Whisky is een drank waarvan de een enorm kan genieten en de ander al huivert bij de gedachte aan een slokje. Dat laatste is vaak ook te wijten aan onbekendheid. Whisky kan je leren drinken en waarderen. Het is daarmee onder andere vergelijkbaar met koffie en wijn. Voor de meeste van ons was de eerste kennismaking met die dranken vaak ook geen onverdeeld succes. En evenals bij koffie en wijn zijn er vele verschillende soorten whisky en is het ook daarbij de moeite waard om dat eens wat verder te onderzoeken. Daarbij is het ook van belang dat je whisky leert drinken.
Inhoudsopgave
Whisky of whiskey?
Bij whiskey denk je waarschijnlijk met name aan Schotland, Ierland en de VS. Dat is ook correct. Bijna overal ter wereld wordt wel whisky gemaakt tot in Japan toe, maar ‘the real stuff’ komt toch uit die drie landen. In de VS zijn het met name de Ierse immigranten die het stoken van deze drank uit hun vaderland hebben meegenomen. Er zijn ook duidelijke verschillen tussen de Schotse whisky en de Ierse/Amerikaanse whiskey. De Ieren hebben de extra ‘e’ toegevoegd om hun product te onderscheiden van het -in hun ogen- inferieure Schotse product. In de praktijk worden beide namen inmiddels door elkaar gebruikt en om de verwarring nog groter te maken, spreken de Amerikanen soms over bourbon als ze whiskey bedoelen.
In Schotland wordt whisky uitsluitend gemaakt met gerst en gestookt met turf. Dat zorgt voor die typische rokerige smaak die en whisky is in het algemeen ook scherp. Ierse whiskey bevat ook vooral gerst maar onder toevoeging van andere (goedkopere) granen. Het stoken gebeurt met hout. Whiskey smaakt daarom milder en minder rokerig. Daarnaast heeft de wijze waarop gestookt wordt, de manier en periode van bewaren ook invloed op de smaak. Whisky kan single malt zijn en derhalve bestaan uit een soort of een blend van meerdere soorten. Kortom: de keuze is enorm.
Hoe moet je whisky drinken?
Iedere drank heeft een eigen manier waarop deze het beste tot zijn recht komt. Wil je whisky leren waarderen, hou dan rekening met het volgende.
1. Sfeer
Genieten doe je pas echt als je je op het gemak voelt, whisky drinken doe je derhalve in goed gezelschap van vrienden of familie. Het is een drank die met name in de avond goed tot zijn recht komt.
2. Proeven met je neus
Hoewel onze reukzin niet te vergelijken is met die van een hond of kat, wordt onze smaak toch voor een groot deel bepaald door onze neus. Dat geldt zeker voor complexe smaken zoals die van whisky. Wals je glas whisky voorzichtig om de geuren ‘los te maken’. Ruik dan aan de drank en neem een eerste slokje. De alcohol zal je reukzin tijdelijk verdoven. Neem nog een tweede slokje en laat de whisky een tijdje door je mond gaan voordat je deze doorslikt. Als je het op deze manier drinkt, zal je de smaak zeker goed kunnen proeven. Vergeet niet dat er vele opties zijn. Net als bij wijn beginnen de meeste liefhebbers met de wat mildere Ierse whiskey om daarna ook Schotse whisky eens te proberen.
Welk eten past bij whisky?
Whisky is niet echt een drank die je snel bij je diner zal bestellen. Er zijn echter wel gerechten die er goed bij passen.
1. Vlees
Als je whisky met vlees wilt combineren, is de beste keuze rood vlees dat goed is gekruid bijvoorbeeld een steak of lamsvlees. De volle, stevige smaak van de drank past bij gerechten met veel pit.
2. Kaas
Het zout in kaas past uitstekend bij de smaak van whisky of eigenlijk moeten we zeggen whiskey. Een blended Ierse whisky is een perfecte combinatie met een stukje oude kaas of een pittige kaasfondue.
3. Zoet
Whisky kan je ook goed combineren met zoet. Een stuk appeltaart met een whisky erbij is beslist genieten. Ook met toetjes laat whisky zich goed smaken. Let wel op met zeer zoete toetjes, die nemen hef bitter uit de whisky weg en dat kan niet iedereen waarderen.
4. Chocolade
Hou je ook van chocolade? Pure (bittere) chocolade gaat uitstekend samen met whisky. Dat kan met een reep met veel cacao maar ook een stevige chocoladetaart of een lava-cake met pure chocolade.
5. Soep
Misschien had je niet verwacht dat een kopje soep zou passén bij een glas whisky. Als je echter kiest voor een zoutige soep zoals kippensoep, haalt deze de smaak van whisky extra naar boven. Een aanrader voor een koude winteravond.
Waar komt whisky on the rocks vandaan?
Misschien ken je de uitdrukking whisky on the rocks wel, maar waar komt dat nu eigenlijk vandaan? Het gezegde is ontstaan doordat men vroeger kleine stenen uit de rivier haalde om de drank te koelen. Zo werd de whisky toegankelijker, doordat het drankje koeler geschonken werd. Vandaag de dag denkt men vaak aan whisky met ijs, maar niet iedereen is daar een voorstander van, omdat de drank door het smelten van het ijs ook verdund wordt. Daarom zijn er vandaag de dag luxe whiskystenen beschikbaar.
Cocktails met whisky
Gaat de pure smaak van whisky jou toch te ver? Misschien zijn de volgende mixen dan iets voor jou:
- Irish coffee
- Whisky sour
- Patricks’ icetea
- Manhattan
- Horse’s neck with a kick
- Jacks Godfather
- Old Fashioned
De recepten kan je op internet vinden. De moeilijkheidsgraad is relatief laag.
Bekijk ook:
- 6 populaire cocktails en mocktails in 2023 (met recepten)
- De bier trends van 2023: alle ontwikkelingen op een rij
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.