De augurk is in Nederland een populair hapje. Bij diverse maaltijden zal je (schijfjes) augurk aantreffen, maar ook als een combinatie met ham of worst is deze gewild als borrelhapje. Uiteraard kun je deze lekkernij ook zo uit het vuistje eten. Maar wat weten we eigenlijk verder van de augurk? Is deze gezond, passen augurken in een dieet en waar moet je op letten als je deze regelmatig eet? Hoe gezond is augurk eigenlijk?
Inhoudsopgave
Verlangen vrouwen tijdens de zwangerschap extra naar augurken?
Het is een veelvoorkomend verhaal dat vrouwen tijdens de zwangerschap graag augurken eten, vaak in combinatie met andere zaken die bepaald niet logisch lijken. Zoals wel meer dingen die ingeburgerd zijn, is dit echter een broodje aap verhaal. Uit wetenschappelijk onderzoek is komen vast te staan dat zwangere vrouwen vooral verlangen naar zoete producten en dat maar een enkeling liever voor iets zuur kiest, zoals een augurk. Je hoeft dan ook geen voorraad augurken aan te leggen als je zwanger bent of raakt.
Wat is een augurk eigenlijk?
Een augurk is de vrucht van een Cucumis Sativus. Uit de Latijnse naam kan je de verwantschap met de komkommer al bijna afleiden. Inderdaad is er een grote overeenkomst met de komkommer maar er zijn ook flinke verschillen. Een komkommer heeft een dunne schil en kan zonder verdere bewerking worden gegeten. Een augurk heeft een veel ruwere schil en is compleet zonder smaak als deze van de plant komt. Er zijn verschillende soorten augurk van klein en fijn tot de ‘zure bom’ die een paar ons kan wegen.
Hoe wordt een augurk klaargemaakt voor consumptie?
Om een augurk eetbaar te maken, gaat deze eerst in een zoutbad en dat kan soms weken duren, afhankelijk van de soort en de grootte. Pas daarna komt het zuur aan de beurt en dat kan op diverse manieren gebeuren. De echt zure augurken gaan in de azijn, eventueel met toevoeging van kruiden en specerijen. Overigens wordt hierbij vaak kurkuma gebruikt om de kleur op peil te houden. Bij de zoetzure exemplaren wordt, zoals je wellicht al had begrepen, suiker aan het vocht toegevoegd om ze zoeter te maken.
Wat kun je van een augurk verwachten?
Per 100 gram (zure) augurken krijg je 14 calorieën binnen. Daarmee past een augurk dus goed in een dieet. Verder zit in 100 gram augurk 15% van de dagelijkse behoefte aan vitamine K en dat is verhoudingsgewijs erg veel. Vitamine K is belangrijk om bloed goed te laten stollen. Bij een tekort hieraan, blijven wondjes te lang bloeden. In augurken zitten ook andere mineralen en vitaminen, maar daarvan zijn de hoeveelheden relatief klein. Er is beslist groente en fruit waarin meer gezonde voedingstoffen zitten dan in deze vrucht.
Waar moet je op letten bij het eten van augurken?
Hoewel je het aan de smaak niet zou zeggen, heeft een augurk als hij in de pot zit al behoorlijk wat zout opgenomen van de eerste bewerking. Soms kan dat oplopen tot 0,35 gram zout per 100 gram. Als je weet dat maximaal 6 gram zout per dag volgens de Hartstichting verstandig is, zal je beseffen dat te veel en te vaak augurk geen goed idee is. Te veel zout kan ook zorgen voor een te hoge bloeddruk.
Weetje over de augurk
Vooral in Oost-Europa staat de augurk bekend als een probaat middel tegen een kater. Heb je een avond flink gedronken, dan is het aan te bevelen om voor het slapen gaan een paar augurken te eten. Werkt een augurk echt tegen een kater? Volgens de wetenschappers helpt het zuur inderdaad om de alcohol in je lichaam sneller te laten afbreken. De vitamines en mineralen in dit ‘zure bommetje’ vullen eventuele tekorten daarvan aan. Maar theorie en praktijk zijn niet altijd hetzelfde. Indien je nieuwsgierig bent of het voor jou werkt, zal je het eens moeten proberen.
Hoe gezond is een augurk?
Een zure augurk bevat maar weinig calorieën en past om die reden in de meeste diëten. Augurken zijn goede leveranciers van vitamine K, maar blinken niet uit op het gebied van andere goede voedingsstoffen. Er zit meer zout in deze vrucht dan je wellicht zou denken, dus pas op als je zoutarm eet. Tenslotte hebben sommige mensen baat bij augurken om een kater te voorkomen.
Bekijk ook:
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Eén gedachte over “Hoe gezond is een augurk eigenlijk?”