De herfst toont alweer het heftige karakter dat hoort bij dit jaargetijde en dan is het lekker om een pan stamppot op tafel te zetten. Echte Hollandse pot zoals zuurkool, boerenkool, hutspot en hete bliksem kent iedereen, maar wist je dat er ook stamppotten zijn zonder aardappels? Hieronder staan twee bijzonder lekkere voorbeelden. Maar eerst wat tips voor de standaard-gerechten.
Inhoudsopgave
Tips bij het maken van een stamppot
Iedereen heeft zo zijn voorkeuren, maar let op de volgende punten.
1. Aardappelen
Kies voor kruimige piepers. Deze bevatten extra zetmeel en vallen na het koken goed uit elkaar. Dat is precies de bedoeling voor een smakelijke stamppot.
2. Stampen
De keukenmachine zorgt natuurlijk voor een echt gladde puree, maar daar houdt ook niet iedereen van. Met de oud-Hollandse stamper kan je met wat aandacht en spierkracht precies bepalen hoe grof of fijn het eten wordt.
3. Als de stamppot te nat is
De oplossing is simpel als je een zakje aardappelpureepoeder hebt liggen. Voeg een eetlepel toe en even stampen. Vervolgens nog een lepel tot de stamppot precies goed is.
4. Stamppot wat smeuïger maken
De stamppot wordt smeuïger als je er wat eigeel aan toevoegt. Doe dit wel tijdig als de massa nog heet genoeg is en stamp daarna het eten goed door.
5. Stamppot zonder aardappels
Hieronder vind je twee recepten, zoals met pompoen en kikkererwten, maar er zijn vele andere opties. Jouw fantasie is daarbij de enige grens.
Pompoen-stamppot
Ingrediënten
- 800 gram pompoen
- 400 gram spinazie
- 400 gram knolselderij
- 2 eieren
- 150 gram Feta
- 150 gram spekblokjes
- 4 tl mosterd
- Peper en zout
Bereiding
- Snij de pompoen en de knolselderij in blokjes en kook die 20 minuten totdat deze beetgaar is.
- Kook ondertussen de twee eieren zoals gewenst.
- Bak het spek even uit in een droge koekenpan.
- Giet de groenten af en stamp deze tot puree met de mosterd, voeg peper en zout naar smaak toe. Aan deze massa voeg je handjevol na handjevol de spinazie toe. Tussendoor goed stampen.
- Verkruimel de feta en snij de eieren.
De pompoen hutspot serveer je met de feta, de eieren en het spek.
Turkse stamppot (Asir)
Ingrediënten
- 450 gram kippenbout
- 100 gram walnoten
- 100 gram kikkererwten
- 300 gram gort
- 1ui
- 100 gram boter
- 1,5 el zout
- 1 el komijn
- 3 el peper puree
- 1,5 liter (kokend) water
Bereiden
- Snipper de ui fijn en hak de walnoten grof.
- Breng het water aan de kook in een grote soeppan. De kip gaat met de huid naar beneden in het water. Voeg ook de kikkererwten, ui, gort, 1 eetlepel boter en wat zout toe. Water weer aan de kook brengen en dan 60 minuten op laag vuur laten pruttelen.
- Voeg nu de peperpuree toe. Indien nodig maak je de zaak wat smeuïger met een beetje water.
- Haal de kip uit de pan en stroop het vlees van de botten met behulp van twee vorken. Het vlees gaat weer in de pan. Stamp het geheel tot een gladde puree.
- Smelt de boter in een steelpan.
Serveer de stamppot met de botersaus, de walnoten en een snufje komijn.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Eén gedachte over “Maak eens een lekkere stamppot”