Als je van katten houdt, vraag je jezelf vast wel eens af wat jouw kat denkt als deze met een versluierde blik in die felle ogen naar je kijkt. Wat gebeurt in het brein van de gemiddelde huiskat? Hoe slim is jouw kat? Veel hondenliefhebbers hebben daar geen hoge pet van op. Een hond kun je immers van alles leren en een hond lijkt ook van alles te onthouden, terwijl een kat bijna 24 uur per dag in de vensterbank ligt te soezen. Is een kat echt dommer dan een hond of gewoon eigenwijzer?
Inhoudsopgave
Wat feitjes over de hersens van je kat
De hersens van een kat komen ongeveer voor 90% overeen met die van een mens.
- De hersens van een kat vormen zo’n 11% van het gewicht van het dier, bij de mens is dat ongeveer 2%. De hondenliefhebbers geuren liever met het feit dat hun favorieten maar liefst 530 miljoen neuronen in de hersens hebben tegenover 250 miljoen bij katten. De mens heeft er overigens 16 miljard, maar dat is ook niet altijd een garantie voor een superieure intelligentie.
- Wetenschappers zeggen dat de intelligentie van een kat moeilijker te bestuderen is dan die van een hond. Katten tonen veel meer individuele variatie en hebben meer verschillende persoonlijkheden dan bij honden voorkomen. Ze zijn daardoor minder goed trainbaar en veel moeilijker te begrijpen.
Hoe slim is jouw kat nu eigenlijk?
Wil je weten hoe slim jouw kat nu precies is? Hieronder vind je 3 tests die je met je kat kunt doen om zijn of haar intelligentie in te schatten.
- Een van de zaken waaraan je kunt herkennen of jouw kat intelligent is, vormt zijn gevoel voor tijd. Weet jouw kat precies wanneer hij recht heeft op een lekker hapje of wanneer de buitendeur opengaat? Het is een teken dat jouw kat tijd goed kan inschatten.
- Een mogelijkheid om te ontdekken of jouw kat in staat is te deduceren, kun je testen met een favoriet speeltje. Als jij tijdens het spel het object verstopt achter een stoelpoot of ander ondoorzichtig voorwerp terwijl je kat dat ziet, is er heel wat verbeeldingskracht nodig om te beseffen dat het speeltje niet verdwenen is. Een slimme kat gaat even kijken.
- Ook aan wiskundig inzicht ontbreekt het een kat niet. Met een mechanische muis kun je dat bewijzen. Een kat die ziet wat jij doet, weet waar de muis vandaan gaat komen onder een stoel bijvoorbeeld en beweegt zich die kant op. Gelet op dergelijke testen, vergelijken wetenschappers de intelligentie van een kat met minimaal die van een kind van 2.
Katten kunnen namen van andere katten onthouden
De intelligentie van katten wordt inmiddels veel hoger ingeschat vanwege een Japans onderzoek. Daaruit bleek namelijk dat katten ook de namen van hun rasgenoten thuis kennen en onthouden.
Het onderzoek verliep als volgt: In een kamer stond een groot beeldscherm en hing een luidspreker. Als er een naam van een kat via de luidspreker klonk, werd er tegelijkertijd een beeld van een kat op het scherm getoond. Als de naam van de kat en het getoonde beeld van een huisgenoot overeenkwamen, keek de kat vluchtig naar het beeldscherm. Indien de foto echter van een andere kat was, tuurde de bestudeerde kat gemiddeld 3 keer zo lang naar het beeldscherm. Het leek duidelijk dat de kat besefte dat dit niet de huisgenoot was die werd geroepen.
Overigens was er één kat van de onderzochte groep die nergens aan mee wenste te werken. Die ging meteen op zoek naar een uitgang zodra deze de kamer in werd gebracht.
Lees ook: Ik wil een kat! Wat heb ik nodig?
Kun je een kat woorden leren?
De meeste mensen denken dat het niet meevalt om een kat woorden te leren. Een kat trainen is ook veel moeilijker dan een hond trainen, zoals je hierboven al hebt kunnen lezen. Toch is het mogelijk om een kat woorden te leren. Het gaat daarbij vooral om herhaling. Hoe vaker je bepaalde woorden combineert met bepaalde handelingen, zoals eten of slapen, hoe beter je kat het zal begrijpen.
Hoeveel woorden kent een kat?
Het is niet bekend hoeveel woorden je jouw kat kunt leren. Elke kat is ook verschillend, dus de ene kat zal meer woorden oppikken dan de andere kat. Als je veel tijd doorbrengt met je kat, zal je hem of haar zeker een aantal woorden kunnen leren. Het zou moeten lukken om je kat in ieder geval minimaal 10 woorden te laten begrijpen. Met geduld kun je hem of haar zeker meer woorden aanleren.
Kijk je nu met andere ogen naar jouw kat? Die is echt veel slimmer dan jij wellicht dacht!
Lees ook: Even voorstellen: de Cyperse kat
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.