Hoe bak je de beste hamburgers

Als je een kant-en-klare hamburger koopt, kan dat een topper zijn, maar ook best tegenvallen. De lekkerste hamburgers maak je natuurlijk zelf. Hoe bak je de beste hamburger? Een hamburger is beslist geen haute cuisine. Het vraagt gewoon een goede voorbereiding en het is verstandig om rekening te houden met onderstaande tips. Voor je het weet, maak en bak jij hamburgers als een pro.

Welk vlees is het beste voor hamburgers?

Een goede hamburger begint met het rundergehakt. Het vetpercentage moet rond de 30% liggen. Vraag het je slager, want ook 80% rund/ 20% varken is een optie indien het vetpercentage daarvan in orde is. In principe hoef je niets aan het vlees toe te voegen.

Waarmee kun je een hamburger op smaak maken?

Ben je iemand die de burger verder op smaak wil maken, kan dat met bijvoorbeeld een eitje, paneermeel en wat knoflook. Een gesnipperd uitje is zeker een optie en een beetje bruine suiker is goed voor het karamelliseren. Als kruiden kan je komijn, kurkuma, tijm of paprikapoeder gebruiken.

Let op: voeg geen zout of peper toe aan het mengsel. Dat komt pas na het bakken aan de beurt. Anders zou de burger te droog kunnen worden.

Maak de burgers

Kneed het gehaktmengsel niet te hard, je maakt burgers en geen gehaktballen. Verdeel het mengsel daarna in gelijke porties van 100-150 gram. Meten is weten en hierdoor is de bereiding van burgers van gelijke kwaliteit ook eenvoudiger. Maak met natte handen van de porties eerst bollen en daarna wat platte burgers. Dat hoeft niet perfect, maar let op de dikte, die moet ongeveer 1-1 1/2 centimeter zijn. Te dun dan zijn ze te snel klaar, te dik houdt een groter risico van verbranding in. De rauwe burgers moeten ongeveer 1 centimeter groter zijn dan het broodje dat je gaat gebruiken.

Het bakken van de burgers

Voor het beste resultaat moet het vlees op kamertemperatuur zijn. Haal de burgers daarom een half uur voor het bakjes uit de koelkast. Breng ze na het bakken met zout een peper op smaak. Let op: duw nooit met de spatel op de burger ongeacht de wijze van bereiding, het maakt de burger droger dan de bedoeling is.

De BBQ

Hierdoor krijg je de echte typische rooksmaak van een burger. Grillen zonder olie is mogelijk maar indien je bang bent voor plakken, doe dan een beetje olie aan beide kanten. De burgers gaan op het hete gedeelte Draai ze om als ze niet meer aan het rooster plakken (dat is een kwestie van ervaring), Als beide kanten klaar zijn, laat ze dan 4-8 minuten nagaren op een minder heet gedeelte van de bbq.

De grillpan

Doe geen olie in de grillpan, maar verdeel wat op de burgers. Maak de pan goed heet voordat de burgers erin gaan. Ideaal is als er streepjes op de burger komen, maar deze mogen niet zwart zijn, Beide kanten klaar, dan vuur omlaag en in 4-8 minuten in de pan laten nagaren.

De koekenpan

Ook in de koekenpan kan je burgers lekker bakken. Doe wat olie of boter in de pan en laat dit goed heet worden. Schroei de hamburger aan beide kanten dicht. Daarna gaat het vuur laag. Nagaren duurt 4-8 minuten.

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *