Wellicht krijg jij ook te weinig slaap ‘s nachts. Dat kan komen door een druk leven waardoor je in de avond pas laat naar bed gaat en de volgende ochtend weer vroeg op moet om naar je werk te gaan. Uiteraard is het ook mogelijk dat je wel op tijd naar bed gaat maar een (lichte) slaapstoornis hebt. Te weinig slaap kan gevolg hebben voor je mentale gezondheid en heeft ook zeker een effect op je fysieke toestand.
Inhoudsopgave
Wat zijn de gevolgen van slaaptekort?
Slaaptekort leidt tot overgewicht en mogelijk diabetes. Mensen die minder lang slapen, nemen meer calorieën op dan voor wie dat niet geldt. Daarbij worden de cellen ook minder gevoelig voor het effect van insuline. Dat hormoon zorgt er voor dat het bloedsuikerniveau bij gezonde mensen constant blijft. Insulineongevoeligheid is meestal een beginstadium van diabetes.
Kan je slaap inhalen?
Lekker uitslapen in het weekend, zo lang je maar wilt. Het is een mogelijkheid die mens4n kiezen om het tekort aan slaap gedurende de week in te halen. Maar heeft dat het gewenste effect? Een onderzoek aan de universiteit van Colorado Boulder liet bijzondere uitkomsten zien.
Een groep gezonde proefpersonen (studenten) werd willekeurig in 3 groepen verdeeld.
- Groep 1 mocht iedere nacht 8 uur slapen
- Groep 2 kreeg maar 5 uur slaap per nacht
- Groep 3 kreeg gedurende 5 dagen 5 uur slaap per nacht maar mocht in het weekend zo lang uitslapen als ze maar konden en wilden.
Uiteraard werd ook zorgvuldig bijgehouden wat en hoeveel de deelnemers aten en duurde de test niet te lang om de gezondheid van de proefpersonen niet in gevaar te brengen. De studenten in de groepen 2 en 3 aten meer dan de deelnemers in groep 1. Dat betrof voornamelijk snacks en alcohol in de avonduren. Gemiddeld was er dan ook sprake van een toename van gewicht in deze groepen terwijl dat niet gold voor groep 1. Nog spectaculairder was hef effect op insuline-ongevoeligheid. De deelnemers in groep 2 bleken al na korte tijd gemiddeld 13% minder effect te voelen van de insuline in het bloed. Bij groep 3 waren de resultaten wisselend. Ook daar nam de ongevoeligheid toe van 9% tot maar liefst 23% bij een enkele deelnemer.
De onderzoekers konden geen verklaring vinden voor de grote verschillen, maar concludeerden wel dat het inhalen van slaap in het weekend geen positieve invloed heeft waar het de bloedsuikerspiegel betreft.
Hoe kun je zo gezond mogelijk slapen?
Iedereen weet het eigenlijk wel: slapen moet je lang genoeg en regelmatig doen. Het minimum daarbij wordt de meeste wetenschappers gesteld op 7 uur per nacht. Het is bekend dat sommige mensen met minder toekunnen en er ook zijn die meer willen en nodig hebben om zich goed te voelen. Daarbij is vooral regelmaat van belang. Is uitslapen een probleem voor je gezondheid? Het kan voorkomen dat je gedurende een paar nachten slecht slaapt en dan is een keer goed uitslapen beslist een middel om je weer beter te voelen. Ook een dutje overdag kan beslist geen kwaad. Indien jij je gezondheid serieus neemt, moet je proberen te voorkomen dat je slaaptekort krijgt.
Bekijk ook:
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.