Waar gaat het mis bij jouw online veiligheid

Online veiligheid: 5 tips om veilig te internetten

Internetfraude is aan de orde van de dag. Deze week werd onder meer bekend dat in het afgelopen jaar ongeveer € 1,7 miljoen is buitgemaakt via Engelstalige telefoontjes waarin wordt aangedrongen op het snel overmaken van geld van je bankrekening naar een veilige rekening, omdat jouw rekening bedreigd wordt. Zou zoiets jou nooit overkomen? Het is maar een van de vele trucs van een steeds meer professioneel wordende groep van internetcriminelen. Hoe is het gesteld met jouw online veiligheid? 5 tips om veilig te internetten.

Jouw gegevens op het dark web

Ook het stelen van persoonlijke gegevens komt steeds vaker voor. Heb jij een ticket gereserveerd voor een (pop)concert, dierentuin, museum of een ander evenement? Dan is de kans groot dat er een combinatie van een aantal van jouw persoonlijke gegevens op het darknet te koop is. Een onplezierige gedachte, maar in de huidige tijd vrijwel onvermijdelijk door massale datalekken. Maar de hoofdprijs is voor de criminelen van deze tijd uiteraard te vinden op jouw laptop, tablet of smartphone.

5 tips om veilig te internetten

Toegang tot dat apparaat geeft ze diverse mogelijkheden van het plunderen van je bankrekening tot het aannemen van jouw identiteit op het internet. Volledige veiligheid bestaat niet, maar soms wordt het de criminelen ook erg makkelijk gemaakt. Hoe zit dat met jou? Hieronder staan een aantal zaken waardoor je online veiligheid regelmatig kan worden bedreigd. 5 tips om veilig te internetten

1. Maak nooit gebruik van een openbaar netwerk.

Thuis heb je in het algemeen een veilige omgeving gecreëerd met een netwerk beschermd door een wachtwoord. Hier valt moeilijk toegang toe te verschaffen als jij geen vreemde zaken doet op het internet. Maar het is ook zeer gebruikelijk geworden om een openbaar netwerk te gebruiken bijvoorbeeld in een winkel, de horeca of publieke gebouwen. Daar ben je kwetsbaar omdat iedereen op dat netwerk kan komen, ook personen met slechte bedoelingen.

Soms worden er zelfs nep-netwerken opgezet met een naam die erg lijkt op een ‘officieel’ net om te ‘vissen’ naar gegevens van willekeurige bezoekers. Het beste is om geen gebruik te maken van dit soort netwerken en ieder geval daar geen toegang te zoeken naar sites die je hebt beveiligd met een wachtwoord. Internetbetalingen doen via een dergelijk net is gewoon een uitnodiging om jouw bankrekening leeg te halen. Ga je op een openbaar net doe dat dan met de beveiliging van een VPN.

2. Verzin lastige wachtwoorden

Hoeveel wachtwoorden gebruik jij eigenlijk? Het aantal wachtwoorden neemt steeds meer toe, niet alleen voor het contact met je bank maar ook voor zaken als een account aanmaken voor een webshop, je sportclub of vereniging. Om die reden kiezen mensen vaak voor de makkelijke weg. Een sterk wachtwoord dat eenvoudig valt te onthouden, wordt dan vele malen gebruikt. Tenslotte is een contact met een webshop immers niet zo belangrijk.

Indien echter bij een hack persoonlijke data worden gestolen, kan een eenvoudig bezoekje aan die leuke webshop behoorlijk veel ellende opleveren indien jij dat wachtwoord ook regelmatig elders hebt gebruikt. Kies altijd voor verschillende wachtwoorden en wissel die regelmatig. Een wachtwoordmanager kan je helpen om sterke wachtwoorden aan te maken en deze te onthouden. Beveilig zo mogelijk zeker zaken als je betalingsverkeer met tweefactor-authenticatie.

3. Pas updates toe

Soms zijn de updates zo veelvuldig en kosten ze zoveel tijd dat je deze maar weg klikt. Dat kan je hard- en software echter zeer kwetsbaar maken. Bijna dagelijks zijn er meldingen dat apparaten en programma’s zwakke plekken hebben die gebruikt kunnen worden middels malware, virussen of zelfs om direct toegang te krijgen tot jouw apparatuur. In de updates zijn vrijwel altijd ook aanpassingen opgenomen om jouw online veiligheid te verbeteren. Negeer ze dan ook niet.

Bekijk ook: Gebeld door een onbekend nummer? Wat te doen?

4. Ga niet te snel akkoord met voorwaarden of gewijzigde voorwaarden

Vaak bestaan algemene voorwaarden of zaken over privacy-toepassingen uit flinke hoeveelheden tekst en heb je weinig zin om die in detail door te nemen. Toch kan dat betekenen dat jij dan een instantie of bedrijf toegang geeft tot zaken op jouw apparaat zoals foto’s of contacten. En dat zal ik sommige gevallen toch niet de bedoeling zijn. Blijf daarom altijd kritisch en ga niet zomaar akkoord met voorwaarden die je niet hebt gelezen.

Indien je niet (en dat geldt voor de meesten van ons) over de juridische kennis beschikt om alle voorwaarden te kunnen doorgronden, wees dan kritisch als je weer eens voor die keuze wordt gesteld. Kijk op het internet of er negatieve zaken bekend zijn over de instantie of het bedrijf waar jij een akkoord aan moet geven. Problemen komen al snel op het net.

5. Herken gevaarlijke mailtjes

Kijk altijd eerst naar de afzender of een bericht wel vertrouwd is. Twijfel je? Vergelijk het mailadres van de afzender dan met het mailadres op de website van het voor jou bekende bedrijf. Weet je niet zeker of het mailtje betrouwbaar is, download dan geen bijlagen en klik niet op links.

Met deze 5 tips om veilig te internetten, loop jij online minder risico. Hoe scoor jij op een schaal van 0 tot 5?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Online veiligheid: 5 tips om veilig te internetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *