Wees eens eerlijk. Hoe vaak overkomt het jou dat je in de koelkast groente vindt die niet fris meer is, beschimmeld fruit of vlees/vis of zuivelproducten die over de datum zijn. Voor de vijfde keer is er dit jaar een verspillingsvrije week, van 11 tot en met 17 september. De bedoeling is om geen voedsel weg te gooien gedurende deze week, ook niet die halve tros bananen die bruin zijn geworden. Hoe zit het met voedselverspilling in Nederland? 8 tips om voedselverspilling tegen te gaan.
Inhoudsopgave
Hoeveel voedsel wordt er verspild in Nederland?
In Nederland zijn we nog steeds grote verspillers als het aankomt op het weggooien van voedsel. De eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat er door de toegenomen aandacht voor de natuur een verbetering is opgetreden. Ongeveer 10 jaar geleden gooiden we gemiddeld in een gezin zo’n 15% van het gekochte voedsel bij het afval (vaak restafval). Dat is momenteel ongeveer 6%. De voedselverspilling is nog steeds enorm, zeker omdat dat weggegooide voedsel in het algemeen in de verbrandingsoven terechtkomt. Voedsel weggooien in een wereld waar honger wordt geleden is altijd verspilling en slecht voor het milieu.
Welk voedsel wordt het meest weggegooid?
Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, wordt er nog steeds te veel voedsel weggegooid. Brood staat hiermee met stip op 1. Daarna volgt zuivel en dan komen groenten, fruit en aardappelen aan bod.
8 tips om voedselverspilling te voorkomen
Wil jij niet alleen deze week maar in de toekomst verspilling van voedsel zoveel mogelijk voorkomen. Lees de volgende tips om voedselverspilling te voorkomen dan eens. Moeilijk is het meestal niet.
1. Check je voorraad voordat je boodschappen gaat doen
Kijk standaard eerst in de koelkast/diepvries en voorraadkast voordat je boodschappen gaat doen. Is er iets dat snel op moet, pas dan je nieuwe aankopen daarop aan. Zijn er producten waarvan de houdbaarheidsdatum binnenkort verstrijkt, koop daarvan voorlopig geen nieuwe voorraad. Zet aangebroken producten of kliekjes altijd apart zodat je in een oogopslag kan zien wat op moet. Het maakt de keuze van het menu ook nog eens eenvoudiger.
2. Plan je boodschappen
Doe je een keer per week of vaker boodschappen? Bepaal vooraf je menu en hou rekening met eventueel geplande visite. Koop uitsluitend wat je nodig hebt voor het menu. Indien het nodig is, kan je altijd nog iets aanvullen.
3. Vermeld hoeveelheden bij je boodschappen
Hoeveel sperziebonen gebruik je voor een maaltijd? Noteer die hoeveelheid zodat je weet wat je moet kopen. Zijn er aanbiedingen? Indien je daarvoor een grotere hoeveelheid moet aanschaffen, vraag je dan eerst af in hoeverre je daar je menu op wilt aanpassen. Het is een feit dat met een boodschappenlijstje (met hoeveelheden) impulsaankopen worden verminderd.
4. Kook op maat
Uiteraard wil je dat er genoeg is voor iedereen aan tafel. Maar met een beetje ervaring ken je de gewenste porties goed genoeg om precies op maat te koken. Kliekjes worden vaak vergeten en zijn ook altijd wat riskant om te bewaren. Gebruik bij voorkeur ook een keukenweegschaal. Dat maakt het bepalen van de porties eenvoudiger.
5. Bewaar voedsel op de juiste plaats
Het ene fruit blijft langer goed in de groentelade van de koelkast en het andere fruit mag niet in de koelkast. Bewaar je eten op de goede plaats. Brood blijft langer lekker in een zak of trommel, maar je kan het ook invriezen en elke dag boterhammen tijdig uit de vries halen. Ook groente en fruit kan je vaak invriezen. Het is dan verstandig om groente eerst te blancheren en fruit in stukjes te snijden. Consumeer bij voorkeur binnen een maand na het invriezen. Vershoudbakjes kun je zowel voor de koelkast als voor de diepvries gebruiken. Kies bij voorkeur voor BPA-vrij.
6. Zet de koelkast op 4°C
Zeker als je een volle koelkast hebt, is de juiste temperatuur 4° C. Bij deze temperatuur kunnen bacteriën nauwelijks meer groeien. Controleer de temperatuurinstelling met een thermometer.
7. Let op de houdbaarheidsdatum
Vlees en vis hebben een ‘te gebruiken tot’ datum. Is deze verstreken, kan je het product beter niet meer gebruiken. Andere zaken zoals melkproducten hebben een houdbaarheidsdatum. Na verstrijken daarvan is consumptie vaak nog een tijdje mogelijk. Gebruik daarvoor je eigen zintuigen. Ook koffie, rijst en dergelijke zaken kennen een houdbaarheidsdatum. Daarna neemt de kwaliteit af maar blijft het product nog maanden geschikt voor consumptie. Groente en fruit hebben geen houdbaarheidsdatum. Kijken, proeven en voelen is dan het devies. Let bij het kopen altijd op de datum van verse producten. Deze verdwijnen het vaakste in de afvalbak.
8. Wees wijs met kliekjes
Als je op maat kookt, blijven er weinig kliekjes over. Uiteraard zal er in ieder gezin wel een bodempje yoghurt, een halve citroen of een restje sperziebonen overblijven. Daarbij zorgt ook de afhaalchinees of pizza’s vaak voor restjes. Gebruik deze zo snel mogelijk (binnen twee dagen), bijvoorbeeld als ingrediënt van een nieuwe maaltijd. Bewaar kliekjes altijd in de koelkast. Invriezen kan ook, maar bewaar deze nooit lang voor gebruik.
Bekijk ook:
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.