Veel Nederlanders beleggen of sparen al in bitcoins, maar toch is er nog veel onduidelijk met betrekking tot deze digitale munt. Wat moet je weten over bitcoin-ETF? Waarom is dat zo belangrijk en wat verandert er voor Nederlandse beleggers? Je leest het hier.
Inhoudsopgave
De bitcoin is volwassen geworden
Tot afgelopen week had de SEC (dat is de Amerikaanse toezichthouder op de financiële markt) de bitcoin niet erkend als een onderdeel van het financiële stelsel. Het belangrijkste argument daarvoor was dat digitale munten geen onderliggende waarde hebben. ‘Gewone’ munten zoals de dollar of euro zijn gebaseerd op de waarde van de economie waarin ze als officieel betaalmiddel gelden. Ze kunnen weliswaar niet meer omgeruild worden tegen goud zoals vroeger, maar de waarde fluctueert met de economie die ze vertegenwoordigen.
Aandelen in bedrijven geven de houder daarvan in theorie een stukje bezit van die onderneming. Dat geldt in principe voor alle beleggingsmogelijkheden die er zijn. Digitale munten zijn echter uitsluitend gebaseerd op de fictie dat ze waarde hebben. Er is geen centrale bank, land of bedrijf waar een belegger terecht kan als het misloopt met de munten. Toch heeft de SEC inmiddels de bitcoin moeten toelaten tot de financiële wereld, al was daar een besluit van de rechter voor nodig. In de VS mogen nu bitcoin-ETF worden aangeboden.
Wat is een ETF?
ETF staat voor Exchange Trade Fund. In principe is er voor ieder product dat op de financiële markt wordt verhandeld ook een ETF. Een dergelijk fonds zorgt ervoor dat beleggers die ergens in willen handelen dat kunnen doen zonder dat ze dat product direct moeten kopen. Denk bijvoorbeeld aan olie. Weinig (kleine) beleggers zullen fysiek vaten olie willen kopen. Via een ETF kunnen ze dan toch handelen in dit product. Een ETF volgt een op een de koers van een product of bijvoorbeeld een index. De rechter heeft in de VS de SEC nu gedwongen ook bitcoin-ETF toe te laten tot het officiële financiële systeem. Daarmee heeft de bitcoin aan legitimiteit gewonnen.
Waarom is een bitcoin-ETF zo belangrijk?
Tot dusverre was het alleen mogelijk om te beleggen in bitcoins door deze direct te kopen. Behalve het koersrisico waren er nog meer gevaren bij die wijze van beleggen. De handel vindt plaats via platforms. Door schandalen en hacks zijn meerdere beleggers hun totale inleg kwijtgeraakt. Daarnaast geldt dat veel vermogensbeheerders (specialisten die voor derden beleggen) in hun reglementen hebben staan dat ze alleen mogen beleggen in producten die goed zijn gekeurd door de SEC. Voor hen is het nu voor het eerst mogelijk om te beleggen in de bitcoin via een ETF.
Wat verandert er voor Nederlandse beleggers?
Particulieren kunnen geen Amerikaanse ETF kopen. Ook verandert er door het besluit in de VS niets aan de basis van digitale munten. Experts verwachten op termijn wel een mogelijke stijging van de waarde van de munt. De beslissing van de rechter zorgde echter niet voor een koersexplosie. Het groene licht was duidelijk al in de koers verwerkt. Deze staat wel op het hoogste punt in twee jaar.
Deze tekst is niet bedoeld als beleggingsadvies. Informeer je zorgvuldig over het beleggen in digitale valuta of andere beleggingsmogelijkheden indien je dat overweegt.
Bekijk ook: Beleggen in crypto, is dat nog zinvol?
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.