De beste manieren om te ontspannen

Hoe kun je ontspannen? Boeken zijn erover volgeschreven. Er zijn zelfs hele cursussen voor ontwikkeld. Ontspannen, hoe doe je dat nu eigenlijk? En wat is ontspanning? Voor ieder mens is dit natuurlijk anders. De één wordt helemaal ontspannen van een breiwerkje en de ander wordt hier helemaal kriegelig van.

Mijn naam is Marjo Deliana en ik ben getrouwd met Danny, we hebben een dochter die twee lieve hondjes heeft en een zoon die twee lieve kinderen heeft. Ik hou van spiritualiteit, lezen, wandelen en lekker gek doen met de tweeling van mijn zoon. Ook heb ik een eigen website: www.marjodeliana.nl, waarop ik heel veel blogs over diverse onderwerpen publiceer.

Een mooie zomerdag

Denk je eens in: een mooie zomerdag, een goede temperatuur, een zonnetje, maar ook een hemel vol met witte wolkjes die langzaam voorbij drijven. Je ligt lekker op je rug in het gras en ziet de wolkjes voorbij gaan. Je ziet een hond, een olifant en een bloem. Je kunt er van alles van maken. De zon streelt je huid met zijn warmte en het gras heeft een heerlijke geur.

De geur van zomer. Je hebt geen stress, je hoeft nergens heen. Je bent daar, op je handdoek in het gras en je bent totaal ontspannen. Je bent gelukkig en blij.

Zomerse dag buiten

Wanneer je dit zo leest, voel je dan de warmte? Ruik je de zomer? Heerlijk he? Alleen door dit te lezen en even helemaal in het moment te zijn, kun je al ontspannen. Zo makkelijk kan het zijn! Soms is een klein momentje afdwalen in gedachten naar een mooi moment al genoeg om weer even op te laden. Soms heb je wat meer tijd nodig, tijd die helaas weinig mensen zich gunnen want iedereen is druk, druk, druk.

Tijd vrij maken

Er wordt wel gezegd: als je geen tijd hebt om 15 minuten rust te nemen, neem dan 30 minuten rust. Veel mensen komen uit hun werk en gaan meteen aan het avondeten beginnen. Als ze eindelijk tijd voor zichzelf hebben, ploffen ze op de bank en zetten de televisie aan. ‘Even ontspannen’ noemen ze dat. Maar helaas is dat geen ontspanning. De televisie geeft constant beelden en geluid en daar ontspan je niet echt door. Vervolgens sta je op en ga je naar bed toe. Weer een dag voorbij….

Wandelen om te ontspannen

Het is fijner voor je wanneer je niet op die bank neerploft maar even lekker aan de wandel gaat. Al is het maar een half uurtje, lichaam en geest zullen hierdoor ontspannen. Ja,ook in de winter en ook als het regent. En wanneer dit niet mogelijk is, omdat je dan de kinderen alleen achter moet laten (wat geen optie is), dan helpt het al om even rustig te gaan zitten (of in huis te wandelen) met een meditatie. Er zijn vele (gratis) apps die heerlijke meditaties hebben. Ook voor 10 of 15 minuten. Even echt tijd voor jezelf nemen.

Yoga Nidra

Nog niet zo lang geleden heb ik Yoga Nidra ontdekt. Dit heeft, vreemd genoeg, helemaal niets met yoga te maken, maar wel alles met ontspanning. Ze noemen het een Yogische slaap. Wanneer je in de ochtend of in de avond (of overdag, wanneer het je uitkomt) een koptelefoon op doet of oortjes in doet, dan kun je optimaal ontspannen met een goede sessie. Yoga Nidra zorgt ervoor dat je op een heel diep level kunt ontspannen. Tien minuten staat gelijk aan vier uur slaap wordt er ook wel gezegd. Ik kan het echt iedereen aanraden!

vrouw zit in de woestijn

Ontspannen, dat doe je zo

Belangrijk is uiteraard dat je voor jezelf uit gaat zoeken waar je het meeste van geniet en waar je het meest ontspannen van wordt. Als het een boek lezen is, of breien of bingewatchen is, doe wat goed voelt. Maar onthoud dat je bij al deze activiteiten (want dat zijn het) toch altijd nog bezig bent.

Probeer daarom zeker 1 keer per dag, op het moment dat het voor jou het beste uitkomt uiteraard, een Yoga Nidra sessie te doen. En voel na de sessie, maar ook na bijvoorbeeld een week lang iedere dag een sessie te hebben gedaan, wat het voor je lichaam en geest heeft gedaan. Voel je verschil? Ik weet bijna zeker van wel.

Geniet ervan!

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *