Welke superfoods gebruik jij? Als je leest over gezondheid zal je steeds vaker de term superfoods tegenkomen. Maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met deze term? Hoeveel superfoods zijn er en wat mag je ervan verwachten? Wellicht gebruik je ze al en zal het een en ander hieronder je bekend voorkomen.
Inhoudsopgave
Wat zijn superfoods?
De term superfoods is over komen waaien uit de Verenigde Staten. Het is geen beschermde term, maar slaat op een aantal natuurlijke producten die vol zitten met goede stoffen zoals vitaminen, mineralen, aminozuren, enzymen en ook altijd antioxidanten. Meestal wordt tot deze groep een aantal wortels, bessen, noten, granen, groente, algen en fruit gerekend.
Top 5 superfoods
Hieronder staat een vijftal superfoods die jij wellicht van naam herkent of wellicht zelf ook gebruikt.
1. Maca-poeder
Maca-poeder is afkomstig van wortels die alleen in Peru groeien. Ze worden eerst gedroogd en daarna gemalen zodat het poeder gebruikers over de hele wereld kan bereiken.
2. Chiazaadjes
Dit zijn zaadjes van een lipbloem die groeit in Midden-Amerika. De bloemen zijn blauw en zwart. Chiazaadjes kan je makkelijk aan ieder soort voedsel toevoegen, want ze zijn volkomen zonder smaak.
3. Gojibessen
In het wild komen deze bessen voor in delen van Amerika en Azië. Gojibessen worden eerst gedroogd voordat ze verpakt worden voor liefhebbers over de hele wereld.
4. Chlorella
Dit is een zoetwater-alg. Deze eencellige floreert alleen in zoetwater dat wel basische eigenschappen moet hebben. Chlorella wordt onder diverse namen verkocht als een poeder of in tabletvorm.
5. Acai-bessen
Deze bes lijkt op een bosbes, maar groeit alleen aan de Acai-palm in Brazilië, Suriname en Peru. Acai-bessen worden in het algemeen gedroogd, maar ook het sap kan je kopen in winkels die zich hebben gespecialiseerd in superfoods.
De historie van superfoods
Waar komen superfoods eigenlijk vandaan? Superfoods zijn beslist niet nieuw. Bij de geschiedenis van de superfoods wordt ook vaak verteld dat deze al eeuwenlang werden gegeten, met name door volken waar we niet zoveel van weten zoals de Azteken of Inca’s. Daarbij wordt ook vaak verwezen naar oude geneeskunde uit Azië of bijvoorbeeld Egypte.
Aan sommige superfoods worden geneeskrachtige effecten toegeschreven, al mag dat niet worden vermeld in reclame omdat ze niet onder de wet geneesmiddelen vallen. Indien je het lijstje hierboven nog eens doorleest, zal het je wellicht opvallen dat de 5 hiervoor genoemde producten behoorlijk exotisch zijn. Bij de Hollandse groenteboer kom je ze niet vers tegen. Omdat ze van zover komen en eerst een bewerking moeten ondergaan, zijn het in het algemeen tevens erg dure producten. Maar als ze goed zijn voor de gezondheid mag het immers wat kosten.
Chiazaadjes waren een aantal jaren zeer populair in ons land, maar inmiddels is dat veel minder geworden. Dat is veroorzaakt door een onderzoek van de Consumentenbond. Chiazaadjes vind je namelijk ook gewoon in het voer voor je kanaries en parkieten. Dat doet niets af aan de goede stoffen die de zaden bevatten, maar het ‘publiek’ was toch niet amused. Is superfood dan allemaal onzin?
Gevarieerde voeding in het westen
Het is een feit dat veel mensen in de westerse welvaartsmaatschappij te veel en te eenzijdig eten. Hierdoor ontstaat mogelijk overgewicht en dan kan weer tot gezondheidsklachten leiden. Vaak is er ook een schuldgevoel omdat wordt beseft dat de maaltijden vaak niet gezond zijn en wordt er naar een oplossing gezocht. Een exotische wortel die alleen in Peru wil groeien, klinkt dan een stuk indrukwekkender dan een bospeen bij de groenteboer. Toch bevat ook die ‘ordinaire’ wortel uit de Hollandse grond een heleboel goede voedingsstoffen en zou je die best wat vaker mogen eten. Ook een bosbes of framboos, of die nu uit de natuur komt dan wel is gekweekt, is hartstikke gezond en een goed alternatief voor de Goji- of Acai-bes.
De zin en onzin van superfoods
Inmiddels heb je wel begrepen dat je hier geen beschrijving krijgt van de geweldige resultaten die je met superfoods kan behalen op het gebied van de gezondheid. Een voorbeeld is een van de nieuwe superfoods in de VS: boerenkool. Inderdaad heeft ‘onze’ boerenkool in de Verenigde Staten het predikaat superfood gekregen. Overigens maken ze er dan geen stampot van maar een groente-smoothie of -shake. Dat klinkt wellicht niet echt smakelijk maar voor een superfood moet je wat over hebben.
Boerenkool zit trouwens vol met goede voedingsstoffen en daarom mag je dat best superfood noemen. Maar in ons land zou dat wellicht niet echt aanslaan, omdat het zo gewoontjes en (relatief) goedkoop is. Superfood is een combinatie van gezonde voeding en heel veel goede marketing. Vrijwel iedereen is bereid te geloven dat het mogelijk is om aan je gezondheid te werken, als dat maar niet te veel moeite kost. Dan is een exotisch wonderpoeder van ver weg vaak erg verleidelijk.
Ook superfoods gebruik je het beste met mate
Superfoods zitten vol met goede voedingsstoffen. Ze zijn echter maar een deel van hetgeen ons lichaam iedere dag weer nodig heeft om optimaal te blijven functioneren. Die goede voedingsstoffen zitten ook gewoon in alternatieven die veel dichterbij worden gekweekt en onderdeel zijn van een gezonde en gevarieerde voeding. Af en toe wat superfoods gebruiken naast een fout voedingspatroon zal weinig invloed hebben op je gezondheid. Ook de (vaak vage) suggestie dat je gewicht kan verliezen door superfoods te gebruiken, is niet juist.
Afvallen is alleen mogelijk door minder calorieën te eten dan je verbruikt. Dat wil meestal zeggen dat je minder moet eten en meer bewegen. Toch zijn er ook veel mensen die positieve ervaringen hebben met superfoods en dat zal niet alleen berusten op inbeelding. Ben jij een trouwe gebruiker van superfoods? Dan is er geen enkele reden om daarmee te stoppen indien jij je er goed bij voelt. Realiseer je echter wel dat er alternatieven zijn en gebruik superfoods met mate.
Lees ook: Is gember gezond? De voor- en nadelen van het eten van gember
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
4 gedachten over “Wat zijn superfoods eigenlijk? Een top 5 superfoods”