig de voet of de pot. Dan kan vaak met een paar stevige stenen. Pas als de boom echt goed staat, ga je nadenken over de vraag hoe je de kerstboom versiert.

De volgorde bij het versieren

Wist je dat er bij het versieren altijd een vaste volgorde is en je altijd van boven naar beneden werkt? De piek is dus het eerste die je plaatst. Dat heeft een eenvoudige reden. Als je in de juiste volgorde werkt, voorkom je dat je lager hangende ornamenten uit de boom stoot. Je werkt daarnaast in de hieronder genoemde volgorde:

Verlichting in de kerstboom

Uiteraard controleer je eerst of de verlichting werkt voordat je deze in de boom hangt. Met de moderne led lampjes zit het meestal wel goed. Daarna werk je zoals hierboven gezegd van boven naar beneden. Let op de plaats van de stekker, omdat de stopcontacten in het algemeen ook onder de boom te vinden zijn. Plaats het snoer in eerste instantie losjes in de boom en kijk of dit het juiste effect heeft. Diepte in de verlichting geeft de boom extra cachet. Plaats derhalve een aantal lichtjes dichter naar de stam op een tak. Zet een snoer met een aantal klemmetjes vast als deze op de juiste plaats hangt. De hoeveelheid licht is naar eigen smaak. Denk eraan dat flikkerende lichtjes snel kunnen gaan vervelen.

Kerstboom verlichting

Slingers voor de kerstboom

Het effect van een paar mooie slingers moet je niet onderschatten. Deze zorgen vaak voor de schittering in combinatie met de verlichting. Ben je een trendvolger, dan kan je met de juiste kleur slingers indruk maken. De slingers hanteer je op dezelfde manier als de lampjes. Je werkt van boven naar beneden en drapeert ze losjes in de boom. Een slinger die strak wordt gehangen is minder decoratief. Ook hier ga je met diepte werken om het plaatje te vervolmaken. Bekijk het eens van een afstandje. Tevreden? Dan is het tijd voor de kerstballen.

Kerstballen

Hoe versier je de kerstboom als het om kerstballen gaat? Een bijkomend voordeel bij het van boven naar beneden werken, heb je bij het ophangen van de kerstballen. Zorg er consequent voor dat je de kerstballen op grootte plaats. Bovenaan komen de kleinere exemplaren en naar gelang je de kerstversiering verder naar beneden plaatst, gebruik je grotere items. Hierdoor krijg je het beste effect. Probeer het maar eens.

Als je kinderen of huisdieren hebt, kan je beter kiezen voor kerstballen van kunststof. Deze zijn bijna net zo mooi als exemplaren van glas, maar kunnen tegen een stootje.

Voor de mooie exemplaren die je wellicht hebt gekocht of gekregen, komt de tijd vanzelf weer. Iedere kerst is er een trend kleur voor de kerst, vaak is dit groen, rood, zilver, goud en zwart. Wil jij de trend volgen, kies dan voor een boom met twee kleuren kerstballen. Vaak hoef je het volgend seizoen dan maar een kleur te vervangen. Uiteraard kan je ook gewoon je eigen smaak volgen. Daarbij geldt overigens ook dat 1 of 2 kleuren vaak tot een mooi resultaat leidt.

Kerstboom versieren

Ornamenten

De kerstboom ziet er inmiddels al heel gezellig uit en het is tijd voor de finishing touch: ornamenten. Ieder jaar zijn er weer nieuwe zaken te koop waarmee jij jouw kerstboom een persoonlijk tintje heeft. Dat kan met spullen in de boom maar ook eronder. Misschien heb je bij je kerstcollectie al een aantal items die ieder jaar weer een plaatsje verdienen. Uiteraard kan je ook eens gaan kijken wat er dit jaar populair is. Ornamenten zie je vaak in de traditionele kleuren rood en wit. Voor een kerstboom die nog wel wat extra kleur kan gebruiken, kan je ook kiezen voor veelkleurige objecten.

Tevreden? Prettige kerst!

Bekijk ook: Kerstpakketten trends 2021

Hoe versier jij de kerstboom? Deel hieronder jouw tips met ons!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *