Gebeld door een onbekend nummer? Wat te doen?

Iedereen die gebruik maakt van een smartphone zal je het met enige regelmaat meemaken. Je hebt een gemiste oproep en geen voicemail die daarop is gebaseerd. Als jij je mobiel goed hebt georganiseerd, besef je al snel dat dit nummer onbekend is en wat is dan de volgende stap? Als je bent gebeld door een nummer dat je niet kent, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om een onbekend nummer te traceren.

Terugbellen is riskant

De wereld van de telefonie is geen speeltuin. Het is bekend dat oplichters een poging doen om willekeurige personen te laten terugbellen naar een betaald nummer. Dat kun je niet altijd zien, maar het kan wel kostbaar worden. Het kan ook een callcenter zijn waar jij op een lijst bent terechtgekomen. Minder riskant, maar zit jij daar op te wachten? Het kan echter ook een belangrijk telefoontje zijn, denk maar aan een ziekenhuis of een andere optie. Ben jij het type dat zonder te piekeren bij een onbekend nummer denkt dat er wel nogmaals gebeld wordt indien het belangrijk was? Of wil je toch graag weten wie er jou heeft gebeld zonder in eerste instantie terug te bellen? Daarvoor zijn meer opties dan je wellicht denkt.

Een vast telefoonnummer nagaan

Indien je door een vast nummer bent gebeld, kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat de beller een bedrijf of een instelling is. Particulieren met een vast nummer zijn uiterst zeldzaam geworden. Een vast nummer opsporen kan je in eerste instantie via Google proberen. Niet iedereen beseft het, maar vrijwel ieder zakelijk vast nummer is op die manier te vinden.

Is er iets niet in de haak met het nummer, dan vind je dat meestal met dezelfde vraag om informatie op de zoekmachine. Er zijn ook andere opties, zoals de telefoongids.nl. Bij andere sites worden de telefoonnummers aan bedrijven gekoppeld zoals wieheeftgebeld.nl. Daar worden ten behoeve van consumenten ook meteen ervaringen gedeeld met een bepaald nummer. Dat kan al reden genoeg zijn om niet terug te gaan bellen. Kan je het nummer op geen enkele manier traceren, dan is dat op zich al enigszins verdacht. Toch maar niet bellen?

Gebeld door een onbekend 06-nummer? Een mobiel nummer traceren via Whatsapp

Ben je gebeld door een onbekend 06-nummer? De beste methode om erachter te komen van wie het onbekende nummer is, dat op jou mobiel staat heeft, is via Whatsapp. Dat gaat als volgt: je voegt het nummer toe aan jouw huidige contacten op Whatsapp. Daarna ga je naar je contacten en opent een chatgesprek met je nieuwe contact. Indien je bovenin kijkt, zie je het profiel van de betreffende persoon. Daar staat meestal een foto, wellicht herken je daaraan je nieuwe contact. Klik je op de foto, dan kun je ook zien welke naam de beller zich zelf heeft gegeven op de app. Het is niet feilloos, maar geeft je beduidend meer info.

Gebeld door onbekend 06nummer een nummer traceren

Een onbekend nummer opzoeken via Facebook

Vroeger kon je dezelfde methode toepassen bij Facebook. Vrijwel iedereen kon benaderd worden via een telefoonnummer. Die situatie is gewijzigd. Leden van Facebook hebben toestemming moeten geven om direct via hun telefoonnummer gevonden te kunnen worden. Toch kan je met Facebook ook een poging starten om bij een onbekend mobiel nummer een persoon te vinden.  Voeg daartoe het onbekende nummer toe aan je contacten, Daarna ga je naar instellingen en klikt de functie ‘Contacten uploaden’ aan. Google zal dan in jouw contactgegevens gaan speuren. Daarna wordt een overzicht voor je gemaakt van voorgestelde vrienden. Daarin zal ook hoogstwaarschijnlijk de eigenaar staan van het onbekende mobiele nummer.

Wil je geen onbekende nummers meer op je mobiel?

Heb jij een Android toestel, dan kun je beller id inschakelen. Kijk even op het internet waar je die instelling op jouw merk en type toestel kan vinden. Heb je beller id ingeschakeld dan zoekt Google automatisch in alle bekende bedrijfsprofielen welk bedrijf jou belt en zie je die informatie op je scherm. Daarna kun je ook gebruikmaken van de functie de beller te blokkeren. Heb je een iPhone, dan kun je hetzelfde effect bereiken met een app. Truecaller en Hiya hebben miljoenen bedrijven opgeslagen in de database.

Een onbekend nummer hoeft jou nu niet meer te verontrusten.

Lees ook: Gadget voor 2022: het stormglas, hoe werkt het eigenlijk?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Eén reactie

  1. Pingback:Online veiligheid: 5 tips om veilig te internetten - Rose-an

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *