Chili con carne is een stoofpot die voor zover we weten voor het eerst in Texas werd gegeten, in de 19e eeuw. Door de Spaanse naam die ‘chili met vlees’ betekent, denken veel mensen dat het gerecht uit Mexico komt. Tegenwoordig valt de stoofpot onder de zogenaamde ‘Tex-Mex’ gerechten.
Als je chili con carne in verschillende restaurants bestelt, zal deze altijd net wat anders smaken. Het is namelijk zo’n gerecht dat op tientallen manieren wordt bereid, en men gebruikt niet eens altijd dezelfde ingrediënten.
Dit is de manier waarop ik mijn super simpele chili con carne maak, zonder pakjes en zakjes, maar wel met lekkere kruiden.
Op zoek naar meer simpele recepten zonder pakjes en zakjes? Probeer dan onze pompoensoep.
Inhoudsopgave
Ingrediënten voor chili con carne (4 personen)
Je hebt nodig:
- 50 gram boter
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel chilipoeder (of meer als je van pittig houdt)
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 65 gram tomatenpuree
- 1 groot blik rode bonen
- 1 blokje runderbouillon
- 300 ml warm/heet water
- 500 gram rundergehakt
- Zout en peper
Een gietijzeren braadpan is ideaal voor chili con carne, maar ook voor veel andere gerechten zoals stoofvlees en zelfs bepaalde soepen en ovengerechten. Omdat zo’n braadpan echt jarenlang in perfecte staat blijft en in bijna alle gevallen ook in de oven kan, is het de investering zeker waard. Een voorbeeld van een goede gietijzeren braadpan is dit model van MOA. Deze kun je zelfs op een inductiekookplaat gebruiken.
De bereiding
- Gebruik een gietijzeren braadpan met deksel of andere pan met dikke bodem en smelt hierin de boter.
- Snijd ondertussen de ui in blokjes. Druk de knoflook plat met de zijkant van een mes en snijd deze fijn. Bak de ui en knoflook kort in de boter.
- Voeg na enkele minuten het rundergehakt toe en bak dit zo’n 10 minuten mee.
- Voeg de kruiden en de tomatenpuree toe en roer goed door.
- Spoel de rode bonen af in een zeef en voeg ze toe aan de pan. Hierna voeg je ook het warme water en het verkruimelde bouillonblokje toe. Roer alles goed door elkaar en doe de deksel op de pan.
- Zet het vuur laag en laat alles zo’n 20 à 30 minuten rustig pruttelen. Roer regelmatig en breng je gerecht op smaak met zout en peper.
Handige tips
Chili con carne is de volgende dag vaak nog lekkerder, omdat de smaak van de kruiden dan in het vlees is getrokken. Je kunt je eenpansgerecht dus ‘s avonds maken, af laten koelen en ‘s nachts in de koelkast zetten, zodat je het de volgende dag alleen maar op hoeft te warmen.
Wil je lekker brood eten bij je chili? Probeer dan eens zelf zuurdesem brood te bakken. Lees ons artikel voor handige tips en uitleg: Zelf zuurdesem brood bakken? Alles wat je moet weten.
Dit is de simpele en snelle versie van het recept, maar je kunt dit helemaal naar je eigen smaak aanpassen. De volgende ingrediënten zijn ook heerlijk in de chili con carne:
- Blokjes rode paprika
- Blokjes tomaat
- Mais
- Verse peterselie als decoratie bij het opdienen
- Rundvleesblokjes in plaats van gehakt
Deze makkelijke chili con carne is ook een handig gerecht om mee naar het werk te nemen. Even opwarmen en je hebt een gezonde en voedende maaltijd, perfect voor een warme lunch.
Dit artikel bevat affiliate links. Als je hierop klikt en een bestelling plaatst, dan ontvangen wij een percentage, maar jij betaalt gewoon het normale bedrag voor je product.
Eén gedachte over “Chili con carne – recept zonder pakjes en zakjes”