Na de tompouce kwam de crompouce

De tompouce is niet meer weg te denken als lekkernij bij de koffie of thee in ons land en is echt een symbool van de Hema geworden. Maar eigenlijk komt dit gebakje uit Frankrijk en is het pas sinds midden 19e eeuw in ons land terecht gekomen. Maar nu is er een nieuwe ster aan het firmament  en dat is wel een echte Hollandse vinding: de crompouce.

De geschiedenis van de tompouce

Rond 1530 werd de tompouce ontdekt in Frankrijk. Het gebakje bestaat traditioneel uit 2 lagen bladerdeeg met daartussen banketbakkersroom. Er wordt beweerd dat Napoleon dol was op deze lekkernij en via zijn veroveringsdrang het gebakje overal terecht kwam in Europa. Daar is geen ander bewijs voor dan het feit dat in veel Europese landen waar de tompouce wordt gemaakt, deze is genoemd naar de bekende Franse keizer. In Frankrijk heet een tompouce millefeuilles en dat is gebaseerd op het bladerdeeg dat de room omhult. Overigens zijn er diverse versies van de tompouce bekend. Ieder land doet het net weer iets anders.

De tompouce in ons land

Een banketbakker in Amsterdam maakte halverwege de 19e eeuw de eerste tompouce in ons land en die zag eruit zoals je die vandaag ook koopt. Derhalve was de bovenste laag bladerdeeg voorzien van roze glazuur en kreeg de room een geel kleurtje. De naam was een toeval. De bakker was naar het circus geweest en had daar een artiest bewonderd met de naam Tom Pouce. Hij was onder de indruk geweest en noemde de nieuwe creatie daarom tompouce. Waarschijnlijk wist de bakker ook wel dat hij een bekend Frans gebakje namaakte.

In 1932 verkocht de Hema de eerste tompouce. Het zou een groot succes worden en het gebakje werd een soort symbool voor het warenhuis. De Hema verkoopt ook ander gebak maar de tompouce is veruit de meest populaire traktatie. Jaarlijks verkoopt de Hema meer dan 14 miljoen tompouces oftewel 45.000 op iedere dag dat de winkel open is. En uiteraard verkopen ook bakkers en supermarkten nog eens een fors aantal tompouces. In Nederland is het veruit het meest gegeten gebakje. Er zijn ook verschillende soorten met een andere kleur glazuur of room of variaties. Maar roze en geel blijft favoriet. Behalve op 1 bijzondere dag in het jaar: Koningsdag. Rond en op Koningsdag worden er bijna 1 miljoen tompouces geconsumeerd.

De crompouce en TikTok

Een Utrechtse bakker besloot dit jaar een variatie te proberen of misschien had hij gewoon geen bladerdeeg meer, Hij vulde een croissant met gele room en bestreek deze met roze glazuur. Et voila, de crompouce was geboren. Het had bij een regionale lekkernij kunnen blijven, mits TikTok zich er niet mee had bemoeid. De social media grootheid promootte de crompouce als een typisch Dutch gebakje. Iedereen werd opgeroepen om deze specialiteit te gaan proeven bij een bezoek aan Amsterdam (wie in het buitenland het over Nederland heeft, bedoelt immers Amsterdam en omgekeerd). Maar in ieder geval kunnen de bakkers de crompouces niet snel genoeg meer aanslepen. Wat zou Napoleon daarvan hebben gedacht en heb jij je eerste crompouce al geproefd?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *