Iedereen wil wel een paar leuke planten in huis hebben, maar hoe hou je die mooi in een kamer met weinig licht of geen vensters waar je die kunt plaatsen? Ook dan is er geen nood, want er zijn planten die minder behoefte hebben aan licht dan gemiddeld. Die worden om die reden ook wel schaduwplanten genoemd.
Inhoudsopgave
Waar moet je rekening mee houden met schaduwplanten?
Voor de duidelijkheid, er is geen enkele levende plant die zonder licht kan, fotosynthese berust nu eenmaal op licht. Als er wordt gesproken over schaduwplanten moet je daarbij in het algemeen de volgende zaken in de gaten houden:
- Maximaal 2 uur zonlicht per dag en niet als de zon het sterkst is.
- Ongeveer 2 meter afstand van een raam op het noorden.
- 3 tot 4 meter afstand van een raam op het zuiden, westen of oosten.
De meeste schaduwplanten komen uit het regenwoud en worden daar afgeschermd door bomen of grotere planten. Ze zijn daarom gewend aan minder zonlicht, maar ook aan de omstandigheden in het woud. In de kamer vragen ze daarom ook een enigszins vergelijkbaar milieu. Dat betekent in het algemeen:
- De potgrond moet doorlopend licht vochtig zijn.
- Schaduwplanten houden van een regelmatige sproei-beurt.
- De temperatuur mag ook in de nacht niet te laag worden.
Bij de beschrijving van de diverse planten kun je eventuele verdere bijzonderheden lezen.
Een top 10 schaduwplanten
Hieronder hebben we 10 mooie schaduwplanten voor je verzameld. Alle schaduwplanten hieronder zijn luchtzuiverend. De dracaena en peperomia zijn echte toppers als het om luchtzuiverende planten gaat.
1. Dracaena
De Dracaena ofwel drakenbloedboom is een prachtige kamerplant die je in veel verschillende soorten kan kopen. De bekendste is de marginata waarbij de geelgroene sprieten uit stammetjes groeien. De Dracaena is een makkelijk te onderhouden plant. Veel water heeft deze niet nodig omdat in de stam water wordt opgeslagen. Je hoeft pas te gieten als de grond weer echt droog is. De plant kan slecht tegen direct zonlicht en krijgt het moeilijk als de temperatuur onder de 15° C komt. In de zomer groeit de plant matig en in de winter wil deze rust. De Dracaena is giftig voor huisdier en mens al is het gif niet sterk.
2. Haarmos varen of venushaar
Varens groeien op plaatsen waar nauwelijks direct zonlicht komt. Varens zijn ook erg oud en kwamen al in het bos voor toen de dinosauriërs daar rondliepen. De blaadjes van het haarmos zijn fijn en kwetsbaar. In direct zonlicht verbranden of verschrompelen ze al gauw. Haarmos heeft behoefte aan een vochtige grond maar te veel water is ook niet goed. De luchtvochtigheid is erg belangrijk voor de plant dus verwacht deze regelmatig beneveld te worden. Indien je badkamer hebt met raam, voelt een haarmos zich daar wellicht het meest op het gemak. Dit is een plant voor de liefhebber.
3. Chamaedorea
De parlor palm is echt een voorbeeld van een leuke plant die ook in een donker hoekje mooi kan blijven. De vorm is sowieso passend in ieder interieur en de plant kan behoorlijk groot worden. Het is opletten met water geven, want te veel water betekent dat de wortels rotten en dat is dan het einde van je mooie plant. De parlor palm kan bloeien met gele trossen bloemen. In de huiskamer lukt dat echter maar zelden.
4. Parapluplant
De Cyperus Alternifolius is een sierlijke plant die je een ereplaatsje kan geven in het huis. Als je de plant af en toe even bijknipt blijft de vorm mooi en groeit deze met enthousiasme. Voor de paraplupalm is een goede luchtvochtigheid en een constant licht vochtige aarde een noodzaak. Liefhebbers plaatsen deze vaak boven een met water gevulde bak en dan is deze goed te onderhouden. Katten zijn overigens dol op deze plant, dus heb je een kat in huis, dan is deze plant geen aanrader. De plant is niet giftig voor je kat, maar zal wel binnen de kortste keren kaal zijn.
5. Ficus Pumila
Er zijn vele soorten vijgen en deze is er echt eentje voor binnen. Aan het donkergroene bijna leerachtige blad kun je al zien dat de mooie klimmers weinig zonlicht nodig heeft en een plaatsje op afstand van het raam geen probleem vindt. Veel water heeft deze ficus ook niet nodig. Het is een langzame groeier die mooi in vorm blijft.
6. Calathea triostar
Smaken verschillen, maar wellicht is deze Calathea een van de mooiste bladplanten voor in de kamer. De verschillende kleuren en het feit dat de plant de bladeren oprolt voor de nacht maken deze bijzonder. Zoals wel meer schaduwplanten is de Calathea niet de eenvoudigste in het onderhoud. De plant wil voldoende water anders gaan de bladeren al gauw hangen en worden ze bruin. Maar de hoeveelheid water is ook afhankelijk van de temperatuur en de hoeveelheid licht. Let op dat deze plant heel duidelijk een grens heeft wat minimum temperatuur betreft. Onder de 13° C krijgt de Calathea het moeilijk.
7. Peperomia
In de huiskamer wordt deze plant niet hoger dan 6 centimeter en met de dichte groengele bladeren is het een charmante verschijning. De peperomia wordt wel eens aangezien voor een succulent, omdat de bladeren dik en leerachtig lijken. Dat is echter niet het geval. De plant heeft een vochtige grond nodig en ook een regelmatige sproei-beurt. In de winter is er duidelijk minder behoefte aan water. Als de omstandigheden oké zijn, kun je een mooi plaatsje in de schaduw zoeken voor deze leuke plant.
8. Aglaonema
De Silver Queen is een mooi getekende plant die een eyecatcher vormt in ieder interieur. Het is ook een redelijke makkelijke plant die ook geschikt is voor een beginner. Met regelmatig gieten (niet overdrijven) en een sproei-beurt af en toe blijft de plant mooi. Let wel op met de temperatuur, want deze koningin onder de planten is zeer kou-gevoelig.
9. Monstera deliciosa (gatenplant)
In het oerwoud is deze klimplant indrukwekkend met de bladeren die steeds groter worden. Ook in de huiskamer is de Monstera niet voor een kleintje vervaard. De plant staat het liefst een afstandje van het raam en heeft een voorkeur voor een licht vochtige grond. Behalve de indrukwekkende bladeren ontwikkelt de Monstera ook luchtwortels als deze zich goed voelt. Deze gaan op zoek naar nieuwe aarde om te wortelen. Voor deze plant moet je wel ruimte maken.
10. Sanseveria
Eigenlijk kun je deze plant in iedere categorie plaatsen behalve wellicht een mooi bloeiende plant. Voor een plant die ook het volle zonlicht aan kan, is het verbluffend dat deze droogteplant het in de schaduw beter doet dan de meeste hiervoor genoemde exemplaren. De sanseveria hoeft pas water als de grond kurkdroog is geworden en is verder onderhoudsarm. Let er wel op dat de plant af en toe verpot moet worden. De wortels kunnen anders een pot ruïneren.
Bekijk ook:
- Top 10 makkelijke kamerplanten: ijzersterke kamerplanten voor iedereen
- 7 populaire vleesetende planten voor je woning, verzorging en tips
- 10 succulenten, bijzondere vetplanten voor binnen
- 10 soorten cactussen voor in huis
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.