Japanse mosbal of Marimo, wat is het en alles over de verzorging

Japanse mosbal of Marimo, wat is het en alles over de verzorging

Ben jij iemand die wel gaat voor een trendy cadeautje en eens wat anders mee wil brengen op een verjaardag? Wat dacht je van Aegagropila linnaei? Je weet wel; van de familie Pithophoraceae. Als dat jou nog niets zegt, ken jij ze wellicht onder de naam Marimo of Japanse mosballen. Heb jij onlangs deze groene rakkers soms al in een potje water met steentjes zien staan bij een kennis die alle trends volgt en durfde je niet te vragen wat dat moest voorstellen, dan kan je hieronder je licht opsteken.

Wat is een Japanse mosbal of Marimo?

Japans mos bestaat in feite uit algen. Marimo’s lijken op mos en voelen ook aan als mos, maar in feite bestaan ze uit een groep algen. Ze worden in Japan van de bodem van de rivieren gevist. Door het rollen over de  stenige bodem door de stroom krijgen ze de opvallende ronde vorm. In Japan is het schenken van een Marimo vergelijkbaar met het aanbieden van een klavertjevier in ons land. Ze brengen geluk als je ze in huis neerzet. Dat is toch wel wat anders dan een bosje tulpen van de bloemist.

Overigens waren Marimo’s behoorlijk zeldzaam, maar worden ze steeds meer gekweekt nu de populariteit toe begint te nemen. De Marimo in een aquarium plaatsen is ook een uitstekend idee, omdat het een zuurstofplant is. Een leuk weetje is dat een Marimo wel 100 jaar kan worden indien er een beetje goed voor wordt gezorgd.

Tips Marimo verzorging: dit moet je weten

Wat moet je weten als je gaat zorgen voor een paar mosballen? Zoals gezegd rollen Marimo’s in de vrije natuur over de stenige bodems van Japanse rivieren en meren. Daar komt maar weinig zon en daar heeft de mosbal bij jouw thuis dan ook geen trek in. Een lekker plaatsje in de schaduw is meer zijn pakkie-an. Op de bodem van de rivier wordt ook in de zomer het water nooit echt warm. Dat kan je thuis uiteraard in hartje zomer niet echt voorkomen, maar je kan het water wel wat vaker verfrissen.

Omdat de Marimo voldoende water ter beschikking heeft in zijn natuurlijke omgeving, moet je het water waarin hij staat regelmatig verfrissen. Dan zit er weer voldoende zuurstof in zijn leefruimte in jouw kamer. Ga voor een keer in de week of twee weken.

Om de Marimo het naar de zin te maken, spoel je hem bij het verversen van het water even lekker uit met koud water en rolt het daarna een paar keer over je hand. Daarmee zorg je voor de gewenste ronde vorm.

Verder hoef je niets te doen om je Marimo gezond te houden en van een lang leven te laten genieten. De bollen groeien weliswaar, maar zo langzaam dat jij je geen zorgen hoeft te maken over een groter verblijf. Met deze tips is de Marimo verzorging toch een eitje?

Marimo betekenis

Wat betekent Marimo dan? Marimo is de gangbare term voor mosballen, en het heeft ook nog eens een leuke betekenis. De betekenis van Mari is namelijk ‘stuiterende bal’ en ‘Mo’ betekent waterplant. Een Marimo heeft bovendien een extra speciale betekenis, want het plantje brengt volgens een oude Japanse legende geluk. Dat maakt een Marimo ook een leuk cadeau-idee.

Japanse mosbal kopen / Marimo kopen

Wil je een Japanse mosbal kopen? Een Marimo kopen doe je vandaag de dag vertrouwd online. Er zijn diverse zaken die specialist zijn op dit gebied. Bij bol.com kun je diverse betrouwbare aanbieders vinden om een Marimo mosbal in glas te kopen. Een Marimo cadeau doen is ook een mogelijkheid, je kunt je pakketje zelfs in laten pakken.

Marimo mosballen

Problemen met je Marimo’s

Al zijn het makkelijke jongens om te verzorgen, toch gaat er wel eens wat mis. De kleur van de mosballen is daarbij een goede indicator. Gezonde Marimo’s zijn donkergroen en zien er fris uit. Gaat het niet goed dan kan je vaak het probleem nog oplossen, mits je de juiste maatregelen neemt.

1. Lichtere of witte kleur

Een Marimo is bescheiden en wil liever niet in de schijnwerper staat. Wordt de kleur lichter of ontstaat er wit slijm op de buitenkant dan krijgen de algen te veel zonlicht en daar houden ze nu eenmaal niet van. Spoel de mosballen dan goed uit en ververs het water. Daarna zoek je een plekje met meer schaduw.

2. Bruin

Wordt de mosbal bruin? Dan is het tijd voor een goede spoelbeurt. Verdwijnt de bruine kleur niet onder de kraan? Dan is het tijd voor hardere actie. Verwijder de bruine stukjes uit de Marino en rol deze wat extra over je hand. Voeg een kleine hoeveelheid zout (echt een snufje) aan het verse water toe.

3. Zwart

Dat is een slecht teken, want het houdt in dat een deel van de algen aan het afsterven is. Snelle actie is nu noodzakelijk. Verwijder de zwarte stukjes uit de Marino en maak een nieuwe bal met de restanten. Daarna is het een kwestie van regelmatig water verversen en het beste ervan hopen.

Als niets helpt, kan je uiteraard nieuwe Marimo’s aanschaffen voor het aquarium of ander leefgebied. Denk er dan wel aan dat je de steentjes en de fles/het aquarium goed reinigt voordat je een nieuwe poging doet.

Nog wat weetjes over mosballen

  • Met name in de VS zijn mosballen een echte rage geworden en noemt men ze de minst veeleisende ‘huisdieren’.
  • Marimo’s behoren tot de zeldzame waterbewoners die het ook in brak water (licht zout) goed kunnen doen. Ze hebben soms zelfs even een beetje zout in het water nodig om op te knappen. Doe dit echter niet indien de mosballen het goed doen in kraanwater.
  • Japanse mosballen kunnen ook in een aquarium worden geplaatst ter decoratie. Vissen en andere waterbewoners willen dan nog wel eens een hapje proberen en dat is niet bevorderlijk voor het strakke uiterlijk van de Marimo’s.
  • Onze zomers zijn eigenlijk te veel van het goede voor deze liefhebbers van koud water. Een plekje in de koelkast of in een andere kille ruimte is op hete zomerdagen een goede optie.
  • De Japanse mosbal groeit maar zeer traag. Als ze na jaren te groot worden, kunnen ze spontaan uit elkaar vallen en nieuwe kolonies beginnen. Dat zou je als voortplanting kunnen beschouwen.

Mosballen vermeerderen

Wil je mosballen vermeerderen? Zoals je hierboven al kon lezen, zal een mosbal vanzelf uit elkaar vallen wanneer deze groot gegroeid is. Je kunt het proces echter ook bespoedigen door de mosbal voorzichtig uit elkaar te trekken en dat tot een balletje te rollen in je handen. Mosballen vermeerderen dien je uiteraard wel voorzichtig te doen.

Bezit jij Marimo’s en wil je iets toevoegen aan dit artikel? Reageer dan gerust hieronder.

Bekijk ook: Gadget voor 2022: het stormglas, hoe werkt het eigenlijk?

Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product. 

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *