Het leven wordt steeds duurder momenteel en dat geldt ook voor vakanties, nu het weer mag. Het kan dan een leuk extraatje zijn om je woning te verhuren aan andere vakantiegangers terwijl jij op stap bent. Tenslotte is er altijd wel een leuke bezienswaardigheid in de buurt van jouw huis. Wil je jouw woning verhuren als vakantiehuis? Lees dan snel verder.
Je woning verhuren als vakantiehuis is voor de een nachtmerrie, omdat de gedachten aan ‘vreemden’ in de vertrouwde woonomgeving ondenkbaar lijkt. Voor de ander is het geen enkel probleem om het huis te verhuren aan toeristen en die vertrekt dan ook zonder zorgen. Maar is het verhuren van je woning als vakantiehuis zomaar mogelijk? Of zijn er zaken die je eerst moet regelen of tenminste moet uitzoeken?
Inhoudsopgave
Je woning verhuren als vakantiehuis: hier let je op
Hieronder staat op een rijtje waar je op moet letten als je je woning verhuurt tijdens je vakantie.
1. De gemeentelijke verordeningen voor de verhuur van woningen.
Het verhuren van woningen die bedoeld zijn voor permanente bewoning door gebruikers heeft in diverse steden al voor overlast gezorgd en derhalve voor verordeningen. Dat is vooral het geval in het westen en toeristische gebieden. In Amsterdam moet je bijvoorbeeld een vergunning hebben om je woning te mogen verhuren. Die krijg je niet zomaar en zonder vergunning loop je mogelijk tegen een forse boete aan.
In sommige badplaatsen mag je maar een korte periode in het jaar de woning verhuren aan toeristen. Ook in dat geval zijn er sancties mogelijk. Denk niet dat niemand de verhuur zal merken. Als jouw huurders voor overlast zorgen, zullen je buren daar niet blij mee zijn. Begin dus altijd te checken of verhuur is toegestaan in jouw gemeente.
2. Heb je een hypotheek?
Wellicht vraag jij je af wat dat te maken heeft met verhuur. Dat is simpel. De partij die de hypotheek verstrekt, heeft er belang bij dat het onderpand goed wordt onderhouden en beschermd. In vrijwel iedere akte staat dan ook dat voor verhuur of onderverhuur toestemming moet worden gevraagd. In veel gevallen zal dit een formaliteit zijn. Heb je echter geen toestemming gevraagd voor de verhuur, kan de financier op basis daarvan de hypotheek opzeggen en moet je die per omgaande aflossen. Check dit dus eerst voor je je appartement of huis gaat verhuren aan toeristen.
3. Hoe zit het met een huurhuis?
Het zal duidelijk zijn dat je voor verhuur of onderverhuur altijd de toestemming nodig hebt van de eigenaar van het pand. In de meeste huurovereenkomsten staat al standaard een verbod. De kans dat een verhuurder toestemming geeft, is maar zeer klein. Ook hier zijn de mogelijke consequenties niet gering. De opzegging van de huur is namelijk mogelijk als jij je niet aan de regels van het huurcontract houdt.
4. De verzekeringen bij het verhuren van je woning.
Ook de verzekeringen spelen een rol bij mogelijke verhuur van je woning. Dat gaat bijvoorbeeld om de opstal- en inboedelverzekering maar wellicht is je aansprakelijkheidsverzekering ook aan de orde. Vaak staat in een polis al opgenomen dat schades ontstaan bij verhuur van het verzekerde object niet gedekt zijn door de verzekering. Dat is immers ook logisch omdat de verzekeringsmaatschappij niet weet wie jij in huis haalt via de verhuur. In het algemeen kan je je bijverzekeren om te voorkomen dat je zelf voor een mogelijk forse schade opdraait. Verhuur dus nooit zonder ook dit punt te hebben geregeld.
5. Je woning als vakantiehuis verhuren en de belastingdienst.
Ook de fiscus komt om de hoek bij verhuur van de eigen woning. Ruwweg moet je 70% van de huur- en andere inkomsten opgeven in je aangifte inkomstenbelasting. Zaken als aantoonbare kosten, zoals voor advertenties of provisies, zijn aftrekbaar van de belaste ontvangen huur.
Heb jij alles goed geregeld voordat je de woning verhuurt?
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.