In de advertenties lees je vaak dat sommige planten echte zuurstofplanten zijn en dat je die in huis zou moeten halen voor een beter leefklimaat. Hoe zit dat nu eigenlijk? Zijn planten in huis echt gezond?
Al in 1989 deed NASA een groot experiment met planten. Niet onlogisch, want in de beperkte omgeving van een ruimtestation of op een lange ruimtereis kan je best een aantal planten gebruiken die de lucht zuiveren en extra zuurstof aanmaken. De NASA kwam tot het volgende rijtje met planten: Gerbera, Ficus, Graslelie, Chrysant, Klimop en Dracaena. Deze werden helende planten genoemd. Maar zijn die bevindingen ooit getest en waaruit bestaat die goede werking dan precies?
Inhoudsopgave
Hoe werkt fotosynthese?
We hebben het allemaal op school geleerd: fotosynthese. Planten nemen CO2 op en halen daar de koolstof uit met behulp van licht. Het restproduct is zuivere zuurstof die weer aan de omgeving wordt afgegeven. Nu heb je in de vorige zin het woord licht zien staan en dat betekent inderdaad dat dit proces alleen overdag kan plaatsvinden. Planten slapen als het donker is en dan geven ze in beperkte mate weer CO2 af in plaats van zuurstof.
Indien je een plant in een compleet afgesloten kamer zou zetten, geeft deze inderdaad wat extra zuurstof af door de fotosynthese. De hoeveelheid is per plant maar heel gering en jouw kamer is beslist niet compleet luchtdicht. Ook als je de hele kamer vol helende planten zou zetten, heeft dat minder effect op de luchtkwaliteit dan even het raam openzetten. Als je planten zou kopen voor verbetering van de luchtkwaliteit in je kamer kun je beter je geld in de knip houden.
Bestrijden planten in huis stress?
Dit is onderzocht in Amerika in een ziekenhuis bij galblaaspatiënten. De ene groep kreeg geen planten op de kamer en de andere groep wel. Door het meten van cortisol (stresshormoon) in het speeksel kon worden vastgesteld dat de stress bij de groep zonder planten beduidend hoger was. Uiteraard is een ziekenhuisomgeving voor iedere patiënt stressvol.
Waar komt dan het positieve effect van planten vandaan? Psychologen zijn overtuigd van het kalmerende effect van planten. Dat is overigens niet bij iedereen hetzelfde. Maar in de prehistorie hoorde ook de mens thuis in de natuur. De kunstmatige ruimtes waarin we nu leven blijven stenen holen. Mensen voelen zich onbewust veilig en thuis zodra zich in een ruimte wat planten bevinden. Dat is uiteraard een groot pluspunt voor planten.
Hoeveel planten moet je in huis halen?
Het advies van NASA voor planten is om er minstens 1 per 10 m2 te plaatsen. Voor de luchtkwaliteit hoef je het dus niet te doen zoals je hierboven kan lezen. Maar het advies kan je uiteraard wel opvolgen om wat minder stress te krijgen in huis. Voor kantoor zijn planten uiteraard om dezelfde reden een goed idee. Wat de NASA in 1989 nog niet kon weten, is dat veel planten in het rijtje staan van interieurtrends voor 2022. Groen was al populair in 2021 en in 2022 mag je op dit gebied nog een stapje verder gaan.
Wat is de beste plaats voor planten in huis?
De beste plaats verschilt per plant. Vaak gaat het om de juiste hoeveelheid licht in combinatie met de luchtvochtigheid. Niet alle planten hoeven in de vensterbank te staan. Er zijn ook meerdere kamerplanten die uit een omgeving komen waar ze in de schaduw moesten leven van hoge bomen. Deze stellen in jouw kamer dan ook ook prijs op een schaduwrijk plekje, waar ze toch voldoende licht krijgen. Veel planten die uit het regenwoud komen, houden van vochtige lucht. Die zullen ze in de huiskamer niet krijgen maar wel in de badkamer. Dan moet er ook wel een raam beschikbaar zijn. Een heel ander voordeel van planten is dat je hiermee met een relatief kleine investering een groot effect kan bereiken in je interieur.
3 gedachten over “Zijn planten in huis echt gezond?”